15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 300 de romi gorjeni ameninta cu revolta

Peste 300 de romi gorjeni ameninta cu revolta

Tirgul de haine vechi, situat in apropiere de cartierul Pandurasu din Tirgu Jiu, a fost demolat de buldozerele Directiei de Servicii Comunale (DSC). Dupa ce, timp de un an, intre primarie si liderii romilor s-au purtat tratative in privinta mutarii tirgului, pina la urma nu s-a ajuns la o intelegere. Romii refuza sa vinda haine in noul tirg amenajat in zona Ciocirlau, la marginea orasului, fiind nemultumiti de distanta mare care trebuie parcursa atit de comercianti, cit si de cumparatori. Romii ii cer socoteala primarului Florin Circiumaru pentru ca au ramas fara tarabe, amenintind in acelasi timp ca se vor revolta.

In noaptea de vineri spre simbata, trei buldozere ale primariei sfarimau de zor tarabele in care tiganii au spus ca au investit patru-cinci milioane de lei. La fata locului au fost jandarmi, efective de politisti, intreg Serviciul de Interventie Rapida, precum si gardieni publici. Unii romi le-au cerut reprezentantilor primariei sa ii lase sa isi ridice lemnele, insa au renuntat in momentul in care li s-au solicitat documente de proprietate asupra materialelor. „Cu asta, primarul ne-a bagat pe toti in puscarie. Noi l-am votat, iar acum uitati ce se intimpla! Sintem chiar aruncati la gunoi? Se vede clar ca e o problema rasiala. Ne face de ris in toata tara. Joi si vineri au venit si le-am platit taxele, iar simbata ne darima. Avem chitante. Va dati seama? O sa se intimple lucruri grave. Sint 300 de persoane care vor ramine pe drumuri si sa nu se mire nimeni ca vom merge sa furam. Ce sa facem? Din ce sa traim. Dincolo nu mergem“, a spus Vasile Baldovin.

Romii nu au stiut ca vor fi demolati

Acum o luna si jumatate, in apropierea tirgului de masini era amenajat un spatiu pentru romi, unde acestia urma sa comercializeze haine second hand. Cu toate ca au avut loc mai multe discutii pentru mutarea in noul tirg, doar 15-20 de comercianti din 300 si-au ridicat tarabele si au plecat. Majoritatea au ramas, asteptind ca Nelu Pavel, liderul Partidei Romilor si consilier al prefectului pe probleme de romi, sa le rezolve problema. Acestia au inceput sa isi plateasca si taxele pentru folosirea terenului, pe care s-au instalat in urma cu un deceniu, fara sa aiba nici un fel de autorizatie. Totul a fost in zadar, fiindca pe amplasamentul unde s-a aflat pina simbata tirgul se intentioneaza construirea de locuinte sau realizarea unei parcari. Prin urmare, lui Nelu Pavel i s-a inminat saptamina trecuta un ultimatum ca pina joi seara, romii sa isi ridice tarabele. Paradoxal, acest lucru nu s-a intimplat. Romii din tirg au spus ca pe ei nu i-a anuntat nimeni ca tirgul va fi demolat.

Nelu Pavel isi da demisia, dupa care se razgindeste

Tirgul de haine vechi a oferit locuri de munca la citeva sute de romi. Pe linga cei din Tirgu Jiu aici mai veneau si tigani din Budieni si Tetila. Tiganii se intreaba acum ce o sa faca. „Am cinci copii. Din ce o sa traiesc? Am bagat cinci milioane in lemnele pentru taraba. O sa ne stringem toti si o sa mergem la primarie. Va fi nenorocire“, a afirmat Bubu Mariana. Nelu Pavel a declarat ca isi va da demisia din functia de consilier al prefectului si va intra in greva foamei. La putin timp dupa cele afirmate, consilierul prefectului pe probleme de romi s-a razgindit si, probabil, nu din cauza ca si-a propus sa intre in greva foamei. Deocamdata, politia este in alerta maxima, efectuind permanent patrulari in cartierul Obreja si in zona fostului tirg de haine, pentru a impiedica izbucnirea unor eventuale conflicte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS