9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezinfecţia în blocurile din Craiova, un dezastru

Dezinfecţia în blocurile din Craiova, un dezastru

Epidemia de coronavirus a produs mare agitaţie în jurul nostru, se spală străzi, se dezinfectează spaţii de joacă, pieţe, staţii şi mijloace de transport în comun, magazine, dar pe spaţiile comune din blocurile de locuit încă se mai spală cu „apă chioară“.

Primăria spune că le-a „recomandatasociaţiilor de proprietari să dea cu dezinfectant pe casa scării şi să pună la intrare un covoraş îmbibat cu clor sau cloramină. Asociaţiile de proprietari să asigure măsuri zilnice de igienizare şi dezinfecţie a spaţiilor comune, a uşilor, a lifturilor, a balustradelor. Acestea vor fi realizate din fondurile proprii ale acestora.

Asociaţiile susţin că au luat măsuri, cât au putut, au aşezat la intrare un covoraş cu dezinfectant, au spălat în casa scării cu soluţii pe bază de clor. Proprietarii ridică din umeri şi spun că nici miros de clor sau alt dezinfectant nu le-a ajuns pe la nas.


Blocurile să aibă la intrare un ştergător cu clor sau cloramină

Femeia de serviciu face dezinfecţie în casa scării


„Începând de marţi, de la ora 15.00, de când ne-au anunţat de la Comandamentul de urgenţă, am început să-i sunăm pe cei de la asociaţiile de proprietari, să le spunem să ia măsuri.

În primul rând, să pună la intrarea în bloc un covoraş cu clor sau cloramină, ca să se şteargă pe picioare cei care intră în bloc.

De asemenea, să dezinfecteze pe casa scării, balustrada. Rămâne la latitudinea lor care este periodicitatea cu care fac asta. În privinţa activităţii pot să mai reducă programul. Acum furnizorii le transmit facturile on-line, proprietarii pot să plătească în contul asociaţiei. Noi le-am recomandat să nu mai ţină nici Adunările Generale“, a declarat pentru GdS Adriana Câmpeanu, director Direcţia Fond Locativ şi Coordonare Asociaţii de Proprietari

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că este de datoria fiecărui preşedinte şi administrator de asociaţie să dezinfecteze părţile comune ale blocurilor, cu precădere cele folosite frecvent de proprietari. Rămâne la latitudinea acestora cum procedează, în aşa fel încât să dezinfecteze periodic părţile tranzitate de locatari.

Dezinfecţie cu produse pe baze de clor

„Ne-au transmis de la primărie că este recomandat să reducem programul, să nu mai ţinem Adunările Generale. În privinţa dezinfecţiei, nu trebuie să ne spună primăria, trebuie să luăm rapid aceste măsuri.

Să avem în vedere intrările, uşile, interfoanele, liftul, acolo unde există. Aceste măsuri reprezintă un plus de siguranţă pentru sănătatea proprietarilor din fiecare condominiu“,

spune preşedintele UAP Craiova, Ion Pătrulescu.


În blocuri, dezastru


Realitatea este, însă, în cele mai multe blocuri din Craiova alta, una dezastruoasă. Multe asociaţii au dat cu cheia la sediu şi i-au lăsat de izbelişte pe locatari.

„Nu ştiu. Eu sunt singura care a mai venit pe la asociaţie. Colegele mele, de la celelalte asociaţii de proprietrai, nu au mai călcat pe aici. Ce să vă spun abia am găsit nişte dezinfectant pe la un magazin prin Rovine. Cine are, dă, cine nu… Nu am pus nici un covoraş, nu ne-a spus primăria nimic“,

spune administratoarea Asociaţiei de proprietari nr. 18 Valea Roşie.

Un preş cu dezinfectant nu este nici măcar în blocul în care Asociaţia nr. 18 şi încă alte patru asociaţii îşi au sediul. La rândul lor, locatarii nici nu duc grija dezinfecţiei în blocul în care locuiesc. La alte asociaţii de proprietari, reprezentanţii proprietarilor, până şi femeile de serviciu, au plecat în concediu.

„Cu ce dezinfectant să dea? Au închis uşa şi au plecat. Până şi femeia de serviciu este în concediu, aşa că nici gând să dea cineva cu clor sau altă soluţie. Administratoarea ne-a dat contul asociaţiei, deschis la o bancă unde lucrează fiica ei, ca să plătim întreţinerea“, spune Costel Buţă, locatara în asociaţia de locatari ANL 2008.


Dezinfecţie de mântuială


Pe ici pe colo o găseşti o femeie de serviciu „înarmată“ cu o sticlă de clor care dă de zor cu mopul pe uşi, pe scări, într-un cuvânt peste tot. La un bloc din Asociaţia de proprietari nr. 5 George Enescu, o femeie de serviciu şterge de zor cu mopul uşa de la intrare. Cu acelaşi mop şterge apoi scările şi pavimentul din casa scării. Când o întrebăm cum face dezinfecţia în casa scării, femeia scoate repede dintr-o plasă o sticlă de clor, o cutie de detergent şi o pungă cu cârpe.

„Mi-au dat de la asociaţie să fac curat pe casa scării. Cu mopul am dat aşa, că era un păianjen. Am clor, am detergent“,

spune angajata asociaţiei.

Locatarilor nici nu le pasă dacă se dezinfectează sau nu în casa scării

Cu alte cuvinte, mai bine mai puţin decât deloc.


Nici cu clor nu s-a dat, nici în casa scării nu miroase


În alte asociaţii, proprietarii ridică din umeri. Întrebaţi dacă s-a făcut dezinfecţie în casa scării, răspunsul este:„Nu ştiu, nu am văzut“. Aşa au răspuns locatari din blocurile A1 -A4 de pe bulevardul Nicolae Titulescu, arondate Asociaţiei de proprietari nr. 2 Nicolae Titulescu.

Unele asociaţii din Valea Roşie au pus lacătul pe uşă

Aceeaşi situaţie este şi în Asociaţia de proprietari 7 Rovine. Uşa la asociaţie este ferecată, iar proprietarii spun că nu ştiu să se fi făcut vreo dezinfecţie în bloc. Totuşi, în ciuda recomandărilor făcute de primărie, asociaţia şi-a ţinut nepăsătoare Adunarea Generală. Proprietarii au fost convocaţi să participe, fără nicio teamă de situaţia actuală, şi când recomandările sunt ca orice întrunire să se amâne. Proprietarii din Asociaţia de proprietari nr. 14 Brazda lui Novac spun acelaşi lucru.

foto:arhiva GdS

„Intenţionat m-am uitat după femeia de serviciu. Nu a dat cu nimic. A trecut cu mătura, cred că doar a măturat şi atât. Nici în scara blocului nu miroase a clor sau alt dezinfectant. Nici covoraş nu am văzut“,

spune un proprietar din blocul F10, Brazda lui Novac.

Cât despre covoraşele de dezinfectare a picioarelor, acestea lipsesc cu desăvârşire şi la blocurile de pe bulevardul Nicolae Iorga şi la cele din George Enescu sau Valea Roşie.


Mai uşor cu clorul pe scări, că e puţin

 ANL Potelu
ANL Potelu


Unii reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari spun că, totuşi, ei au aşezat la uşa blocurilor acele ştergătoare îmbibate cu clor şi cloramină.

„Eu am pus la blocuri, le-am pus oamenilor nişte covoraşe pentru picioare şi am pus cloramină pe ele“,

spune preşedintele unei Asociaţii de proprietari din cartierul 1 Mai.

Alţii spun că dau, dar cu măsură fiindcă produsele pe bază de clor se găsesc în această perioadă foarte greu, iar ce au avut s-a cam terminat.

„Nu avem clor. Folosim produse care conţin clor mai puţin. Am dat, avem şi covoraşe, dar v-am zis soluţiile sunt mai puţine. De cloramină nici nu mai vorbesc“,

a spus Marin Iordache, preşedintele Asociaţiei de proprietari 2 Iancu Jianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS