6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCe este bine să faci în ziua Sf. Ştefan

Ce este bine să faci în ziua Sf. Ştefan

Sfântul Ştefan este sărbătorit pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Aproape 500.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica.

Dintre aceştia, cei mai mulţi se numesc Ştefan şi Ştefania, sărbătorindu-se şi cei care poartă numele Fănel, Istvan, Fana sau Fănica.

Sfântul Ştefan este unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii creștine. Se spune că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme.

În această zi, persoanele certate trebuie să se împace. O veche tradiţie spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să se aducă în casă icoana sfantului martir. Acesta îi va ajuta pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

Tradiția mai spune că, pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

În această zi, în biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, care au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. După ce se sfinţesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

Cine a fost Sfântul Ştefan

Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care îl urmau pretutindeni şi au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice, deschizând drumul unui impresionant şir de martiri creştini pedepsiţi pentru credinţa lor.

Sfântul Ştefan a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat. Având în vedere că în vremea aceea cei care erau ucişi cu pietre nu puteau fi înmormântaţi în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ştefan a fost pus în mormântul unui creştin. Moaştele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Când i s-au descoperit moaştele, pe mormântul său a fost scris „chiliel”, care în limbă ebraică înseamnă „cunună”, pentru că el a luat, cel dintâi dintre creştini, cununa muceniciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS