Una dintre cele mai mari fabrici de confecţii din Craiova, Modexim SA, a anunţat subit că disponibilizează aproape 300 de persoane. Disponibilizarea cuprinde întregul personal de la fabrica de confecţii. De la muncitori, până la personalul cu funcţii de conducere. Ceea ce înseamnă oprirea activităţii societăţii.
Anunţul oficial a fost înaintat către ITM Dolj pe 23 ianuarie 2020. Tot joi, 23 ianuarie, au fost anunţaţi şi angajaţii că, începând de pe 27 ianuarie, vor intra în preaviz. Luni, 27 ianuarie, a început concedierea colectivă, spre disperarea angajaţilor.
Contactat telefonic de GdS, Marin Florian, reprezentantul unei federaţii sindicale din care face parte Sindicatul Craimodex de la Modexim, care a participat la negocieri, a precizat: „Joi ne-au anunţat că de luni începe procesul de concediere colectivă. Nu este normal. Nu este etic. Sunt salariaţi care lucrează de 30 de ani la Modexim. Ei trăiesc adevărate drame în aceste momente. Se trezesc brusc fără un loc de muncă, după ce s-au dedicat o viaţă fabricii“.
Sindicatul şi patronatul de la Modexim caută soluţii pentru salvarea fabricii, dar şansele sunt minime
Sindicalistul contactat de GdS a precizat că, după discuţiile de marţi, sindicatul va prezenta soluţii de redresare a societăţii către patronat. În cazul în care acţionarii ar accepta una dintre soluţiile propuse de sindicalişti, ar exista doar o mică şansă să se suspende procedura de concediere colectivă, a spus Marin Florian. El a conchis că fabrica merge spre închidere şi că şansele de redresare sunt minime.
„Este o decizie de oportunitate a acţionarilor de a închide fabrica. Datoriile către stat, în special către contribuţiile pentru salariaţi, sunt mari. Dar, tehnic vorbind, societatea nu are datorii aşa de mari încât să se închidă. Totul depinde de decizia acţionarilor. Aceasta este economia de piaţă“, a spus sindicalistul citat.
Conducerea fabricii susţine că au crescut costurile cu salariile şi utilităţile
Fabrica de confecţii a lucrat mulţi ani în sistemul lohn, pentru clienţi externi. În acest sistem, adaosurile comerciale sunt foarte mici. Mulţi ani, străinii au preferat fabricile de confecţii din România datorită costurilor mici de realizare a produsului. Costul cel mai important fiind cel cu forţa de muncă.
Contactată de GdS, directoarea Modexim SA, Iuliana Dănişor, a confirmat că fabrica îşi sistează activitatea în interval de „cel mult o lună“. „S-a ajuns la epuizarea soluţiilor de redresare a societăţii. Sunt datorii foarte mari către stat. Avem o creştere foarte mare a costurilor faţă de venituri. În ultima perioadă a crescut salariul minim pe economie în mod repetat. Au crescut şi costurile cu utilităţile, pe când veniturile nu au crescut la acelaşi nivel. Este concurenţă foarte mare în acest domeniu.
Clienţii din acest domeniu caută fabrici în care se produce mai ieftin. Sunt multe astfel de fabrici în Albania sau în alte state, unde costurile sunt mai mici. Nu spun că nu trebuiau mărite salariile, pentru că oamenii iau foarte puţini bani. Dar statul trebuia să ne sprijine. Fiscalitatea a rămas la fel. Suntem în imposibilitatea de a trece mai departe. Noi lucrăm din 1990. Am rezistat 30 de ani pe piaţă, dar nu am fost ajutaţi de către stat“, a declarat Iuliana Dănişor.
Ea a menţionat că fabrica mai are de onorat câteva comenzi, după care se va închide înainte de sfârşitul lunii februarie.
Modexim, în cifre
Concedierea colectivă de la Modexim a fost confirmată, pentru GdS, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Potrivit datelor din bilanţul contabil publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2018, Modexim SA Craiova mai avea 419 angajaţi. Pe anul respectiv, cifra de afaceri a companiei a fost de 16,8 milioane de lei, iar profitul înregistrat a fost de peste 66.000 de lei.
Datoriile totale pe anul 2018, înregistrate în bilanţul contabil, erau de 2,34 milioane de lei. Totalul creanţelor firmei era de circa un milion de lei. Potrivit unor surse, pe 2019 situaţia economico-financiară a firmei s-a înrăutăţit.