Craiovenii care locuiesc în zona străzilor Pârâului şi Craioveşti, zonă cunoscută în trecut sub denumirea de Potbaniţa, se întreabă ce se mai întâmplă cu parcul Corniţoiu. Amplasamentul este în continuare un teren viran insalubru şi nu se vede nici o schimbare. Nu de alta, dar a trecut o jumătate de an de când autorităţile anunţau că aici se va amenaja un parc de distracţii.
Mai exact, în tot acest spaţiu verde cuprins între strada Pârâului şi strada Paşcani urma să fie amenajat „Dracula Parc“. Studiul de fezabilitate a fost aprobat în luna august a anului trecut. Între timp, în aşteptarea finanţării, „parcul“ s-a transformat într-o groapă de gunoi. Locuitorii din zonă aruncă aici resturi de tot felul. Mai multe persoane fără locuinţe s-au aciuat aici. Acestea şi-au încropit mici adăposturi în care stau şi coteţe în care cresc păsări.
Bani prinşi în buget pentru „Dracula Parc“
Într-adevăr, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, în luna august 2019, un Studiu de Fezabilitate (SF) privind obiectivul de investiţii „Regenerare urbană în municipiul Craiova prin revitalizarea zonei Corniţoiu“. Mai exact, este vorba de amenajarea unui parc de distracţii denumit „Dracula Parc“. Se preconiza la acel moment că proiectul ar costa peste 28 de milioane de lei şi va fi amenajat pe spaţiul verde de 3,5 hectare din zona Corniţoiu, cu acces principal din strada Toporaşi.
Pentru început, primăria trebuia să cureţe zona şi să o transforme în parc, cu alei, băncuţe, iluminat public, apă şi canalizare.
În aşteptarea fondurilor necesare transpunerii de pe hârtie în realitate, proiectul „Dracula Parc“ a devenit un loc sinistru. Vegetaţia spontană a cuprins zona, iar izvoarele subterane au format ochiuri de apă mlăştinoase. Sălbăticirea vegetaţiei şi deşeurile aruncate printre tufişuri fac din viitorul parc un loc respingător.
„Dracula Parc“, în două etape
Totuşi, Primăria Craiova a prevăzut în bugetul pe acest an fonduri pentru finanţarea proiectului. 430.000 de lei au fost prinşi în buget pentru „revitalizarea Zonei Corniţoiu“. Suma va fi alocată pentru proiectul tehnic, detaliile de execuţie, verificare tehnică de calitate, asistenţă tehnică şi execuţia propriu-zisă.
În proiect se arată că în parc vor fi amenajate alei. Va fi adus mobilier urban, va fi amenajată o fântână arteziană şi zece echipamente de fitness. În plus, parcul ar dispune de o reţea wi-fi cu zece puncte de acces pentru o acoperire integrală a zonei. Aceasta ar fi doar prima etapă a proiectului.
Etapa a doua a proiectului este, de fapt, cea carear da denumirea de „Dracula Parc“ parcului nou amenajat de primărie. Asta pentru că zona ar urma să fie transformată, conform SF-ului, într-un veritabil parc de distracţii. Intenţia autorităţilor este de a ceda această investiţie unei firme private, la pachet cu concesionarea zonei, contra unei redevenţe.
În total, cumulând cele două etape, proiectul „Dracula Parc“ ar ajunge la valoarea estimată de 28.521.507, 91 lei (inclusiv TVA). Durata de realizare a celei de-a doua etape ar fi de şase luni. Din care cinci luni ar fi pentru etapa de execuţie a lucrărilor.