Teroare într-un bloc din cartierul craiovean Rovine. O locatară cu posibile probleme psihice a lăsat două luni aragazul aprins şi a plecat de acasă. În bloc este o stare de revoltă, dar şi de neputinţă, fiindcă nici familia, nici autorităţile nu fac nimic în privinţa femeii.
De câţiva ani, proprietarii din blocul G7 din cartierul craiovean Rovine spun că trăiesc în teroare. Oamenii susţin că vecina de la apartamentul 4, care ar putea avea probleme psihice, este un real pericol. Femeia face zgomot noaptea şi îi deranjează. Dacă este întrebată, spune că prepară tocăniţă.
La un moment dat, ceva a luat foc în apartamentul ei şi vecinii au chemat pompierii. Femeia nu le-a permis să intre o locuinţă, pretextând că i-a luat foc o prăjitură pe care o pregătea. În zadar anunţă proprietarii din bloc poliţia, că oamenii legii vin şi pleacă. Nici măcar familia nu mai vrea să ştie de ea, afirmă vecinii.
„Mă ameninţă că bagă cuţitul în mine“
La fel de afectaţi sunt şi proprietarii de la parter. Oamenii s-au săturat de zgomotele făcute de femeie în timpul nopţii. Nu mai suportă mirosul şi gândacii care vin de la etajul superior, din cauza gunoiului strâns în apartament de aceasta. Sunt mereu ameninţaţi cu cuţitul, dacă îi atrag atenţia să nu-i mai deranjeze.
Tolerată de asociaţie
Locatara de la apartamentul 4 este o problemă şi pentru asociaţia de proprietari. Ea nu-şi plăteşte întreţinerea de ani buni, motiv pentru care a fost acţionată în instanţă şi ulterior executată silit.
Aproape abandonată
Părăsită de soţ din cauza problemelor de sănătate, aproape abandonată de rude, femeia pare să alunece pe o pantă fără întoarcere. Ea reprezintă doar o problemă pentru vecinii din bloc.
Ce spune legea
Legea permite punerea sub interdicţie judecătorească a persoanelor cu probleme psihice.Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.
Cererea de punere sub interdicție poate fi introdusă de persoanele prevăzute la art. 111 noul C.civ., care se aplică în mod corespunzător. Deși oricine află despre o persoană aflată în imposibilitate de a se îngriji de interesele sale din cauza alienației sau debilității mintale poate avea legitimare procesuală activă în promovarea unei cereri de punere sub interdicție. De regulă punerea sub interdicție judecătorească este cerută de oricine are interes în instituirea măsurii de ocrotire.
În această categorie intră, în general, persoane din anturajul celui care are nevoie de aplicarea acestei măsuri de ocrotire. Nu este exclus nici ca măsura să fie cerută de instituții medicale în a căror îngrijire se află persoana care suferă de alienație sau debilitate mintală sau de autorități. Asta în cazul în care viitorul interzis nu are rude sau persoane apropiate care să sesizeze instanța de tutelă.
În caz de nevoie și până la soluționarea cererii de punere sub interdicție judecătorească, instanța de tutelă poate numi un curator special pentru îngrijirea și reprezentarea celui a cărui interdicție a fost cerută, precum și pentru administrarea bunurilor acestuia.