Confirmarea noului focar a fost făcută publică de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt marți, 17 decembrie 2019. Este vorba de o singură gospodărie în care erau crescuți 58 de porci.
„Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, la data de 15.12.2019, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale“, a anunțat DSVSA printr-un comunicat de presă, menționând care sunt localitățile care intră în zona de protecție: UAT Mărunţei (Mărunţei, Gigartu, Bălăneşti, Malu Roşu); FV 34 Comani.
Mai multe zone sub supraveghere
La acestea se adaugă însă mult mai multe în zona de supraveghere, printre care și exploatația comercială de la Ipotești, în care a apărut tot în acest an un focar de pestă, fiind lichidat tot efectivul, lista integral fiind următoarea: UAT Drăgăneşti-Olt (Drăgăneşti-Olt, Comani); UAT Fărcaşele (Fărcaşele, Ghimpaţi, Fărcaşu de Jos, Hotărani); UAT Dobrosloveni (Dobrosloveni, Reşca, Reşcuta, Potopinu); UAT Coteana (Coteana); exploataţia comercială de suine din localitatea Ipoteşti; UAT Izvoarele (Izvoarele, Alimaneşti); UAT Vâlcele (Vâlcele, Vâlcele de Sus); FV 33 Coteana; FV 35 Bercica; FV 39 Reşca.
Ce măsuri trebuie să ia locuitorii din zonele aflate sub supraveghere
DSVSA a reamintit în ultimul comunicat transmis, după multă vreme, și măsurile care trebuie respectate de către cetățenii din zonele cu restricții:
• asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
• este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
• este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
• este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
• periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
• se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
• porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
• este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
• anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire;
• în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
• este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
• toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. nr. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariţiei bolii.
În prag de Crăciun, majoritatea localităților județului Olt sunt afectate de restricțiile impuse din cauza pestei porcine africane, devenind aproape imposibilă achiziționarea, legală, a animalelor vii sau sacrificate și transportarea într-o altă zonă a județului.