2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe ne spun unghiile despre starea de sănătate?

Ce ne spun unghiile despre starea de sănătate?

Încă din vremea lui Hippocrate, unghiile sunt considerate indicatori ai stării generale de sănătate. Modificările patologice ale unghiilor sunt semne şi simptome pentru afecţiuni precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, onicomicoza, anemia sau chiar cancerul.
Deoarece unghiile sunt un indicator al stării de sănătate, se recomandă autoexaminarea periodică. Unghiile sănătoase sunt roz, au suprafaţa netedă, nu există curbări sau striaţii.

Ce ne indică liniile de pe unghii?

Liniile orizontale pe unghii vorbesc despre o alimentaţie dezechilibrată sau despre boli netratate la timp. Acestea se pot manifesta şi atunci când apare o schimbare în alimentaţie. Suprafeţele fărâmicioase de pe unghii înseamnă depuneri de sare, în timp ce liniile verticale pe unghii semnalează înrăutăţirea digestiei (folosirea în exces a acizilor graşi şi a sării), un proces prin care mineralele şi albuminele se asimilează foarte greu, şi deficitul de vitamina B12 şi fier. Pot apărea în acest caz afecţiuni ale intestinului. Funcţia digestivă, funcţia ficatului şi a rinichilor pot fi reduse, poate apărea o oboseală generală.

Unghiile roase, alt semnal important

Unghiile roase sunt un semn al nervozităţii, dar şi al deficitului de minerale sau al prezenţei unor paraziţi în intestin. Sunt, în acelaşi timp, un simptom al nevrozei, al gastritei, al disfuncţiilor sexuale la femei.

Unghiile mari, bombate, în formă de bulb, care depăşesc cu mult suprafaţa degetului indică slăbiciunea inimii şi a plămânilo . Sunt un sindrom al frigului şi al lipsei de energie în plămâni. O umflătură la capătul unghiei poate indica o infecţie cronică a plămânilor.

Afecţiunile reflectate în semiluna unghiei

Se spune că dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legată de tahicardie. De cealaltă parte, absenţa semilunei de la baza unghiei este semn al nevrozei inimii, al insuficienţei cardiace şi al tulburărilor în circulaţia sangvină.

Semiluna de culoare albăstruie vorbeşte despre tulburări în funcţionarea ficatului. Când culoarea e roşie, este semn al insuficienţei cardiace; dacă semiluna este despărţită de cealaltă parte a unghiei printr-o linie orizontală, asta poate însemna că persoana respectivă suferă de diabet.

Pieliţele din jurul unghiilor arată deficitul de albumine, de vitamina C şi acid folic în organism, iar unghiile despicate arată un dezechilibru digestiv. Ele indică, de asemenea, că circulaţia sangvină, sistemele sexual şi nervos sunt tulburate, iar reacţiile nervoase scad în intensitate.

Ce transmite culoarea unghiilor

Unghiile de culoare roşu închis indică conţinutul ridicat de acizi graşi, de colesterol, dar şi hemostaza provocată de folosirea alimentelor grele, grase şi sărate. Inima, rinichii, sistemul circulator şi excretor funcţionează mai greu. Este, de asemenea, redusă activitatea ficatului, a vezicii biliare şi adesea a splinei.

Nuanţa maro închis a unghiilor indică prezenţa frisoanelor. Unghiile galbene arată că ficatul este slăbit. Nuanţa galben-verzui indică prezenţa unor procese purulente în organism. Nuanţa albastră este un simptom al dezechilibrului inimii şi plămânilor.

Culoarea palidă a unghiilor este un semn al stării proaste a sângelui (al nivelului scăzut de hemoglobină), al anemiei, al energiei scăzute a ficatului şi rinichilor. În cazurile de leucemie sau în alte tipuri de cancer, unghiile au de obicei culoarea aceasta.

Petele albe pe unghii arată că există un deficit de zinc sau de calciu în organism, în acelaşi timp oglindesc procesul de îndepărtare a zaharurilor şi alcoolului, posibilitatea unor tulburări ale sistemului nervos. Petele galbene de pe unghii indică unele tulburări cerebrale. Petele negru-cenuşii sunt semnul unei intoxicaţii cu mercur.

Modificări în funcţie de afecţiuni

Conform Sfatul Medicului, iată cum se reflectă unele afecţiuni în aspectul unghiilor:

  • afecţiuni hepatice: unghiile devin opace (nu transparente, ci albe);
  • boli renale: jumătate de unghie are o nuanţă deschisă (albă) şi cealaltă jumătate este sănătoasă, de culoare roz;
  • boli cardiovasculare şi diabet zaharat: spre vârf, unghiile au o nuanţă închisă, iar pe suprafaţa acestora se pot observa semicercuri;
  • afecţiuni ale tiroidei: unghii fragile, care se rup cu uşurinţă;
  • psoriazis: unghii fragile, cu striaţii pe suprafata acestora;
  • boli ale plămânilor – unghii curbate în jos, în nuanţe de albastru sau violet;
  • artrita reumatoidă: unghii „bombate“, de forma convexă;
  • polipi nazali şi infectii cronice ale sinusurilor – unghii în nuanţe de galben;
  • infecţii bacteriene – unghii în nuanţe de verde;
  • infecţii fungice (onicomicoza) – unghii îngroşate, inegale, în nuanţe de albastru închis;
  • cancer de piele: prezenţa unei dungi în nuanţe de negru sau maro pe suprafaţa unghiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS