Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca vrea sa il schimbe din functie pe directorul Loteriei Române, Nicolae Cristea.
Potrivit unui comunicat remis ieri presei de Ministerul Finantelor, „Sebastian Vladescu a dat mandat de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGA) a Companiei Nationale Loteria Româna, având pe ordinea de zi revocarea membrilor Consiliului de Administratie, inclusiv a presedintelui Consiliului de Administratie, domnul Nicolae Cristea, si numirea a noi membri“.
Componenta actuala a CA include trei membri numiti de ministrul finantelor publice, inclusiv presedintele Consiliului, unul desemnat de Agentia Nationala pentru Sport si unul desemnat de Ministerul Administratiei si Internelor, se arata in comunicat.
Potrivit statutului Loteriei Române, presedintele companiei este desemnat prin ordin de ministrul finantelor si detine totodata si functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Adica Nicolae Cristea, care a fost numit de ministrul Florin Georgescu in 1993, ar fi putut fi schimbat de ministrii care au urmat, Daniel Daianu, Mircea Ciumara, Decebal Traian Remes, Mihai Tanasescu, Ionut Popescu si chiar Sebastian Vladescu.
Potrivit statutului Loteriei Române, Adunarea Generala a Actionarilor (organul de conducere al Loteriei) este formata din trei reprezentanti ai statului, „numiti prin ordin al ministrului finantelor“. Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor are, printre atributiile sale principale, analizarea, aprobarea sau modificarea bilantului contabil dupa ascultarea raportului Consiliului de Administratie si al cenzorilor, si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si, dupa caz, a programului de activitate pe exercitiul financiar urmator.
Adica nu se putea face nimic fara stirea Ministerului Finantelor Publice, o data ce toti membrii AGA sunt numiti de ministru si au dreptul de a modifica si aproba bugetul de venituri si cheltuieli.
Membri in CA si AGA
Mai mult, potrivit comunicatului precedent al finantelor, membrii numiti de minister in 2005 in AGA si CA, „pâna la numirea lui Sebastian Vladescu in functia de ministru al finantelor publice“ au fost Cristina Chercherita, Andrei Benghea Malaies si Gheorghe Matei (AGA), respectiv Marian Mateescu si Daniel Cristian Marinescu in CA.
„Reprezentantii MFP in Consiliul de Administratie din 2005 numiti de Sebastian Vladescu in noiembrie 2005 sunt Cornelia Nagy si Nicolae Rotileanu“, iar cei din AGA – „Gheorghe Matei si Andrei Benghea Malaies, care, dupa cum sustine MFP, urmeaza sa fie schimbati (probabil pentru ca au fost numiti de fostul ministru de finante – n.n.) si Dan Regman. In nici una dintre situatii, Sebastian Vladescu nu a facut referire la Nicolae Cristea…
Vladescu ii cere lui Bodu un control de fond
O reactie similara a avut ministrul finantelor in urma articolelor din presa care semnalau „posibile nereguli in perioada 2003 – 2005 la Loteria Româna“. De-abia dupa mediatizarea acestora in repetate rânduri, la sfârsitul saptamânii trecute, Sebastian Vladescu s-a decis sa-i ceara lui Sebastian Bodu efectuarea unui control financiar-fiscal de fond asupra documentelor institutiei.
De-abia acum, desi potrivit statutului de functionare al Loteriei, putea solicita oricând sa i se prezinte situatia economico-financiara a Loteriei Române, aceasta fiind obligatia directorului general al Loteriei fata de ministerul care l-a desemnat pentru ocuparea acestei functii.
Reiese clar ca Sebastian Vladescu ar fi putut cere controlul financiar-fiscal al Loteriei si revocarea din functie a lui Nicolae Cristea inca de la inceperea urmaririi penale de catre procurorii anticoruptie, o data ce imobilele care fac obiectul cercetarii au fost cumparate, potrivit statutului, cu avizul Consiliului de Administratie.
Asa cum am mai scris, Nicolae Cristea este cercetat penal de procurorii anticoruptie, alaturi de vicepremierul George Copos si de unul dintre actionarii de la ANA Electronic – Gilio Giuseppe Roza, pentru achizitionarea a 38 de spatii comerciale de la ANA Electronic. Prejudiciul estimat de procurorii anticoruptie este de peste un milion de euro. Cercetarile vizeaza, pe de o parte, supraevaluarea acestor spatii care au fost cumparate de Loteria Româna cu 6 milioane de euro, iar pe de alta neplata impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, aferente acestei tranzactii.
Ancheta procurorilor a fost demarata, potrivit unor surse din cadrul Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie, inca din luna mai a anului trecut.