7.6 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGripa aviara vinde puii-n tara

Gripa aviara vinde puii-n tara

Procesatorii interni de carne de pasare au cale libera pe piata, dupa ce guvernul a decis majorarea taxelor vamale pentru importuri cu 25% pentru o perioada de sase luni.


Guvernul a decis recent majorarea temporara a taxelor vamale la importul de jumatati sau sferturi de pui si pulpe, de la 45% la 70%, pe o perioada de sase luni, pâna pe 15 august inclusiv. Masura are drept scop protejarea productiei interne, in conditiile in care, din cauza depistarii virusului gripei aviare pe teritoriul tarii, exista stocuri mari de marfa la producatorii interni de carne de pui. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a anuntat ca decizia este in concordanta cu angajamentele convenite cu Comisia Europeana (CE) privind mentinerea fluxurilor comerciale traditionale cu taxa vamala de 45% pentru aceste marfuri. Pe aceasta baza, in conditiile cresterii taxei vamale, s-a convenit deschiderea, pentru o perioada de sase luni, a unui contingent tarifar de import de 6.000 de tone, cu taxa vamala de 45%, la importul acestor produse originare din Uniunea Europeana. Trebuie spus ca pe piata de profil producatorii interni sunt concurati puternic de importatori. Potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din România (UCPR), cele doua pozitii tarifare la care s-a majorat taxa vamala au reprezentat in 2005 aproximativ 72% din totalul importurilor, iar preturile au fost cuprinse intre 550 si 600 de dolari pe tona. Producatorii sustin ca nicaieri in lume nu s-ar putea produce sub costuri de 1.000 de dolari pe tona. In aceste conditii, de reducere a preturilor de import la 50%, taxa vamala de 45% nu mai era eficienta, sustin acestia.


Pretul mezelurilor de pasare ar putea creste cu 15%


Procesatorii estimeaza ca preturile la produsele pentru care s-au marit taxele vamale nu vor creste, insa este posibil ca acestea sa creasca la mezelurile din carne de pasare, in medie cu 15%. Daca golul lasat de importuri va fi suplinit de stocurile producatorilor interni, nu acelasi lucru se poate spune despre mezeluri, in mare parte fabricate cu materie prima de import. La fel sustine si Claudiu Nicolita, patronul singurei firme procesatoare de carne de pui din Dolj.


„Golul va fi umplut, in proportie de 90%, de procesatorii români, restul de 10% fiind completat cu importuri din UE“, a afirmat acesta. Problema nu pare totusi rezolvata. Nicolita sustine ca in tara intra foarte multa carne de pasare care ocoleste taxele vamale. „Daca cumperi de la un producator american si la pret adaugi taxa vamala pentru import nu s-ar ajunge la pretul actual de pe piata, ci la unul mult mai mare. Explicatia mea logica este ca taxele vamale sunt fentate“, a mai spus acesta. Producatorii de carne de pui sunt nemultumiti ca pe piata româneasca intra foarte multa marfa din SUA si Brazilia, slab calitativa fata de cea din productia interna. In plus, ei nu reusesc sa explice preturile practicate de acestia pe piata româneasca, in conditiile in care suma dintre pretul de achizitie de la producatori si taxele vamale ar trebui sa conduca la tarife mult mai mari. Singura sansa ar fi alinierea la taxele practicate in UE.


„Incepând cu 1 ianuarie 2007, când se presupune ca vom adera la UE, vom creste taxele de import din SUA poate la mai mult de 75%. Tarile din UE au taxe vamale mai mari de 75% pentru importurile de carne de pasare din SUA si Brazilia“, a concluzionat Claudiu Nicolita. In alta ordine de idei, trebuie spus ca masura luata de guvern se va face resimtita abia dupa doua luni. In prezent, firmele de profil vând inca din stocurile acumulate. In cele sase luni, cât vor functiona aceste taxe vamale, crescatorii vor scoate cel putin doua cicluri de pui, pe lânga epuizarea stocurilor actuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS