Anul 2019 a fost marcat de o revenire puternică a unor boli precum rujeola, poliomielita sau ciuma în mai multe părţi ale lumii, însă de departe cea mai fulminantă replică a aparţinut rujeolei, în special în Europa, unde boala şi-a făcut din noua apariţia în patru ţări de pe acest continent, unde era considerată eliminată, potrivit agerpres.
RUJEOLA
Rujeola înregistrează o revenire în aproape toate regiunile globului din cauza accesului deficitar la servicii medicale sau a neîncrederii în vaccinuri, după ce, până în 2016, incidenţa acestei boli, extrem de contagioase, a înregistrat un regres.
La începutul lunii decembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) confirmase că, în prezent, în lume există mai multe focare de rujeolă, numărul cazurilor raportate organizaţiei depăşind 413.000 la începutul lunii noiembrie, prin comparaţie cu un total de 353.000 anul trecut.
POLIOMIELITĂ
Boala a revenit în Filipine după o absenţă de 18 ani, autorităţile declarând la 19 septembrie un focar de poliomielită. Până la începutul lunii noiembrie, peste 1,6 milioane de copii din Filipine fuseseră vaccinaţi împotriva acestei boli extrem de contagioase în cadrul unei campanii de două săptămâni desfăşurate în Filipine, unde trei cazuri de poliomielită au fost confirmate începând din luna septembrie.
Ucraina se confruntă deja cu un focar de rujeolă, cu aproape 57.000 de cazuri şi 18 decese înregistrate în primele opt luni ale acestui an, potrivit datelor Ministerului ucrainean al Sănătăţii. Încrederea în vaccinuri şi rata de imunizare a copiilor împotriva unei serii de agenţi patogeni au fost în ultimii ani extrem de scăzute, lăsând numeroase persoane vulnerabile la infecţii virale, au subliniat experţii OMS şi UNICEF.
EBOLA
Republica Democrată Congo (RDC) se confruntă cu a doua cea mai mare epidemie de Ebola din lume, cu peste 2.200 de morţi şi 3.300 de infectări confirmate de la declanşarea actualului focar, la 1 august 2018. Focarul a fost localizat în provinciile Nord- Kivu şi Ituri, iar la data de 26.12. 2019, autorităţile raportau 3.366 de cazuri (din care 3.248 confirmate şi 118 probabile), dintre care 2.227 de morţi şi 1.098 de supravieţuitori, potrivit datelor furnizate de OMS pe site-ul său.
HOLERĂ
Sudanul se confruntă cu un focar letal de holeră, soldat la sfârşitul lunii noiembrie cu 11 morţi dintr-un total de 338 de cazuri suspectate.
La începutul lunii octombrie, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a livrat 1,6 milioane de doze de vaccin oral în această ţară. Vaccinurile, finanţate de Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), vor fi utilizate în cadrul campaniei de vaccinare, prima în ultimii trei ani, a anunţat UNICEF.
CIUMĂ
La sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile sanitare din China anunţaseră al patrulea caz de ciumă bubonică în regiunea Mongolia Interioară din nordul ţării, la un păstor din ţinutul Siziwang. Anterior stabilirii diagnosticului, bărbatul fusese activ într-o regiune în care au fost identificate surse de ciumă, iar starea sa a fost considerată drept stabilă după administrarea tratamentului.
FEBRĂ DENGUE
Virusul febrei Dengue a provocat numeroase decese în 2019 în mai multe state din Asia, cum ar fi Sri Lanka (74 de decese la sfârşitul lunii octombrie), Myanmar (107 decese, la începutul aceleiaşi luni), Bangladesh (75, la sfârşitul lunii septembrie) şi Filipine (peste 1.000 la începutul lunii septembrie), dar şi în state de pe continentul american precum Mexic (cu 120 de decese la început de septembrie) şi Brazilia (cu 591 de decese la început de septembrie).