0.6 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentRomânia câștigă procesul cu frații Micula. Tribunalul internațional de arbitraj respinge pretențiile acestora de 9 miliarde de lei

România câștigă procesul cu frații Micula. Tribunalul internațional de arbitraj respinge pretențiile acestora de 9 miliarde de lei

Printr-o hotărâre arbitrală emisă la data de 5 martie 2020, Tribunalul arbitral internațional a respins pretențiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan și Viorel Micula și de mai multe societăți române.

De asemenea, Tribunalul a obligat reclamanții să ramburseze României 75% din costurile legale și alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra împotriva pretențiilor și a cheltuielilor de arbitraj.


Consorţiul de avocaţi care a prezentat statul român a dat un comunicat prin care se arată că, frații Micula ar fi fost obligați să ramburseze României 75% din costurile suportate de statul român în acest proces de arbitraj.


Hotărârea încheie un arbitraj inițiat de frații Micula în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Ce au cerut fraţii Micula

În cadrul arbitrajului, reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Fraţii Micula

Tribunalul a decis în favoarea României

Tribunalul a decis că reclamanții nu au arătat că România nu a reușit să își aplice legile privind impozitarea în ceea ce privește băuturile spirtoase.

Într-adevăr, a constatat că „România s-a angajat în eforturi ”serioase și vizibile” pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.”


Tribunalul a mai subliniat că, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, și o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă”.

România a fost reprezentată în cadrul arbitrajului de un consorțiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din București și „LALIVE” din Geneva, Elveția.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS