2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemnale radio misterioase provenite din spațiul cosmic

Semnale radio misterioase provenite din spațiul cosmic

Semnale radio misterioase provenite din spațiul cosmic s-au mai repetat în trecut, însă acum, pentru prima dată, cercetătorii au observat un model în cazul unui semnal provenit de la o sursă aflată la 500 de milioane de ani-lumină de Pământ, informează CNN.

Un semnal radio scurt reprezintă o derulare de câteva milisecunde de unde radio în spațiu. Semnalele individuale se produc o dată, apoi nu se mai repetă. Existe semnale care se repetă, dar acest lucru are loc rar sau de multe ori într-un timp scurt, arată cercetările anterioare.

Descoperirile au fost făcute acum câteva luni

Între 16 septembrie 2018 și 30 octombrie 2019, cercetătorii canadieni care lucrau la un proiect comun (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment/Fast Radio Burst Project) au observat un model în semnalele radio care se produceau la fiecare 16,35 de zile. Pe parcursul a patru zile, erau lansate unul sau două semnale radio la fiecare oră. Apoi semnalale încetau timp de 12 zile.

Descoperirile sunt consemnate în ciorna unui studiu pe arXiv (o bază de date de preprinturi de actualitate stringentă din domeniile fizicii, matematicii, științelor nelineare, biologiei, științelor de calcul numeric, gestionată de Laboratorul Național al Statelor Unite ale Americii de la Los Alamos). Autorii fac parte din colaborarea Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment/Fast Radio Burst Project, care a publicat numeroase studii despre undele radio în ultimii ani.

Cum este denumit semnalul care se repetă la 16 zile

Semnalul care se repetă la 16 zile este denumit FRB 180916.J0158+65, iar anul trecut colaborarea CHIME/FRB a descoperit opt noi semnale repetitive, printre care și acesta.

Cercetătorii speră că studiind semnalul vor reuși să afle ce îl produce. Semnalele radio individuale sau repetitive provin din locuri foarte diferite. Unul dintre semnalele repetitive vine dintr-o galaxie pitică, altul dintr-o galaxie asemănătoare cu Calea Lactee.

În studiu, cercetătorii iau în calcule diferite cauze, precum mișcarea orbitală a unei stele sau a unui obiect aflat la marginea galaxiei.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS