0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpoziția „latră“, bugetul Craiovei trece

Opoziția „latră“, bugetul Craiovei trece

Bugetul Craiovei pe anul 2020 a fost aprobat, vinerea trecută, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Proiectul de hotărâre a primit critici din partea opoziției, însă a trecut cu votul majorității PSD. Consilierii locali din partea PNL, cărora li s-a alăturat și Dumitru Mănescu (ALDE), au votat împotriva bugetului din acest an. Una peste alta, a fost o ședință încinsă, din care nu au lipsit contrele.

Opoziția „latră“, bugetul Craiovei trece. Cam așa au stat lucrurile în ședința extraordinară de vinerea trecută, când a fost aprobat bugetul Craiovei pentru anul 2020.

Municipalitatea a prevăzut pentru acest an venituri totale de 670.160.000 de lei, din care veniturile pentru funcţionare ar fi de 453.799.000 de lei. Dintre acestea, veniturile proprii din taxe şi impozite ar reprezenta 180.879.000 de lei. Alţi 314.992.000 de lei ar veni la bugetul local din cotele defalcate din impozitul pe venit, iar 46.242.000 de lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată. 

Pentru secţiunea de dezvoltare au fost prevăzuţi 215.272.000 de lei. Adică un procent de 32,11% din totalul cheltuielilor de 670.371.000 de lei. Diferenţa de 455.099.000 de lei, adică un procent de 67,89%, ar reprezenta cheltuielile de funcţionare ale primăriei. 

Tot la secţiunea de dezvoltare au fost trecute şi sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020. Acestea vor fi în sumă de 78.984.000 de lei. De asemenea, subvenţiile de la bugetul de stat necesare susţinerii derulării proiectelor finanţate din FEN postaderare vor fi în sumă de 25.840.000 de lei.

Fonduri pentru fertilizare in vitro, noutatea din bugetul Craiovei

Noutatea din bugetul Craiovei pe anul 2020 o reprezintă proiectul „O șansă la Viață-FIV“. Acesta are ca obiect acordarea unui sprijin financiar pentru cuplurile infertile din municipiu, pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Proiectul, aprobat în şedinţa de vineri, presupune acordarea sumei de 13.800 lei/cuplu, pentru zece cupluri infertile din Craiova, cu afecțiuni incompatibile cu reproducerea naturală. 

Potrivit hotărârii consiliului local, beneficiarii proiectului „O șansă la viață-FIV“ vor fi cuplurile cărora li s-a diagnosticat o astfel de afecțiune de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

Cum vor fi alese cele zece cupluri? În baza unei evaluări a dosarelor depuse de către cupluri, făcută de o comisie formată din specialiști în obstetrică-ginecologie de la Spitalul „Filantropia“. Asta nu înainte ca primăria să elaboreze un regulament de implementare a acestui proiect. El ar urma să fie supus la vot în consiliul local în următoarele 30 de zile. De asemenea, primăria va publica informații despre fiecare pas din proiect. 

Salubritatea, banii înapoi!

Cea mai dură abordare din cadrul ședinței de consiliu a fost pe „subiectul Salubritate“. Aşa cum Gazeta de Sud a prezentat în articolul din 14 februarie – „Hoţomănia de la Salubritate“, operatorul local care se ocupă de curăţenia Craiovei a aplicat retroactiv o hotărâre de consiliu local, adoptată la sfârşitul lunii ianuarie. Hotărârea prevede creşterea tarifelor la gunoi, majorare care ar fi trebuit să se aplice începând cu luna februarie. Asta după ce hotărârea ar fi fost făcută public şi ar fi primit aviz de legalitate de la prefect.

Marian Vasile a taxat executivul pentru majorarea tarifului la gunoi din luna ianuarie, deşi acest lucru intra în vigoare din februarie
Marian Vasile (centru) a taxat executivul pentru majorarea tarifului la gunoi din luna ianuarie, deşi acest lucru intra în vigoare din februarie

Salubritatea, însă, s-a grăbit şi i-a taxat pe craioveni cu o lună mai înainte. Marian Vasile, consilier local PNL, a taxat executivul pentru această majorare a tarifului la gunoi cu o lună mai devreme.

„Aș vrea să sesizez o problemă foarte gravă, o hoție care se întâmplă în orașul Craiova, și anume craiovenii noștri au primit facturi majorate de către administrația PSD reprezentând milioane de euro. Factura pe deșeuri, pe luna ianuarie, a fost majorată conform unei hotărâri de consiliu local care intră în vigoare în luna februarie. Nu permitem să mai furați craiovenii, chiar dacă mai aveți decât trei luni în care stați la primărie“, a spus Marian Vasile.

„Toți vecinii mei au primit facturi majorate ilegal. Ce se întâmplă cu acești bani, cum îi dăm înapoi craiovenilor? Acest lucru trebuie reglementat de urgență și vă rog să îmi dați o soluție acum. Ce se întâmplă cu facturile majorate ilegal? Nu vă mai permitem!“, a adăugat Marian Vasile. 

Opoziția „latră“, bugetul Craiovei trece. Primarul Genoiu, deranjat de atitudinea opoziției

În sprijinul lui Vasile a sărit şi Dumitru Mănescu. „Acum două luni am ridicat nivelul taxelor și au fost multe discuții pe această temă. Nivelul veniturilor la Salubritate crește datorită creșterii taxelor. Deci, se mizează pe faptul că, în 2020, colectarea și transportul deșeurilor vot fi făcute tot de Salubritate. Bănuiesc că altfel nu se făcea acest buget“, a spus Mănescu.

Primarul Mihail Genoiu s-a arătat deranjat de felul în care a fost atacat executivul pe tema „subiectului Salubritate“. El a afirmat că s-a ajuns ca în consiliul local să fie ameninţat cu „presa, cu prefectul, cu DNA-ul, cu Poliția, cu Prefectura“.

Asta şi după ce Marian Vasile a anunţat în plen că „vom sesiza instituția prefectului pentru că nu s-a respectat legislația în vigoare și nu s-au supus la vot amendamentele proiectului de hotărâre privind bugetul Craiovei“.

Explicațiile executivului după hoțomănia de la Salubritate

Explicaţiile au venit însă de la Alin Glăvan, director în cadrul Primăriei Craiova. Acesta a spus că „pentru facturile emise de Salubritate ar trebui să ne întoarcem în timp, la hotărârea din luna ianuarie, în care am precizat că toate costurile pe care operatorul le suportă trebuie să fie trecute în structura tarifului“.

„Aceste costuri pe care Salubritatea le plătește pentru taxa pe economia circulară trebuie să fie recuperate de la producătorii de deșeuri. Și de la mine, ca persoană fizică, și de la dumneavoastră și de la orice persoană juridică. De asta s-a luat decizia ca toate costurile făcute de operator să fie recuperate. Mai mult decât atât, nu puteam să emitem această hotărâre în decembrie, pentru că taxa pe economia circulară a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, iar salariul minim a crescut, de asemenea, de la 1 ianuarie“, a mai spus Alin Glăvan.

Opoziția „latră“, bugetul Craiovei trece. Amendamentele PNL la bugetul Craiovei nu au fost supuse la vot

Revenind la bugetul Craiovei pe anul 2020, acesta a fost criticat din toate părțile de opoziție. De fapt, de consilierii locali din partea PNL, cărora li s-a alăturat și Dumitru Mănescu (ALDE). Aceștia au și votat, de altfel, împotriva bugetului din acest an.

„Bugetul din 2020 este la fel ca şi celelalte din 2012 și până în prezent, adică dezastruos. Vreau să le transmit craiovenilor să stea liniștiți, pentru că în iulie vom face rectificare majoră la acest buget, când se va schimba componența CL și chiar vom avea în vedere doleanțele craiovenilor“, a anunțat Marian Vasile. 

Amendamentele aduse de PNL la buget, care nu au fost supuse la vot, au fost reamintite de Flavius Sirop.

„Am despus, în numele PNL, un set de amendamente la buget. Este vorba de cele zece priorități pentru Craiova, pentru care milităm. Și anume: parc industrial de minimum 100 de hectare, amenajarea de parcări supraetajate, un teren de sport în fiecare cartier al Craiovei, suplimentarea bugetului pentru PUG, înființarea de creșe și grădinițe pentru a sprijini tinerii, cumpărarea de autobuze școlare, înființarea de noi spații verzi, colectarea selectivă, pentru că vom plăti amenzi de la UE dacă nu facem asta, înființarea de centre de permanență pentru degrevarea spitalelor din oraș și sprijinirea unui festival muzical de anvergură, pe model Untold de la Cluj. Dacă aceste amendamente nu vor fi prinse, într-o formă sau alta, în acest proiect de buget, vom vota împotriva lui“, a spus Sirop. 

Genoiu: O mare parte din amendamente sunt prevăzute

Răspunsul la solicitarea liberalilor a fost dat de Nicoleta Miulescu, secretarul primăriei. „Toate comisiile de specialitate au respins amendamentele pentru că nu îndeplineau condițiile de fond și de formă pentru a fi considerate amendamente. Ele nu sunt amendamente, potrivit legii, sunt niște propuneri pe care noi, totuși, ni le-am însușit“, a spus Miulescu.

Bugetul Craiovei pe anul 2020 a fost aprobat. Primarul Genoiu s-a arătat deranjat de atitudinea opoziției.
Bugetul Craiovei pe anul 2020 a fost aprobat. Primarul Genoiu s-a arătat deranjat de atitudinea opoziției.

„O mare parte din ele sunt prevăzute. Avem în programul BERD anul acesta reabilitarea a 12 clădiri de grădinițe și creșe și alte 10 pe programul european. Parcările supraetajate sunt prinse în buget“, a completat și primarul Mihail Genoiu.

Opoziția „latră“, bugetul Craiovei trece. Cu ce critici pe buget a mai venit opoziția

Tot legat de bugetul pe anul 2020, Dumitru Mănescu a criticat „nivelul mult prea mare al subvențiilor pe care primăria le-a prevăzut pentru unitățile din subordine“. Asta cu referire la RAT și instituțiile de cultură.

„Este nociv pentru instituțiile în sine, pentru că nu le mai obligă să găsească soluții de dezvoltare și modernizare, de rezolvare a crizelor în care se găsesc, într-un anumit moment. Ei știu că vine bugetul local și le rezolvă această problemă“, a afirmat consilierul local din partea ALDE. 

La rândul său, consilierul PNL Marinel Florescu s-a arătat nemulțumit de anumite cheltuieli programate pentru acest an.

„Cârpim multe și rezolvăm foarte puține, pe principiul să le dăm tuturor câte ceva, să nu spună că i-am uitat. Administratea domeniului public primește foarte mulți bani, în timp ce spitalele primesc foarte puțin. Vă dau și câteva exemple: parcarea subterană are alocată suma de 580.000 de lei pentru salarii, iluminat și 150.000 de lei pentru mentenanță. Nu știu, la o parcare relativ nouă, de ce trebuie o mentenanță care să coste așa de mult. De asemenea, achiziția de obiecte de inventar mi se pare exagerată: două milioane de lei. Gardul bordurat costă 700.000 de lei și mai sunt și altele“, a spus Florescu.

Primarul Genoiu a răspuns că sumele sunt echilibrate, că spitalele primesc cei mai mulți bani în 2020 și că unele achiziții se fac la solicitarea cetățenilor Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS