Furnizorii de servicii medicale private analizează oportunitatea de a nu încheia un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în 2020.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED îşi exprimă îngrijorarea cu privire la decizia de prorogare a introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021 şi anunţă că, în condiţiile amânării acestei măsuri, membrii patronatului, care au cotă de piaţă de peste 70%, iau în considerare să nu mai semneze contractele anuale care permit decontarea serviciilor în mediul privat.
Patronatul semnalează că în prezent costurile decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.
Care este soluţia identificată de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private :
Singura soluţie identificată de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED este alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar, în caz contrar, cele peste cinci milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază, se menţionează în comunicat.
Spitalele private vor asigura servicii medicale de urgență decontate integral de stat
Guvernul a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi, potrivit agerpres.
El a explicat că prin această OUG „se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice” şi, totodată, „se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021”.