3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaVaccinul antirotavirus ar putea scădea riscul diabetului de tip 1 la copii

Vaccinul antirotavirus ar putea scădea riscul diabetului de tip 1 la copii

Vaccinul antirotavirus ar putea fi asociat cu scăderea cazurilor de diabet de tip 1 la copii. Este concluzia recentă a specialiştilor, după ce au constatat un număr mai mic de copii mici diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 după introducerea vaccinării de rutină împotriva rotavirusului a sugarilor australieni. Descoperirea accidentală a acestui efect surprinzător este consolidată şi de rezultatele unui studiu foarte amplu întreprins în SUA în perioada 2001-2017, publicat în revista Nature în vara anului 2019.


Vaccinul cu rotavirus este administrat în mod obişnuit sugarilor australieni în vârstă de două şi patru luni pentru a-i proteja împotriva unei forme severe de diaree, care le poate pune viaţa în pericol. Vaccinarea împotriva rotavirusului se poate face şi în România, dar vaccinul nu este introdus în Programul Naţional de Imunizare. El se poate achiziţiona contra cost şi poate fi administrat în funcţie de opţiunea părintelui.

Ce este diabetul de tip 1?

Diabetul de tip 1 este o afecţiune autoimună gravă, instalată pe toată durata vieţii. Cauza exactă a diabetului de tip 1 nu este pe deplin cunoscută, însă este legată de faptul că sistemul imunitar atacă celulele beta din pancreas, responsabile de producerea insulinei. Diabetul de tip 1 este frecvent diagnosticat în copilărie şi sub vârsta de 35 de ani şi constituie 10% din totalul cazurilor de diabet. Până la aceasta dată nu este cunoscută nicio terapie care să vindece complet diabetul, tratamentul constând în menţinerea controlului asupra glicemiei. Pe termen lung, persoanele cu diabet pot prezenta numeroase complicaţii severe. Cu cât pacienţii îşi pot controla mai bine valoarea glicemiei, cu atât riscul apariţiei sau agravării complicaţiilor se reduce.

Mai puţine cazuri de diabet după introducerea vaccinului rotaviral de rutină

În Australia, numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 1 la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-4 ani a scăzut din 2007. Acesta este anul în care vaccinul rotaviral a fost introdus ca vaccinare de rutină pentru sugari.


Cercetătorii din Melbourne au investigat numărul copiilor australieni diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 din anul 2000 până în 2015. Anul 2007 este prima dată când rata diabetului de tip 1 la copiii mici din Australia a scăzut din anii 1980 încoace. Începând cu anii 1980, incidenţa diabetului de tip 1 a crescut constant în întreaga lume, iar motivele nu sunt pe deplin cunoscute.

„Scăderea semnificativă a diabetului de tip 1 pe care am detectat-o ​​la copiii mici după 2007 nu a fost observată la copiii de 5-14 ani. Copiii mici ar fi putut fi expuşi unui factor de protecţie care nu a avut impact asupra copiilor mai mari. Am observat că declinul în diabet zaharat tip 1 la copiii născuţi dupa 2007 a coincis cu introducerea vaccinului rotavirus oral în Programul australian Naţional de Imunizări din 2007“, a declarat dr. Kirsten Perrett de la Institutul de cercetare Murdoch.

Un studiu american pe 1,4 milioane de copii confirmă asocierea

Un studiu american care a evaluat 1.474.535 de copii în perioada 2001-2017 confirmă asocierea dintre administrarea vaccinului împotriva rotavirus şi scăderea riscului de a dezvolta diabetul de tip 1 în rândul copiilor. „Am urmărit să analizăm dacă vaccinarea rotavirală e asociată cu incidenţa diabetului zaharat de tip 1 în rândul copiilor. Am remarcat o scădere cu 33% a riscului de diabet de tip 1 la copiii cărora li se administrase vaccinul împotriva rotavirusului comparativ cu cei nevaccinaţi“, menţionează, în prezentarea studiului, Mary A. M. Rogers, Tanima Basu şi Catherine Kim.

„Concluzionăm că vaccinul rotaviral este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabetul de tip 1 în rândul copiilor. Diabetul de tip 1 este o afecţiune gravă, care afectează considerabil calitatea vieţii şi necesită tratament zilnic. Este nevoie de studii suplimentare pentru a explora această asociere mai aprofundat, dar este posibil ca vaccinarea împotriva rotavirusului să fie prima măsură concretă care să poată juca un rol în prevenţia acestei boli“, adaugă specialiştii.

Asocierea a fost identificată acum două decenii

Asocierea dintre rotavirus şi diabet a fost descoperită încă de acum douăzeci de ani, însă nu au existat studii concludente care să dovedească legătura dintre cele două.


„Acum douăzeci de ani, echipa noastră a descoperit o asociere între apariţia markerilor imuni ai diabetului de tip 1 la copii şi infecţia cu rotavirus. Studiile ulterioare în laborator au sugerat că infecţia cu rotavirus a celulelor pancreatice poate declanşa un atac imunitar asupra celulelor producătoare de insulină – ce se întampla în diabetul de tip 1. Deşi nu este concludent, ultimul nostru studiu sugerează că prevenirea infecţiei cu rotavirus la sugarii australieni prin vaccinare poate, de asemenea, să reducă riscul de diabet zaharat de tip 1. Vom continua această cercetare pentru a analiza mai îndeaproape corelaţia, prin compararea dosarelor de sănătate ale copiilor mici cu sau fără diabet de tip 1. În acest stadiu, nu ştim încă dacă reducerea diabetului zaharat de tip 1 este un efect permanent sau tranzitoriu“, a spus profesorul Len Harrison de la Institutul Walter, conform Medicalxpress.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS