2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlertă de coronavirus la Craiova. Cei 139 de pasageri suspecți de coronavirus au aterizat

Alertă de coronavirus la Craiova. Cei 139 de pasageri suspecți de coronavirus au aterizat

-

Avionul cu cele 139 de persoane suspecte de coronavirus a aterizat în acestă noapte pe Aeroportul Internațional Craiova. Pasagerii pleacă liniștiți către casele lor.

Cu toate că  prefectului județului Dolj, Narcis Purcărescu a transmis că pasagerii care vin din zonele italiene aflate în carantină vor fi duse la aproape 100 de kilometri de Craiova, într-un centrul de carantină din campusul școlar de la Bechet, situația este însă alta. Totul pare destul de liniștit, pasagerii nu au fost întrebați mai nimic, nu li s-a spus de cele 14 zile de carantină, iar masitile și le-au adus de acasă. Aceștia pleacă liniștiți către casele lor fiind eliberați pe proprie răspundere în urma completării chestionarului.

Situația este  linstita nu sunt mari probleme acolo, nu este așa cum se speculează pe la televizor. Masca am purtat-o din proprie inițiativa din momentul în care am plecat de acasă din Italia și o voi purta până ajung acasă. Nu am venit de teamă, am venit în vizită. Medicii nu ne-au spus absolit nimic , ne-au întrebat doar dacă am fost în contact cu oameni infestați. În avion nu au fost măsuri speciale, ni s-a spus că o să fie o procedura de precauție. Nu ne-au spus nimic de carantină, a declarat un asager venit din Italia

Această situație de „liniște” i-a indignat pe oamenii aflați acolo. Aceștia au spus că nu s-a procedat corect, pasagerii suspectați ar fi trebuit să între în carantină, nu să aibă contact cu ceilalți oameni aflați în acest moment în aeroport.

Prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu a declarat că nu există nicio persoană contaminată.

Am avut o echipa de medici de la spitalul de boli infecțioase împreună cu echipa de la situații de urgență. Am avut la dispoziție două șalvari. După cum bine știți erau programați 179 de pasageri și au venit doar 136, restul au renunțat la vizită în România. Nu au fost probleme, nu avem cazuri de persoane contaminate, nu avem cazuri de persoane care să necesite carantină, a declarat Prefectul de Dolj .

Întrebat ce recomandări au primit oamenii care au ajuns în noaptea această în Craiova, Prefectul de Dolj a răspuns simplu: ” igienă cât mai atentă și cât mai amănunțită”


Potrivit declarațiilor reprezentantulul DSP Dolj
, Mica Liliana, fiecare pasager a primit un chestionar, iar la intrarea în aeroport aceștia au fost termometrizati individual.

A fost întâmpinat fecare pasager care a sosit din avionul care a sosit de la Bergamo. Fiecare pasager a primit în prealabil un chestionar pe care l-au completat la ieșirea din avion cu numele, prenumele, adresa, localitatea de unde vin, unde pleacă și numărul de elefon. La intrarea în aeroport au fost termometrizati individual. Toți au fost afrebili, toți au declarat că nu au prezentat simptomatologie pe formularul acela se și comleteaza  dacă au prezentat în ultimele 14 zile febra, tușe, dificultate la respirație și la înghițit…Niciunul nu a venit din zonele care sunt nominalizate și se află în carantină, a declarat reprezentantul DSP Dolj

Există șanse că pasagerii să fie infestați cu noul coronavirus

Pasagerii sunt asimptomatici acum, dar pot fi infectați, boală se poate declanșa mai târziu. La apariția simptomatologiei aceștia trebuie să se autodeclare.

Ei sunt asimptomatici dar pot să fie infestați, există și această varianta dar este  destul de mică probabilitatea. De asemenea nu poate să știe nimeni dacă în ultimele 14 zile nu au intrat în contact cu un caz de  coronavirus. Rămâne să-i supraveghem, să se autodeclare la apariția simptomatologiei, iar contactul pentru cei care sunt în jurul lor este periculos dacă persoană în cauza are simptomatologie sau dacă este în ultimele zile ale perioadei de incubație, lucru care  nu se știe cu certitudine pentru că este un virus nou apărut despre care nu știm chiar foarte multe lucruri, a mai spus reprezentantul DSP Dolj.

Revenim cu detalii!

Cum se manifestă și cum poate fi prevenit noul coronavirus.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritațile din tara noastră, ca și experții ECDC susțin că, pană în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă urmatoarele simptome:

  • Febră (minimum 38 grade Celsius)
  • Tuse
  • Dificultate la respirație – în cazurile mai severe

În ceea ce privește perioada de incubație a bolii, adica timpul de la momentul infectării și pană la apariția primelor semne și simptome de boală, aceasta nu a depasit 14 zile.

Obiceiurile sanatoase limiteaza raspandirea infectiilor:

1.Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care nu aveți la îndemână apă sau săpun, folosiți o soluție pe baza de alcool. Este recomandat să va spălați pe mâini:

  • După ce ați tușit sau strănut
  • Când îngrijiți o persoană bolnavă
  • Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
  • Înainte de masă
  • Înainte și după folosirea toaletei
  • După ce ați atins sau mângâiat un animal
  • După ce ați dus gunoiul

2. Acoperiți-va gură și nasul cu un șervețel de unică folosință când tușiți și stranutati.  Aruncați șervețel după fiecare utilizare și spălați-va pe mâini. În cazul în care nu aveți la îndemână un șervețel, tușiți sau stranutati în pliul cotului.

3. Evitați pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febra și tușesc. Mergeți la medic dacă aveți febra, tușiți și aveți dificultăți de respirație.

Cum, cel mai probabil, sursă principala a infecției este de origine animală sunt recomandate și următoarele măsuri de prevenție:

  • Gătiți bine carnea și ouăle, înainte de a le consumă. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.
  • Dacă vizitați piețele din zonele în care există cazuri confirmate de coronavirus, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii
  • Spălați-va bine pe mâini cu apă și săpun după ce ați atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceți mâna la ochi, nas sau gură după ce ați intrat în contact cu un animal

Citeste si : Cum arată chestionarul pe care-l vor completa românii întorşi din Italia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Costel Gâlcă și Ștefan Baiaram au prefațat meciul UTA...

UTA Arad și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS