Acestea au datorii catre asigurarile de sanatate si banci in valoare totala de aproximativ 33 de miliarde de lei vechi. Aproape 1.200 de firme din tara au poprire pe conturi, pentru creante ce totalizeaza 110 miliarde de lei vechi, la care se adauga 19,5 milioane de dolari.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca a blocat conturile bancare a inca 1.195 de debitori, pentru recuperarea unor creante de aproape 110 miliarde de lei vechi, la care se adauga alte aproape 19,5 milioane de dolari.
Masura popririi pe conturi a fost luata dupa epuizarea celorlalte metode de valorificare. Creantele debitorilor au fost preluate de catre AVAS de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si de la trei banci cedente, Bancorex, BCR si Banca Agricola.
Pe lista data publicitatii, Doljul este printre judetele fruntase la firme care au conturile blocate de catre AVAS. Astfel, sapte firme aduna impreuna datorii catre banci in valoare totala de aproape un milion de dolari. Cele mai mari creante le intregistreaza SC COMCEREAL SA Dolj, cu datorii de peste 700.000 de dolari, SC GIST IMPORT EXPORT SRL Craiova – cu peste 200.000 de dolari, si SC ILSTAL GRUP SA Craiova – aproape 42.000 de dolari. Prima dintre societati are ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata al cerealelor, semintelor si furajelor. 58,29% din capitalul social al firmei este detinut de o lista de actionari persoane fizice, restul de 41,71% fiind in proprietatea SIF Oltenia. Conform ultimului bilant contabil depus, pe anul 2004 societatea a inregistrat o pierdere neta de 87,4 miliarde de lei vechi.
Alte 44 de firme pe lista neagra
Alte societati care se incadreaza la acest tip de creante sunt SC AGROIND VIITORUL Melinesti SA, BONNE CHANCE SRL Craiova, FLORA – Societate Agricola Perisor si SC UNIVERSUL Botosesti-Paia. Urmeaza o lista cu alte 44 de firme, care totalizeaza creante fiscale de aproape 3,8 miliarde de lei vechi. In ce priveste firmele datornice din tara carora li s-au blocat conturile, exemplele sunt multe si recunoscute. Dintre acestea, mentionam Progresul SA Ploiesti, Federalcoop Brasov, PETROM SA – Sucursala Braila, ACR Sucursala Gorj, si Asociatia Sportiva Politehnica Timisoara.
Reprezentantii AVAS au precizat ca sumele incasate sunt destinate intregirii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si diminuarii datoriei publice interne. „Pe toti rau-platnicii care stiu ca au datorii la AVAS ii sfatuiesc sa le plateasca rapid, pâna la ultimul leu, conform legii. In caz contrar avem la dispozitie si vom folosi varianta executarii silite, prin scoaterea la licitatie publica a tuturor bunurilor urmaribile pe care le detin, pâna la stingerea completa a datoriei“, a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.