Vitamina E joacă un rol vital în prevenirea afecţiunilor degenerative ale senectuţii, precum și în afecţiunile canceroase și cele cardiovasculare. Conform unui articol apărut în revista Practica Farmaceutică, vitamina E sau tocoferolul este un „sportiv medaliat“ al organismului, fiind un puternic antioxidant. Astfel, vitamina E previne deteriorarea celulelor, regenerează epiderma și previne îmbătrânirea prematură a tenului.
Cele mai bogate surse naturale de vitamina E sunt: germenii de grâu, uleiurile vegetale, avocado, produsele din cereale integrale, gălbenușul de ou, fructele cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficatul, untul de arahide.
Aliat împotriva îmbătrânirii pielii
În general, vitaminele protejează pielea de acţiunea agresivă a poluării sau a radiaţiilor ultraviolete, asigură elasticitatea, strălucirea și previn apariţia ridurilor, iar vitaminele A și E sunt ingrediente importante ale cremelor sau produselor destinate îngrijirii pielii. Vitamina E, numită și vitamina „tinereţii eterne“, crește gradul de hidratare a pielii și conferă tenului un aspect neted.
Vitamina E ajută în procesul de hidratare a pielii, fiind folosită în fabricarea multor produse de îngrijire sau produse cosmetice. Reduce pierderile de apă, întărește bariera de protecţie a pielii și asigură hidratarea și elasticitatea pielii. Se include în orice produse cosmetice naturale antirid deoarece menţine colagenul în piele. Protejează pielea împotriva radiaţiilor UV. Această vitamină reduce riscul apariţiei cicatricilor și a arsurilor prin hrănirea pielii și stimulează creșterea imunităţii. De asemenea, asigură regenerarea pielii după expunerea la soare.
Este recomandată pentru tenul uscat sau uscat și matur. Ajută la menţinerea sănătăţii scalpului, la creșterea părului și regenerează vârfurile despicate. Oferă elasticitate, strălucire și o textură mai bogată atât părului drept, cât și celui creţ.
Vitamina fertilităţii
În afara faptului că este importantă pentru păr și piele, vitamina E stimulează sănătatea ochilor. De asemenea, ajută corpul să utilizeze în mod eficient vitamina K și ajută astfel în procesul de coagulare a sângelui.
Studiile indică faptul că vitamina E poate încetini procesul de îmbătrânire și preveni îmbătrânirile premature prin prelungirea duratei de viaţă a celulelor, menţinându-se astfel funcţia organelor.
Vitamina E contribuie la menţinerea normală a membranelor celulare, a sistemului vascular și nervos, la îndepărtarea radicalilor liberi, protejarea integrităţii membranelor celulare și protejarea retinolului de acţiuni oxidante. De asemenea, intervine în procesul de reproducere, asigurând buna funcţionare a glandelor sexuale și endocrine. În unele studii, deficienţa acestei substanţe nutritive a produs degenerescenţa testiculară și sterilitatea animalului, fapt care a adus reputaţia vitaminei E ca factor de îmbunătăţire a vieţii sexuale, fiind numită popular și „vitamina fertilităţii“.
Cum ne afectează carenţa de vitamina E
În studiile efectuate pe animale, s-a constatat că lipsa vitaminei E a fost implicată în mare măsură în diferite probleme precum cataracta, afecţiuni musculare și neuromusculare, precum și în funcţionarea defectuoasă a celulelor plămânilor, ale ficatului, ale inimii și chiar ale sângelui.
Carenţa de vitamina E determină anemie hemolitică, afecţiuni neurologice, distrofii musculare şi creșterea cantităţii de colesterol.
Elixirul tinereţii, preparat acasă cu vitamina E
Pentru prevenirea sau întinderea ridurilor, reducerea pungilor de sub ochi şi eliminarea cearcănelor negre care se formează odată cu maturizarea pielii se recomandă folosirea unui elixir al frumuseţii, care se poate prepara chiar şi acasă din doar 2 ingrediente : 100g de ulei de cocos topit şi 3 capsule de vitamina E. Folosiţi o scobitoare pentru a amesteca bine aceste două ingrediente. După omogenizare, daţi amestecul la frigider pentru a se întări. După ce se întăreşte nu mai este nevoie să păstraţi crema rezultată la frigider.
Pentru aplicare, tenul trebuie să fie curat. Se întinde crema pe pielea de sub ochi, pe laterale şi pe pleoape, adică pe zonele cele mai predispuse la riduri.