6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfractorii, tratati pe banii magistratilor

Infractorii, tratati pe banii magistratilor

Tratamentele medicale pe care le necesita detinutii aflati in spatele gratiilor, precum si expertizele medicale pe care le solicita sunt platite din banii judecatorilor si procurorilor.


Banii pentru analizele medicale si tratamentul sau interventiile chirurgicale pe care le fac detinutii in penitenciar vin in mare parte din asigurarile de sanatate ale magistratilor, care contribuie cu sume frumusele la Casa de Asigurari OPSNAJ, lasând lunar aici trei milioane de lei. „Banii cheltuiti cu detinutii pentru tratarea acestora in cabinetele si spitalele din penitenciar vin de la Ministerul Justitiei, din contributiile platite de magistrati la Casa de Asigurari“, a declarat Constantin Cerga, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta (PMS) Craiova. Tot din banii magistratilor sunt suportate si expertizele facute la institutele de medicina legala atunci când cei incarcerati sustin ca nu mai suporta regimul de detentie din motive de boala.


Trebuie facuta o diferenta intre expertizele medicale cerute de detinuti, de exemplu de cei de la PMS Craiova, efectuate la Institutul de Medicina Legala (IML) Craiova sau la IML „Mina Minovici“ din Bucuresti, si cele pe care instanta de judecata le cere din oficiu. „Daca instanta de judecata sau Parchetul cere, pe parcursul anchetei penale, efectuarea din oficiu a unei expertize medicale, implicit, cheltuielile sunt suportate de Ministerul Justitiei din fondurile respectivei instante sau Parchetului“, a precizat judecatorul Aurel Ilie, purtator de cuvânt la Curtea de Apel Craiova.


Magistratii nu sunt de acord


Chiar si atunci când efectuarea unor analize este ceruta de cel incarcerat, de cele mai multe ori tot din „buzunarul“ magistratilor vin banii. „Când inculpatul cere efectuarea unor analize medicale la medicina legala este intrebat daca are posibilitatea financiara sa sustina aceste cheluieli. Daca da, acesta suporta plata investigatiilor medicale. In caz contrar, noi nu putem sa-i respingem cererea si dispunem printr-o incheiere de sedinta ca banii sa fie platiti tot din fondurile instantei. Am avut un caz, când inculpatul judecat in libertate a cerut efectuarea testelor ADN si calcularea alcoolemiei la institutul de la Bucuresti. Omul a platit initial zece milioane de lei, dupa care nu a mai avut posibilitatea financiara sa mai plateasca inca atât. Am primit adresa de la minister si noi, ca instanta, am platit restul de zece milioane de lei. Rezultatul a fost favorabil si persoana in cauza a fost achitata“, sustine Aurel Ilie.


Numai 1%, cel mult 2% dintre cei care solicita sa fie vazuti de un medic de la medicina legala au intr-adevar probleme de sanatate si sunt eliberati din inchisoare pe baza rezultatelor medicale. Unii magistrati nu agreeaza faptul ca banii lor ajung sa fie folositi pentru detinuti. „Nu cunosc daca banii necesari analizelor medicale pe care le fac detinutii vin din asigurarile noastre de sanatate. Cu siguranta nu sunt de acord cu acest lucru. Cu toate ca platesc pentru asigurarile de sanatate o suma de trei milioane de lei, când am avut nevoie de o reteta compensata pentru copil nu am putut sa obtin nici macar un medicament. Am scos bani din buzunar si am platit“, a spus procuror Crenguta Lionte.


Recuperare


Banii cheltuiti de magistrati cu analizele inculpatilor pot fi recuperati o data cu cheltuielile de judecata. Numai ca si de aceasta data recuperarea sumelor de bani ridica mari semne de intrebare. Multi inculpati sunt oameni cu o situatie financiara modesta si rar reusesc sa plateasca banii la plata carora instanta ii obliga prin hotarâre judecatoreasca. Recuperarea banilor cu pricina cade in sarcina administratiei financiare, care urmareste solvabilitatea persoanei in cauza. Daca pe o perioada de trei ani cheltuielile nu sunt acoperite opereaza prescriptia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS