-2.5 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaSpălatul pe dinţi scade riscul de insuficienţă cardiacă

Spălatul pe dinţi scade riscul de insuficienţă cardiacă

Deşi pare surprinzător, cercetări recente arată că spălatul pe dinţi de trei ori pe zi poate reduce semnificativ riscul fibrilaţiei atriale şi a insuficienţei cardiace. Explicaţia este că bacteriile din cavitatea bucală sunt legate, de fapt, de o mulţime de aspecte ale sănătăţii noastre. Se pare că o bună sănătate orală contribuie, printre altele, şi la menţinerea sănătăţii cardiovasculare.

Igiena orală e asociată mai multor afecţiuni

Câteva studii medicale au relevat existenţa bacteriilor din cavitatea bucală în cheaguri de sânge ale unor pacienţi care se aflau sub tratament de urgenţă pentru atacuri cerebrale, iar mai mulţi specialişti pretind că există o legătură între afecţiunile gingivale severe şi hipertensiune.

Cel mai recent studiu le aparţine unor medici din Seoul, care explică premisa de la care a pornit cercetarea. Echipa spune că igiena orală precară poate conduce la inflamaţie sistemică, iar aceasta este un factor favorizant al fibrilaţiei atriale şi al insuficienţei cardiace. Studiul a apărut recent în publicaţia medicală Jurnalul European al Cardiologiei Preventive (European Journal of Preventive Cardiology).

Dar importanţa sănătăţii orale pare să contribuie şi la prevenirea altor afecţiuni. Unii cercetători au descoperit indicii legate de riscul mai mare de dezvoltare a cancerului pancreatic sau esofagian la persoane cu igienă orală precară şi probleme respiratorii.

Fibrilaţia atrială poate duce la complicaţii

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac ce afectează, împreună cu insuficienţa cardiacă, milioane de oameni atât în Europa cât şi în America. Riscul apariţiei fibrilaţiei atriale creşte odată cu vârsta, iar numărul de pacienţi diagnosticaţi cu această aritmie este în continuă creştere. Fibrilaţia atrială poate duce la complicaţii precum scăderea debitului cardiac sau formarea de cheaguri la nivelul atriilor.

În studiul realizat, echipa din Seoul a folosit date de la 161.286 de persoane înscrise în sistemul naţional de asigurări de sănătate. Participanţii la studiu au fost persoane cu vârste între 40 şi 79 de ani care nu aveau antecedente medicale legate de fibrilaţie atrială sau insuficienţă cardiacă. În timpul evaluării, echipa a măsurat greutatea şi înălţimea fiecăruia dintre participanţii la studiu şi le-au adresat întrebări legate de stilul de viaţă, sănătatea orală şi obiceiurile privind igiena orală.

Spălatul pe dinţi scade riscul de insuficienţă cardiacă cu 12%

În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că spălatul pe dinţi de trei ori sau de mai multe ori pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut cu 10% de a dezvolta fibrilaţie atrială şi cu risc mai scăzut cu 12% de a dezvolta insuficienţă cardiacă.


Pe o perioadă de follow-up de 10 ani, aproape 5000 de participanţi au primit un diagnostic de fibrilaţie atrială şi aproape 8000 prezentau insuficienţă cardiacă. Alţi factori avuţi în vedere, precum vârsta, genul, statutul socio-economic, activitatea fizică, alte condiţii medicale asociate, nu au influenţat rezultatele, au specificat cercetătorii în analiza lor.

Concluzia autorilor studiului a fost că o bună igienă orală scade riscul fibrilaţiei atriale şi a insuficienţei cardiace. Studiul prezintă, însă, limite şi nu poate oferi o explicaţie a cauzalităţii. Totuşi, echipa subliniază că grupul studiat a fost foarte mare şi analiza a fost realizată pe o perioadă lungă, argumente care întăresc concluziile studiului.

În urma prezentării studiului, specialişti din Elveţia şi Canada care au realizat un editorial pe marginea analizei, au menţionat că este nevoie de studii care să definească strategii importante pentru domeniul sănătăţii, întrucât devine din ce în ce mai evident rolul pe care îl joacă inflamaţia în apariţia bolilor cardiovasculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS