5.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe deschide oficial Muzeul Național „Constantin Brâncuși“, la Târgu Jiu

Se deschide oficial Muzeul Național „Constantin Brâncuși“, la Târgu Jiu

După trei ani de așteptare, Muzeul Național „Constantin Brâncuși“ își deschide, în sfârșit, porțile la Târgu Jiu.

Instituția va funcționa în Casa „Barbu Gănescu“, care aparține Consiliului Județean Gorj. În anul 2015 a fost aprobată legea privind înființarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși“ cu sediul la Tâgu Jiu. În primăvara anului 2017, Consiliul Județean Gorj a oferit clădirea Casei „Barbu Gănescu“ pentru ca Ministerul Culturii să poată amenaja Muzeul dedicat sculptorului născut la Hobița, în județul Gorj și desăvârșit la Paris, în Franța.

În cei trei ani nu s-a făcut aproape nimic pentru amenajarea Muzeului. Abia recent, a fost luată decizia de a deschide spațiile de la etajul clădirii, dat fiind faptul că demisolul are nevoie de lucrări de restaurare. Festivitatea de deschidere a Muzeului Național „Constantin Brâncuși“ are loc miercuri, pe 19 februarie, de Ziua Națională „Constantin Brâncuși“, ziua de naștere a artistului.

Imobil construit în 1790

Imobilul propus pentru a găzdui Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu are o valoare culturală şi chiar istorică deosebită. Casa a fost construită în 1790 şi i-a aparţinut slugerului Barbu Gănescu. Ion Bărbulescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, a restaurat clădirea din centrul oraşului şi a reamenajat-o în anul 1929 sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, de origine austriacă. Brâncuşi a locuit în Casa „Gănescu“ în anii 1937-1938, perioadă în care a lucrat la ridicarea ansamblului monumental de la Târgu Jiu.

Tot aici şi-a amenajat şi atelierul unde se sfătuia cu inginerii care lucrau la realizarea operelor sale şi unde studia toate planurile şi schiţele acestora. Clădirea a fost casă de oaspeți a Consiliului Județean Gorj. Aici erau găzduite cursuri pentru funcționarii publici și unele sindrofii.

Programul pentru Ziua Națională „Constantin Brâncuși“

La nivel central și local, autoritățile vor organiza manifestări dedicate sculptorului Constantin Brâncuși. În județul Gorj sunt programate evenimente în zilele de 18 și 19 februarie, în organizarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși“. Marți, de la ora 19.00, este programată piesa „Sărutul“ – eseu teatral vizual, găzduit de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, Sala „Milescu“. De la ora 20.00 este programată o proiecție arhitecturală, la sediul Muzeului Naţional „Constantin Brâncuși“, din centrul municipiului Târgu Jiu.

Totodată, miercuri, 19 februarie, de la ora 10.00, va avea loc o vizită a autorităților la operele din piatră – Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor. De la ora 10.30 este programată deschiderea Muzeului Național „Constantin Brâncuși“. De la ora 11.00 va avea loc o reprezentație sand-art poveste Brâncuși, semnată Gabriel Rusu – artist plastic. De la ora 11.30 este programat vernisajul expoziției de fotografie „Brâncuși e al nostru“. Cuprinde fotografii care surprind atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuşi, imagini din donaţia Centrului Pompidou către Muzeul Național de Artă al României, precum și alte fotografii document ale sculptorului care surprind etape de la ridicarea Coloanei fără Sfârșit, imprimate după clişeele realizate de inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan.

În cadrul vernisajului, profesorul Mircea Suchici, de la Opera Română din Craiova, va susține un microrecital pentru violoncel solo. Parteneri ai manifesătrilor sunt: Primăria Municipiului Târgu Jiu, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, Centrul pentru Cultură „Constantin Brâncuși“, Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS