Două festivaluri de colinde au loc în județul Gorj săptămâna aceasta.
Festivalul judeţean de colinde „E vremea colindelor“- ediţia a VII-a se desfăşoară la Târgu Cărbuneşti, miercuri, 18 decembrie. Începând cu ora 10.00, are loc concursul de colinde, după care urmează recitalurile şi gala laureaţilor. Festivalul este organizat de Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Palatul Copiilor Târgu Jiu, pe secţiunea muzică folk interpreţi-colinde și secţiunea grupuri muzică folk-colinde.
În spectacolul-concurs, participanţii vor interpreta o singură melodie din repertoriul românesc, live, melodiile fiind acompaniate de negative pe suport cd sau mp3 sau, în cazul formaţiilor, de instrumente specifice genului. Excepţie fac formaţiile vocal-instrumentale la care numărul pieselor interpretate se va stabili de comun acord cu juriul şi coordonatorii de grup. Timp de aproape două ore, în funcție de numărul de copii care vor participa, la Târgu Cărbunești vor răsuna frumoase colinde interpretate de cei mici, care sunt extrem de fericiți să interpreteze cântece de iarnă dedicate lui Moș Crăciun, dar și Nașterii Domnului. Premiile vor fi asigurate de Primăria Târgu Cărbuneşti și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
„Alaiul obiceiurilor de iarnă“
Peste 300 de colindători din judeţele Gorj şi Mehedinţi sunt așteptați să participe pe 19 decembrie la „Alaiul obiceiurilor de iarnă“. Evenimentul este organizat în fiecare an de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, instituție subordonată Consiliului Județean Gorj. Evenimentul este programat să înceapă la ora 10.00 cu o paradă a formaţiilor participante, din faţa CJCPCT Gorj până în Piaţa Prefecturii.
Colindătorii susţin pe scena amplasată în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu un spectacol tradiţional de colinde. Sunt așteptați din județ: Ansamblul „Brâuleţul“ din oraşul Turceni, Ansamblul folcloric „Florile Jaleşului“ din Arcani, Ansamblul „Nedeia“ din Novaci, Ansamblul „Cheile Oltețului“ din Polovragi, din orașul Tismana – Ansamblul „Tisa“, din Padeș – Ansamblul de datini și obiceiuri „Roua Cloșani“, din Baia de Fier – Ansamblul Folcloric „Liviu Dafinescu“, din județul Mehedinți, orașul Baia de Aramă – Ansamblul Folcloric „Bordeiașul“, din Runcu – Ansamblul „Maria Apostol“, din Bălești – Grupul vocal „Altița“. Vor mai fi prezente ansamblurile Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu“ și Școlii Populare de Artă din municipiul Târgu Jiu. Fiecare ansamblu prezintă un program de cinci minute.
Cei prezenţi la spectacolul din Piaţa Prefecturii se vor delecta timp de două-trei ore cu sunetele de zurgălăi, şuieratul bicelor ori ritmul tobelor, dar și cu costumele tradiţionale gorjeneşti. Ca și anul trecut, punerea în scenă a Umblatului cu Capra, Ursul şi Pluguşorul vor fi probabil cele mai apreciate de public. Aceste obiceiuri sunt încă păstrate și respectate în zona de sub munte.