-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentTrotinetele electrice au ajuns în Codul Rutier

Trotinetele electrice au ajuns în Codul Rutier

Trotinetele electrice au ajuns în Codul Rutier. Ordonanţa de Urgenţă care relementează circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Potrivit legii, trotinetele electrice pot fi conduse numai pe pista pentru biciclete. În lipsa pistelor, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. Cei care conduc astfel de trotinete trebuie să fi împlinit 14 ani. Actul normativ va intra în vigoare peste trei luni, după modificarea Regulamentul de aplicare a Codului Rutier.

Trotinetele electrice îşi fac loc în Codul Rutier. Ordonanța prin care se reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost adoptată de guvern pe 4 februarie. Ieri, a fost publicată în Monitorul Oficial. Prevederile acestui act normativ nu vor intra în vigoare imediat, ci abia după modificarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier. Termenul este de 90 de zile.

În primul rând, prin această ordonanţă a fost definită trotineta electrică. Este vorba de un „vehicul cu două sau trei roți și ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roți, respectiv la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric“.

Obligaţiile celor care circulă pe trotinete electrice

Trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puțin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis. Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete. În lipsa pistelor, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

Viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h.
De asemenea, casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani. Asta atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie. Circulația pe timp de noapte fără aceste dispozitive este interzisă.

Sancţiunile

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancţionează cu 4 sau 5 puncte-amendă. Amenda este cuprinsă între 580 şi 725 de lei.
În schimb, încălcarea normelor privind echiparea trotinetelor electrice a fost introdusă în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte amendă). În acest caz, amenda este între 870 şi 1.160 de lei. Aici sunt cuprinse situaţiile în care trotinetele nu sunt echipate cu mijloace de iluminare. Amenda este aceeaşi şi pentru cei care circulă noaptea pe trotinete electrice şi care au astfel de dipozitive, însă nu sunt funcţionale.

Accidente cu trotinete

Ministerul Afacerilor Interne, care a fost iniţiatorul acestor modificări, a întocmit şi o statistică a accidentelor în care au fost implicate trotinetele electrice. Astfel, la nivel național, în perioada 2016-2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice. În urma acestor accidente, o persoană a decedat, 37 au fost rănite grav, iar 156 rănite ușor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS