6.7 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalOUG privind organizarea alegerilor anticipate, pe ordinea de zi a Guvernului

OUG privind organizarea alegerilor anticipate, pe ordinea de zi a Guvernului

În şedinţa de Guvern de astăzi se dezbate şi o ordonanţă de modificare a legislaţiei electorală şi să se reducă termenele în care se pot organiza alegerile.
Cabinetul Orban şi-a făcut calendarul în eventualitatea în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, citită luni în parlament, va fi adoptată prin vot.

Declarațiile lui Orban privind OUG pentru organizarea alegerilor anticipate

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că, în urma unei discuții cu Autoritatea Electorală Permanentă, s-a ajuns la concluzia că este necesară reglementarea situației în care se ajunge la alegeri parlamentare anticipate în România.

“La ora actuală, în legislația din România nu există o reglemetare precisă privitoare la anticipate. Se știe clar că există prevederi constituționale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate. Din momentul în care se dizolvă Parlamentul este de 90 de zile, ca atare este necesară o adaptare a legislației, pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate”, a răspuns Orban la întrebarea dacă în ședința de azi se va adopta o OUG privind alegerile anticipate.
Turcan: “Am declanşat calendarul alegerilor anticipate”. Planul Guvernului Orban

La întrebarea dacă termenul va fi modificat de la 90 de zile la 45 de zile, iar toate celelalte termene vor fi reduse la jumătate, premierul a precizat: “Nu cunosc conținutul final al OUG, știu fazele intermediare, veți primi toate informațiile legate de acest act normativ în momentul în care va fi adoptat”.

Ludovic Orban a fost întrebat apoi dacă această OUG va fi adoptată în ședința de Guvern de marți.

“Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți să reglementăm situația care poate apărea. Nu mă aștept ca PSD să adune voturile necesare, pentru a trece moțiunea de cenzură, dar paza bună trece primejdia rea, pentru că, în cazul în care va exista o majoritate pentru moțiunea de cenzură, în ceea ce priveșlte PNL decizia noastră este clară: de a nu mai vota învestirea niciunuia dintre cele două guverne, pentru a declanșa alegeri anticipate”, a spus Orban.

Referitor la o eventuală OUG privind alegerea primarilor în două tururi, Orban a precizat că Guvernul și-a angajat deja răspunderea în fața Parlamentului pentru o astfel de lege.

Cum se pot organiza alegeri anticipate. Procedura din Constituţie

Premierul şi preşedintele au anunţat, pe 10 ianuarie, că vor organizarea de alegeri anticipate în 2020 pentru Parlamentul României.

Subiectul alegerilor anticipate este discutat încă de anul trecut, după moţiunea de cenzură, dar abia acum şeful statului şi cel al Guvernului au anunţat oficial că alegerile anticipate sunt “varianta optimă”. Când a făcut anunţul, Ludovic Orban nu a spus prin ce metodă vor fi declanșate alegerile anticipate și nici când va fi început acest demers – dar procedura este prevăzută în Constituţia României.

Potrivit Constituţiei, articolul 89 prevede următoarele:

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS