6.4 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul consumatorilor de droguri, în creștere

Numărul consumatorilor de droguri, în creștere

Sute de consumatori de droguri din județul Gorj au beneficiat, în ultimul an, de consiliere de specialitate. Potrivit unui raport al Centrului Antidrog Gorj, numărul beneficiarilor este în creștere comparativ cu anul anterior.

În anul 2019, demersurile CPECA Gorj au fost concentrate pe creşterea gradului de siguranţă pentru membrii comunităţilor locale, în special adolescenţi şi tineri, prin asigurarea cu profesionalism a unor servicii eficiente de prevenire a consumului de droguri şi de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri.

În domeniul asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri, la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj, pentru anul 2019 au fost acordate: 78 de informări; 231 de şedinţe de consiliere individuală – psihologică, față de 220, în anul anterior, și 71 de evaluări de specialitate. În anul de referinţă, la CPECA Gorj s-au aflat în management de caz 84 de beneficiari, pentru care au fost asigurate servicii integrate de asistenţă, în cadrul a 84 de şedinţe de management de caz.

În perioada ianuarie – decembrie 2019, CPECA Gorj a realizat majoritatea obiectivelor din domeniul reducerii cererii de droguri prevăzute în Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog, precum și obiectivele prevăzute în Strategia judeţeană antidrog și în Planul județean pentru implementarea acesteia, care au vizat dezvoltarea sistemului de prevenire şi asistenţă a consumatorilor de droguri la nivel local.

Campanii de informare

Ca și în anii precedenți, în anul 2019 accentul a fost pus pe continuarea bunelor practici în domeniile esenţiale, ţinând cont de importanţa rolului de coordonator naţional al luptei împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri, asumat prin acte normative de către Agenţia Naţională Antidrog. Pe parcursul anului trecut, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj a desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, sesiuni de formare în domeniul drogurilor, precum şi activităţi specifice de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri.

Astfel, pe parcursul anului 2019, CPECA Gorj a implementat 13 proiecte şi campanii de prevenire în şcoală, familie şi comunitate (locale şi naţionale) şi 9 parteneriate educaţionale ce au totalizat 325 de activităţi directe şi indirecte (desfăşurate de cadrele didactice formate), derulate la nivel județean, în mediul urban şi rural, având ca beneficiari direcţi – 6.513 copii, elevi, cadre didactice, tineri, părinți, specialişti, voluntari etc. De asemenea, în cadrul proiectului naţional „Eu şi copilul meu“, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj a organizat o sesiune de formare a personalului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, la care au participat 27 de persoane angajate ale respectivei instituții.

Pentru anul 2020, CPECA Gorj urmăreşte consolidarea poziţiei de coordonator local al politicilor antidrog şi dezvoltarea schimburilor de date din domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, în vederea unei monitorizări atente a fenomenului consumului şi traficului ilicit de droguri la nivelul județului Gorj, pentru implementarea unor politici în concordanţă cu nevoile şi caracteristicile fenomenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS