O teorie veche de când lumea, pe care generatii intregi de parinti au inoculat-o odraslelor lor, spunându-le ca privitul imaginilor sexy poate duce la disparitia vederii, este chiar adevarata, chiar daca orbirea dureaza doar câteva secunde. Principiul este acelasi: imaginile care provoaca emotii puternice, indiferent daca este vorba de scene de violenta sau de sex, socheaza creierul, inducându-l intr-un fel de stare de black-out perceptiv pentru câteva zeci de secunde. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta, dupa efectuarea unui studiu asupra unor studenti carora le-au fost prezentate o succesiune de zeci de imagini. Dintre acestea, unele contineau scene explicite de sex sau scene de violenta. La terminarea derularii imaginilor, studentii au fost rugati sa isi aminteasca imaginile succesive celei „speciale“. In mod inexplicabil, voluntarii nu au reusit sa isi aminteasca ceea ce au vazut dupa fotografia erotica. Prin aceasta, studentii au demonstrat o lipsa evidenta de atentie, ca si cum creierul nu ar fi „vazut“ respectivele imagini.
Imaginile sexy „ametesc“ creierul
Care sunt insa motivele acestei perceptii vizuale absente? Cercetatorii spun ca mesajele vizuale emotionante ar trece peste caile corticale normale (responsabile cu observarea atenta), prin amigdala, cea mai primitiva parte a creierului. Din câte se pare, persoanele care prezinta leziuni in aceasta zona corticala, isi amintesc fara probleme imaginile normale, succesive celor sexy. Pentru ceilalti insa, pare ca toata atentia creierului se concetreaza asupra imaginilor violente sau senzuale.
Aceasta descoperire ar putea avea repercursiuni destul de grave si asta mai ales asupra sigurantei stradale. Persoanele care sunt mai „vulnerabile“ la emotivitatea indusa de aceste imagini au mai multe dificultati in a suprima informatia, asadar sa isi recupereze atentia si sa se concentreze la ceea ce il inconjoara, cum ar fi autoturismele sau pietonii. Daca ne gândim la panourile publicitare cu femei sexy, de care dam la orice colt de strada, acest element de distragere a atentiei ar putea sta la baza multor accidente rutiere.