7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimari din Dolj, revoltaţi din cauza taxei de gunoi

Primari din Dolj, revoltaţi din cauza taxei de gunoi

Primăriile din Dolj au aprobat taxele pentru gunoi. Multe dintre UAT-urile doljene nu au ţinut seama de recomandările ADI ECODOLJ şi au votat alt cuantum. Din acest motiv sunt localităţi care plătesc o taxă de 2.87 lei per persoană pentru pubela de 120 litri, în timp ce alte comune plătesc 12,49 lei per persoană pentru aceeaşi pubelă.


Localităţile rurale doljene şi-au făcut un calcul amănunţit, în funcţie de cantităţile de deşeuri pe care le generează şi în funcţie de acestea au stabilit taxa, spun primarii. Au fost primării care nici măcar nu au mai transmis taxa stabilită către ADI ECODOLJ. Mulţi dintre edili sunt atât de revoltaţi încât ameninţă cu ieşirea din Masterplan.

Deşeuri reciclabile

Am trecut prin Consiliu Local aprobarea taxei pentru gunoi. Nu am aprobat taxa lor. Am stabilit taxa de 6 lei pe persoană pentru pubela de 120 litri şi 5,5/persoană/pubela de 60 de litri. Ei ziceau ceva la 8 lei per persoană. Eu sunt foarte nemulţumit. Nu pot să-mi împovărez cetăţenii din localitate să plătească un preţ aşa de mare. Eu am făcut un dosar şi voi consulta nişte avocaţi să văd ce decizie iau.

Sunt hotărât să merg până acolo încât să ies din acest Masterplan. Nu se poate. Îmi asum riscul şi voi fi cel mai vocal dintre primari. Şi nu sunt singurul din judeţ. Populaţia nu mai este aceeaşi. De exemplu, mâine pleacă un sfert din localitate, dincolo, la muncă, eu de unde mai colectez această taxă, că persoana respectivă nu generează gunoi?,

întreabă Nicolae Tutunaru, primarul din localitatea doljeană Segarcea.

Masterplanul, o povară


Edilii au ajuns la concluzia că acest Masterplan este o povară pentru ei şi sunt de părere că ar fi corect ca oamenii să încheie contractul cu operatorul, fără implicarea administraţiei locale. Le vine greu acum să alerge după colectarea taxei de gunoi şi să-şi pună în cap cetăţenii.

Noi am stabilit taxa de 5,5 lei/persoană pentru pubela de 120 de litri. Oamenii plătesc greu, abia colectam şi când aveam taxa de 2,2 lei/persoană. Corect ar fi fost ca oamenii să încheie contract cu Iridexul, aşa cum au cu CEZ, cu telefonia. Aşa eu nu pot să plătesc taxa, vin şi-mi blochează conturile. Acest Masterplan trebuie modificat. Cetăţeanul refuză să încheie contract, să vină Garda de Mediu peste el,

spune primarul localităţii Siliştea Crucii, Laurenţiu Adrian Sandu.

Taxa pentru gunoi, stabilită în 2019

Operatorul de Salubritate din Dolj- Iridex

Alte primării au rămas la taxele pe care le-au stabilit în 2019, atunci când au votat bugetul localităţii. Chiar dacă în această taxă nu intră şi contribuţia pentru economia circulară. Este cunoscut faptul că, începând cu 1 ianuarie 2020, contribuţia pentru economia circulară, privind Fondul pentru mediu, este de 80 de lei (creştere de 266,67%). Legea obligă autorităţile locale, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară au obligaţia să includă în tarife contribuţia pentru economia circulară.

Am aprobat taxa pentru gunoi încă de anul trecut. Bineînţeles nu am mers pe taxa stabilită de ADI ECODOLJ. Am încercat să valorificăm informaţiile noastre, cu privire la cantitate de gunoi generat, la număr de persoane care mai sunt în localitate.

Prin urmare, am stabilit un tarif de 5 lei/persoană, respectiv de 6,50 lei/persoană, în funcţie de capacitatea pubelei. Nouă nu ni se pare corect să plătim o taxă atât de mare. Anul acesta nu am mai făcut nicio modificare. Am stabilit taxele anul trecut şi nu schimbăm bugetul toată ziua. Eu nu pot să-i spun cetăţeanului că azi este o taxă şi la anul o altă taxă,

a precizat Iulian Cristescu, primarul localităţii Leu.

Taxe diferite

Conform unei Anexe la Hotărârea Adunării Generale a ADI ECODOLJ din 21.01.2020, taxele pentru gunoi înregistrează discrepanţe mari de la o localitatea la alta. Dacă în comuna Afumaţi, o persoană plăteşte o taxă de 5.50 pentru ridicarea gunoiului, în Amărăştii de Jos taxa este de 8.12 lei/persoană. Cea mai ridicată taxă o are de departe localitatea Işalniţa – 12,49 lei/persoană pentru o pubelă de 120 l, 10.91 lei/persoană pentru pubela de 60 l şi 14.08 lei/persoană pentru pubela de 240 l.

O taxă destul de mare plătesc şi localnicii din comuna Malu Mare – 10.41 lei/persoană sau comuna Bucovăţ – 10 lei/persoană, dar şi Băileştiul cu 11.51 lei/persoană pentru pubela de 120 l. La polul opus se situează localitatea Piscu Vechi cu 2.87 lei/persoană, Pleşoi cu 3.99 lei/persoană pentru pubela de 120 l, dar şi comuna Carpen cu 3.34 lei/persoană.

ADI ECODOLJ le-a transmis o taxă, dar s-a trezit cu altă taxă

La sfârşitul lunii ianuarie 2020, ADI ECODOLJ, întrunită într-o şedinţă, a luat act de taxele aprobate de primării. Totodată, Asociaţia arată cu degetul spre primăriile care nu s-au mobilizat suficient ca să gestioneze situaţia deşeurilor.


Prin hotărârea din ianuarie a.c, noi am luat act de taxele pe care UAT-urile le-au aprobat. Într-adevăr, le-am transmis să ţină seama de o anumită taxă, în funcţie de cantităţile pe care le generează fiecare localitate din judeţ, în funcţie de numărul locuitorilor şi fecvenţa de ridicare. Noi, ca Asociaţie, nu putem intreveni în autoritatea lor administrativ teritorială.

Am propus nişte taxe fundamentate de ceea ce s-a întâmplat în anii anteriori şi am observat până la acest moment. Ei au pe cantităţile de anul trecut şi în funcţie de frecvenţa de colectare. Sunt supăraţi, fiindcă până la acest moment nu au avut un plan de colectare. Acum este greu să fii atent la ce arunci şi cât şi cum să colectezi. Este uşor să ridici din umeri şi să spui că nu mai vrei.

Trebuie să facă toate demersurile prin care să reglementeze salubrizarea localităţii. Calculele făcute de noi, repet, sunt făcute pe cantităţile generate de aceste localităţi. Acestea sunt costurile. Fiecare să-şi gestioneze corect situaţia. Contează şi foarte mult numărul populaţiei la care raportezi cantitatea de gunoi. În această taxă este cuprins tariful atât pentru Iridex, operatorul de salubritate, cât şi tariful pentru depozitul de la Mofleni,

a precizat Adela Plăcintescu, director executiv ADI ECODOLJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS