6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiA sacrificat PNL Craiova pe altarul anticipatelor?

A sacrificat PNL Craiova pe altarul anticipatelor?

Votarea moţiunii de cenzură şi căderea guvernului Orban pare să fi îngropat definitiv problema alegerilor locale în două tururi de scrutin. Mai toţi analiştii politici acuză un blat pe sub masă între PSD şi PNL, pentru a primi fiecare ce îşi doreşte.

Prins ca într-o morişcă, PSD a avut de ales între alegerea primarilor în două tururi (care ar fi un dezastru pentru ei, pentru că o alianţă de dreapta i-ar spulbera în turul doi în multe localităţi) şi anticipate – nici ea o variantă plăcută, raportat la scorul din sondaje (20%). Pentru ei însă, baza puterii înseamnă primarii (şi baronii – ce coincidenţă, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene a rămas uninominală!), astfel încât anticipatele ar fi varianta preferabilă. PSD mizează şi pe co-interesarea primarilor şi a baronilor judeţeni pentru mobilizarea electoratului, dacă anticipatele vor avea loc în acelaşi timp cu localele.

La rândul său, PNL doreşte anticipate pentru a nu se eroda la guvernare în anul care a mai rămas până la alegerile la termen. Liberalii se tem că vor deconta electoral unele măsuri impopulare, printre care şi refuzul de a majora nesustenabil pensiile cu 40%, în toamnă. Căderea guvernului Orban înseamnă primul pas în direcţia anticipatelor. Rămâne de văzut dacă parlamentarii PSD se vor încolona docili în spatele lui Ciolacu şi vor pica şi guvernele Orban 2 şi Orban 3, ştiut fiind că mulţi dintre ei ar pierde astfel atâtea luni din mandat. Aceasta, cu atât mai mult cu cât sondajele spun că o parte dintre ei nu se vor mai regăsi nici în viitorul parlament.

În ultimii 30 de ani, Craiova a fost un fief al PSD. Alegerile locale într-un singur tur le pică de minune social-democraţilor, chiar dacă la europarlamentare şi prezidenţiale au fost învinşi de USR-PLUS, respectiv PNL. Toată lumea este de acord că alegerile locale au o altă logică, iar datele problemei vor arăta altfel.

De la PSD, s-a anunţat aproape sigur drept candidat Olguţa Vasilescu. Actualul primar, Mihail Genoiu, ar putea încerca şi el o variantă pentru a candida (în cazul în care partidul nu-l desemnează), judecând după campania pe care şi-o face în ultima perioadă. Fostul primar Antonie Solomon şi-a anunţat şi el candidatura. Acesta ar putea candida independent (şi s-ar retrage oportun înainte de alegeri, cerând ceva la schimb, spun unii) sau din partea unui partid de buzunar (Partidul Ecologist?), tractând în consiliul local un grup de consilieri cu care ar înclina balanţa majorităţii. Partidul-balama s-ar alege cu un post de viceprimar şi, poate, cu nişte directoraşi în aparatul administrativ al oraşului.

USR-PLUS va avea cel mai probabil de ales între deputatul Adrian Prisnel (USR) şi decanul baroului, Lucian Săuleanu (PLUS). La PNL, ca de obicei, este posibil să avem un nou scandal pe seama desemnării candidatului. Aici, bătălia se dă în trei: deputatul Nicolae Giugea (care ar avea susţinere de la Orban), ministrul Ionuţ Stroe (care are trecere la Iohannis) şi consilierul municipal Marian Vasile (care ar avea susţinere în filiala municipală condusă de Mario Oprea – şi el candidat intern, dar pe care mulţi nu-l văd o soluţie, după înfrângerile trecute). Pro România a propus candidat un tânăr (Eduard Ciceu), care va rupe şi el nişte voturi din zona de stânga. În fine, PMP, care a primit recent o doză masivă de membri de la ALDE (inclusiv pe deputatul Ion Cupă, care a devenit noul preşedinte al filialei judeţene), o testează pe Anişoara Stănculescu.

Cu atâta puzderie de candidaţi pe dreapta, este clar că alegerile într-un singur tur favorizează candidatul PSD, care, pe lângă primar, ar da şi o majoritate în consiliul local, eventual cu grupul Solomon şi Pro România. Despre alianţa cu Pro România avem o discuţie: ştim că în acest moment cuplul Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda este la cuţite cu Victor Ponta (căruia i-au transmis să caute în frigider, că găseşte acolo urările pesediştilor; iar el i-a alintat, eufemistic, „Odiosul“ şi „Sinistra“) şi este exclusă o alianţă la Dolj. Ponta a întărit şi el recent, într-o emisiune TV, că sprijină PSD-ul lui Ciolacu şi face inclusiv alianţe locale, dar nu la Dolj. Dar cine exclude că, în negocierile cu Ciolacu, Ponta nu a avut şi o discuţie privind tragerea pe linie moartă a cuplului Manda-Vasilescu, într-un viitor apropiat?

Aşadar, în actualele condiţii, varianta singură pentru înfrângerea PSD la Craiova este un candidat comun al PNL-USR-PLUS-PMP. Greu de realizat, în condiţiile în care, se speculează, PNL vrea să guverneze singur după anticipate, cu o majoritate parlamentară care nu include USR-PLUS. În plus, sunt tot mai mulţi care cred că orgoliile locale nu vor duce la soluţia candidatului unic, decât dacă ea este impusă de la Bucureşti. În contextul enunţat mai sus, sigur că întrebarea firească este următoarea: a sacrificat PNL-ul Craiova (şi alte oraşe, unde dreapta este fărâmiţată) pe altarul anticipatelor? Din păcate, după cum susţin cei mai mulţi comentatori politici, se pare că da. Depinde doar de liberali să demonstreze contrariul, prin măsurile pe care le vor lua în perioada următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS