22.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii respecta traditiile

Oltenii respecta traditiile

Oltenii nu sunt foarte pretentiosi si nici nu asteapta ca partenera de viata sa-i surprinda cu vreun cadou de 9 Martie. In schimb, se pare ca majoritatea tin sa respecte traditiile stramosesti si intentioneaza sa sarbatoreasca cu un pahar de vin ziua dedicata lor.


De ziua lor, femeile sunt obisnuite sa fie rasfatate, sa primeasca numeroase cadouri, sa fie asaltate cu buchete de flori, iar majoritatea barbatilor se conformeaza. In schimb, de 9 Martie, Ziua barbatilor in traditia româneasca, nici o femeie nu se sinchiseste sa-i ofere partenerului de viata vreo cina romantica, excursie intr-o locatie exotica sau vreun cadou dupa care acesta tânjea de ceva vreme. Mai mult, unii reprezentanti ai sexului puternic nici nu au auzit de Ziua barbatilor.


„Stiu ca exista Ziua femeii, dar de asta a barbatilor n-am auzit. Traditional, pe 9 Martie este Ziua Mucenicilor si atunci barbatii trebuie sa bea 44 de pahare de vin“, a spus Dumitru Popescu, un pensionar craiovean. Altii insa stiu de ziua lor, dar nu se supara daca partenera de viata nu-i surprinde cu vreun cadou.


„Nu ma astept sa-mi cumpere ceva, dar mi-ar placea sa-mi dea voie sa merg cu baietii la o bere si sa ma intorc dimineata“, a precizat Alexandru Podaru. O mare parte dintre craiovenii intervievati au precizat insa ca ar dori sa-si sarbatoreasca ziua asa cum cere traditia stramoseasca, adica incercând sa bea cele 44 de pahare de vin. Si pentru ca o asemenea cantitate de vin i-ar aduce pe multi dintre ei in coma alcoolica, majoritatea au recunoscut ca se vor multumi cu o cantitate foarte mica de vin (un pahar, cel mult doua).


Reuniune de familie de Ziua Mucenicilor


„Traditia cere sa bem 44 de pahare de vin, dar cred ca ma voi limita la unul singur, având in vedere ca a doua zi trebuie sa merg la serviciu. Nu tin neaparat ca prietena mea sa-mi cumpere vreun cadou“, a afirmat Marian Olteanu. Obiceiul celor 44 de pahare a fost preluat, se pare, si de cei tineri.


„Nu am o iubita, asa ca voi iesi in oras cu un grup de prieteni sa ne sarbatorim ziua“, a precizat Iulian, un liceean craiovean.


Exista insa si exceptii de la regula, adica femei care se pregatesc din timp pentru ziua de 9 Martie. „Pentru ca sotul meu este intotdeauna foarte atent cu mine, voi profita de aceasta ocazie si ii voi cumpara un cadou special, iar spre seara vom iesi la un restaurant“, a precizat Andreea Baleanu.


In unele cazuri, Ziua Mucenicilor poate fi un bun prilej pentru ca familia sa se reuneasca. „In familia mea exista o traditie ca de 9 Martie sa se manânce mucenici, pe care ii pregatesc cu o zi inainte. Eu pregatesc chiar doua feluri de mucenici, o reteta am invatat-o de la soacra mea. Seara, asteptam sa vina copiii pe la noi, asa sarbatorim noi Ziua mucenicilor“, a povestit Ecaterina Andrei.


Pâna pe 9 Martie mai sunt câteva zile, asa ca, daca nu v-ati gândit deja la o surpriza pentru jumatatea dumneavoastra, mai aveti ceva timp la dispozitie!


Cum a aparut sarbatoarea


Pe 9 Martie, crestinatatea ii comemoreaza pe cei 40 de mucenici din cetatea Sevastei.


Cei 40 de sfinti au trait pe vremea imparatului pagân Licinius care a domnit intre 308 si 324, dupa Hristos. Ei au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism. Amintirea celor 40 de mucenici a dat nastere la diferite obiceiuri populare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU