Naturopatia, un sistem de terapii şi tratamente ce are la bază remediile naturale, este un domeniu puţin explorat în România, dar din ce în ce mai popular în alte ţări. Totuşi, în afara graniţelor, naturopatia este parte a medicinei integrative, în care remediile naturale şi medicina clasică, alopată, se armonizează.
În România, mulţi apelează prea uşor la medicamente, în timp ce alţii le ignoră şi se bazează pe terapii exclusiv naturiste. Riscuri sunt de ambele părţi. De aceea, este importantă o armonizare a remediilor naturiste cu tratamentele alopate. Specialistul naturopat Ioana Privantu subliniază, de la bun început, un principiu fundamental: naturopatia nu intră în competiţie cu medicina clasică, ea o susţine, iar cele două ar trebui să colaboreze.
Gazeta de Sud: Ce presupune, mai exact, naturopatia?
Naturopat Ioana Privantu: Naturopatia promovează echilibrarea organismului prin stimularea forţei sale vitale şi respectarea legilor naturale. În naturopatie, atenţia se focalizează asupra persoanei, nu a bolii. Individul e privit ca un tot, holistic. Nu tratăm doar o durere de cap sau un alt dezechilibru, ci căutăm echilibrul întregului. În naturopatie, important este să ajungi la cauza dezechilibrului. Nu te rezumi la tratarea simptomelor.
GdS: Care sunt mijloacele prin care se realizează această echilibrare a organismului?
I.P.: Specialiştii în naturopatie apelează la diverse tehnici terapeutice şi tratamente. Masajele sunt importante. Sunt foarte des utilizate, cu mare eficienţă, masajele de origine chinezească, bazate pe stimularea unor puncte energetice, meridiane, adică zone-cheie în care se reflectă întreg organismul. De asemenea, se pune accent pe alimentaţie, care trebuie să fie echilibrată, naturală şi personalizată. În naturopatie, se urmăreşte detoxifierea organismului atât fizic, cât şi emoţional. Fitoterapia, floriterapia, aromaterapia şi oligoterapia sunt alte mijloace folosite în naturopatie, precum şi sărurile Schüssler.
Fitoterapia, una dintre cele mai cunoscute terapii naturiste
GdS: Care sunt caracteristicile fitoterapiei şi floriterapiei?
I.P.: Fitoterapia presupune folosirea unor produse naturale pe bază de plante. Se folosesc flori, frunze, coajă, rădăcini, care sunt preparate în diverse moduri şi folosite ca remedii pentru diverse dezechilibre. Se pot macera în alcool, se poate face infuzie sau decoct. Floriterapia foloseşte combinaţii de flori pentru echilibrarea energetică. Spre exemplu, pot fi eficiente în cazul unor persoane care au suferit un dezechilibru emoţional puternic, în urma pierderii unei persoane dragi. Le poate ameliora mult starea. La fel, pot fi de ajutor în cazul persoanelor care vor să aibă copii şi nu reuşesc. Floriterapia a luat naștere în Europa la începutul secolului XX, în urma cercetărilor făcute de dr. Eduard Bach.
GdS: Care este rolul oligoterapiei în echilibrarea sănătăţii unei persoane?
I.P.: Oligoterapia este o terapie de „teren“ (ansamblul caracteristicilor biologice, fizice şi psihice proprii fiecărei fiinţe umane, care determină reacţiile acesteia faţă de mediu).
Există cinci tipuri de teren, numite diateze. Oligoterapia ameliorează diateza organismului și reechilibrează metabolismul, având la bază oligoelemente, nişte minerale care se găsesc în corpul nostru şi participă activ la funcţionarea lui. Aceste oligoelemente au fost grupate în așa-zise diateze de medicul francez Jacques Ménétrier, care le-a studiat în anii 40.
Fiecărei diateze îi corespund unul sau mai multe oligoelemente (numite oligoelemente de diateză). De exemplu, cuprul, manganul sau cobaltul. Ele pot reechilibra organismul.
Săruri minerale, remediu pentru dezechilibrele funcţionale
GdS: Sărurile descoperite de medicul german Schüssler au introdus în practica medicală o nouă terapie, cunoscută ca terapia cu săruri Schüssler. Cum acţionează acestea asupra organismului nostru?
I.P.: Schüssler a identificat 12 săruri minerale prezente în organismul nostru. Aceste săruri stimulează organismul să se echilibreze, fără a fi absorbite. Există o metodă specifică de preparare, care presupune diluarea produsului într-o anumită proporţie de apă, de la 1 la 12. De exemplu, o parte substanță activă și nouă părți soluție de diluare. Astfel, nu se alterează celulele sănătoase, ci se acţionează doar asupra dezechilibrelor funcţionale.
GdS: Ce alte terapii pot fi folosite în beneficiul sănătăţii?
I.P.: Hidroterapia, argiloterapia, talazoterapia, cromoterapia, aromaterapia sunt alte remedii naturale care au fost de mult folos omului din toate timpurile. Din păcate, sunt mai puţin folosite astăzi, când se folosesc aproape exclusiv medicamentele.