0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAmerica isi premiaza favoritii

America isi premiaza favoritii

Mai sunt câteva ore pâna la mult asteptata ceremonie de decernare a premiilor Oscar, iar tensiunea a atins deja cote nebanuite. Pregatirile pentru cea mai asteptata noapte a anului au intrat deja in linie dreapta. Hollywoodul s-a blindat in asteparea marilor vedete, masurile de siguranta fiind draconice.


Maestrul de ceremonii la cea de 78-a editie a premiilor Oscar este Jon Stewart, care i-a luat locul inegalabilului Billy Cristal. Desi in Europa nu este foarte cunoscut, Stewart este unul dintre cei mai indragiti prezentatori de dincolo de ocean. „Cartea sa de vizita“ este emisiunea „The daily show“, in timpul careia a intervievat numeroase celebritati, precum Bill Clinton, Hillary Rodham Clinton, John Kerry, John Edwards, Bob Dole, Tom Cruise, Tom Hanks, Bruce Willis. In ultimii cinci ani, a fost nominalizat de zece ori la premiile Emmy Award, el plecând acasa cu sapte trofee.


Oricum ar fi insa, pentru el, la fel ca si pentru toti cei care vor urca pe scena, prezentarea ceremoniei este „proba de foc“. Intre timp, in afara Kodak Theater, care gazduieste de ani buni ceremonia, fortele de securitate pun la punct ultimele detalii, pentru ca participantii la ceremonie sa fie pe mâini bune: câini dresati, genisti, detectoare de gaze letale, plus alte sute de agenti vor veghea ca totul sa fie bine. In aceasta seara, pe Hollywood Boulevard vor defila cele mai mari nume in show-bizz: peste 3.500 de persoane, printre care actori celebri si producatori, toti veniti sa asiste la marele eveniment. Cele mai multe strazi din apropierea teatrului vor fi inchise cu multe ore inainte de inceputul spectacolului.


„Brokeback Mountain“ – marele favorit


Cei 5.798 de membri ai Academiei de Arte si Stiinte Cinematografice din Los Angeles si-au ales deja câstigatorii de la mijlocul saptamânii, mai precis la ora locala 17.00, marti 28 februarie. Pâna la aflarea marilor câstigatori, nu ne ramâne decât sa pariem pe proprii favoriti. Marele favorit din acest an ramâne, fara doar si poate, „Brokeback Mountain“, care a fost nominalizat la nu mai putin de opt categorii, printre care si cea pentru cel mai bun film.


Povestea de iubire intre cei doi homosexuali si-a adjudecat deja Globul de Aur, precum si premiul industriei britanice de film. In plus, pentru Global Language Monitor, „brokeback“ a fost desemnat cel mai popular termen de la Hollywood.


Organizatia responsabila cu monitorizarea noutatilor din limbajul mediatic vede „Brokeback“ ca fiind fenomenul cultural al anului. Termenul, care desemneaza povestile de dragoste dintre cowboy, a devansat alte neologisme celebre precum „Brangelina“ (cuplul Brad Pitt si Angelina Jolie) sau „tuxedo“ (smoking, pentru a indica aerul aiurit al animalelor protagoniste in „Marsul pinguinilor“). Anul trecut, marele câstigator a fost „pinot“, vinul care le incânta papilele gustative ale protagonistilor din „Sideways“.


2005 – anul filmelor cu buget redus


In acest an, mai mult ca niciodata, ceremonia premiilor Oscar este dominata de peliculele cu buget redus.


Din câte se pare, Hollywood-ul s-a saturat de marile productii si par sa se fi lasat sedus de peliculele cu continuturi si costuri de productie, „aproape umane“. Si asta se vede doar daca citim titlurile filmelor nominalizate la premiul pentru cel mai bun film. Marele favorit „Brokeback Mountain“, in regia lui Ang Lee, a costat 14 milioane de dolari, suma modica in comparatie cu cele 200 de milioane de dolari necesare pentru „King Kong“. Pentru al sau „Good night and good luck“, starul american George Clooney a scos din buzunar in jur de sapte milioane si jumatate de dolari, cu 500.000 de dolari mai mult decât bugetul pentru „Crash“ al lui Paul Haggis, bazat pe biografia lui Truman Capote. Exista insa si o exceptie, care pare doar sa confirme regula. Este vorba de ultima capodopera al lui Spielberg, „Munich“, ce are in prim-plan atentatele teroriste de la Olimpiada de la Munchen din 1972, si care a costat 75 de milioane de dolari. In plus, majoritatatea actorilor nominalizati in acest an nu sunt staruri de prima mâna, unii fiind foarte tineri, in timp ce altii, precum David Strathairn, Philip Seymour Hoffman si Felicity Huffman, desi nu mai sunt la prima tinerete, ne obisnuisera mai multe in filme de mâna a doua.


Bineinteles ca la ceremonia din 5 martie de la Kodak Theater din Hollywood nu vor lipsi superproductiile tipice realizate de Major, precum „Memoriile unei gheise“, care a costat 85 de milioane de dolari, „Walk the Line“, „The Constant Gardener“ si „King Kong“, care, cu ai sai 207 milioane de dolari, rezulta a fi cel mai scump film din istoria cinematografiei.


In mod surprinzator, exact aceste filme cu bugete exorbitante, au fost nominalizate la foarte putine dintre asa-numitele categorii tehnice.


La fel de adevarat este insa ca filmele cu buget redus nu se bucura nici de cine stie ce incasari. „Brokeback Mountain“, de exemplu, a adunat 67 de milioane de dolari in trei luni, suma pe care un „blockbuster“ bun o obtine doar la un sfârsit de saptamâna. Lucrurile se schimba daca filmul primeste câteva statuete in timpul „Noptii Stelelor“, pentru ca o pelicula cu un Oscar in palmares, devine o adevarata mina de aur.


Monstrii sacri ai marelui ecran – uitati de membrii Academiei


Daca e adevarat ca norocul e orb, probabil membrii Acadamei sunt un pic „miopi“, având in vedere ca in cei peste 71 de ani de existenta a ceremoniei, exista nenumarate cazuri ale unor actori niciodata premiati, ale unor capodopere ale cinematografiei invinse de pelicule mediocre, ale unor maestrii ai peliculei care nu au avut niciodata sansa sa cucereasca râvnita statueta.


Este si cazul lui Cary Grant, simbol al clasei si elegantei, actorul preferat al lui Alfred Hitchcock, care nu a plecat niciodata acasa cu un premiu Oscar. Insa Grant nu este singurul dintre marii actori din trecut care nu au avut parte de un asemenea premiu.


De la „divina“ Greta Garbo la „Ingerul albastru“, Marlene Dietrich, de la sex-symbolul Marilyn Monroe la Ava Gardner, Robert Mitchum, Albert Finney, Montgomery Cliff, Orson Welles si Walter Matthau, lista marilor absenti ar fi cu adevarat lunga.


Unii dintre ei au primit statueta „in extremis“, ca un premiu pentru intreaga cariera, cum este cazul lui Cary Grant sau Charlie Chaplin, o adevarata legenda a cinematografiei, care insa nu a fost premiat pentru nici unul dintre filmele sale. Si ce sa mai spunem de mari regizori ai lumii, precum Alfred Hitchcock, Robert Altman sau, incredibil dar adevarat, Stanley Kubrick, care nu au fost niciodata pe placul membrilor Academiei?


Acesta din urma, in ciuda celor noua nominalizari, a trebuit sa se multumeasca cu un premiu pentru efecte speciale pentru o capodopera precum „A Space odyssey“. Insa, cum spunea marele Jack Lemmon in legendarul „Some Like It Hot“, ca si in viata, si in cinematografie, „nimeni nu este perfect“. Si membrii Academiei stiu asta mai bine ca oricine altcineva.


Nominalizarile la Oscar


Cel mai bun film


1. „Brokeback Mountain“


2. „Capote“


3. „Crash“


4. „Good Night, and Good Luck“


5. „Munich“


Cel mai bun actor


1. Heath Ledger in „Brokeback Mountain“


2. Philip Seymour Hoffman in „Capote“


3. Terrence Howard in „Hustle & Flow“


4. Joaquin Phoenix in „Walk the Line“


5. David Strathairn in „Good Night, and Good Luck“


Cel mai bun actor in rol secundar


1. George Clooney in „Syriana“


2. Matt Dillon in „Crash“


3. Paul Giamatti in „Cinderella Man“


4. Jake Gyllenhaal in „Brokeback Mountain“


5. William Hurt in „A History of Violence“


Cea mai buna actrita


1. Judi Dench in „Mrs. Henderson Presents“


2. Felicity Huffman in „Transamerica“


3. Keira Knightley in „Pride & Prejudice“


4. Charlize Theron in „North Country“


5. Reese Witherspoon in „Walk the Line“


Cea mai buna actrita in rol secundar


1. Amy Adams in „Junebug“


2. Catherine Keener in „Capote“


3. Frances McDormand in „North Country“


4. Rachel Weisz in „The Constant Gardener“


5. Michelle Williams in „Brokeback Mountain“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS