6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCasa Dianu și Centrul Brâncuși, „bijuteriile“ CJ Dolj din 2020

Casa Dianu și Centrul Brâncuși, „bijuteriile“ CJ Dolj din 2020

Casa Dianu și Centrul Brâncuși, două dintre cele mai importante investiţii în domeniul cultural realizate de Consiliul Judeţean Dolj, vor fi gata în acest an.

Consiliul Județean (CJ) Dolj va investi masiv în acest an în infrastructura rutieră a județului, dar va pune accent și pe cultură. Mai ales că în 2020 vor intra în patrimoniul cultural al Doljului două „bijuterii“ unice la nivel național: Muzeul Cărții și Exilului Românesc și Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ – Centru Turistic Interactiv. Două proiecte de suflet ale CJ Dolj, de aproape cinci milioane de euro fiecare, care vor pune județul pe harta culturală a Europei. 

Consolidarea şi restaurarea Casei Dianu, clădirea cu statut de monument istoric care va găzdui Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, a demarat încă de anul trecut, iar în 2020 ea va putea fi admirată în toată măreția ei, după cum a afirmat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

„Este un demers foarte drag nouă, în cadrul căruia Consiliul Județean și Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman» pun în operă o investiție de aproape cinci milioane de euro, fără precedent în țara noastră, pentru a realiza un muzeu dedicat cărții și exilului românesc“, a spus Ion Prioteasa.

„A devenit de notorietate faptul că la Craiova va fi creat un muzeu a cărui expoziție de bază a fost deja conturată, pentru că numeroase personalități marcante ale vieții culturale, din țară și din afara ei, și-au oferit sprijinul prin donații de o mare generozitate“, a adăugat președintele CJ Dolj. 

Operele expuse în Casa Dianu au o valoare inestimabilă

Operele care vor fi expuse în muzeul amenajat în Casa Dianu, peste 23 de colecții, sunt deosebit de importante. Ele au o valoare de inventar de peste 1,5 milioane de euro, însă valoarea lor culturală este inestimabilă.

„În această clădire emblematică se vor regăsi atât colecțiile donate de personalități precum domnii academicieni Dinu C. Giurescu sau Dan Berindei, colecții pentru care vor fi amenajate încăperi speciale, cât și cărți, lucrări și documente inedite, reprezentative pentru exilul românesc, cum sunt și cele dăruite cu generozitate de către domnul academician Basarab Nicolescu. Noul muzeu va fi o instituție interactivă, o instituție vie, care își propune să atragă cât mai mulți tineri și chiar copii“, a precizat Ion Prioteasa. 

Casa Dianu va atrage la Craiova mari personalități ale culturii românești

De altfel, în paralel cu lucrările de restaurare a Casei Dianu vor fi achiziționate și toate echipamentele, mobilierul și dotările necesare pentru un muzeu cu structură complexă. El va cuprinde săli de expoziții permanente și temporare, pentru adulți, dar și pentru copii, săli de cercetare și săli multimedia.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi academicianul Basarab Nicolescu, în vizită pe şantierul de la Casa Dianu
Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi academicianul Basarab Nicolescu, în vizită pe şantierul de la Casa Dianu

„Ne așteptăm ca, în momentul în care acest muzeu va fi inaugurat, să fie prezente la Craiova mari personalități ale culturii românești și îmi exprim convingerea că multe dintre acestea vor veni să studieze la fața locului documentele inedite care alcătuiesc patrimoniul noii instituții“, a declarat președintele Consiliului Județean, Ion Prioteasa.

„Această casă, care a aparținut unor oameni de seamă din județul nostru, familia Dumitru și Sofia Dianu, a fost achiziționată de către CJ Dolj și, dacă vom mai avea posibilitatea și fondurile necesare, vom încerca să repetăm această experiență, pentru a pune în valoare cât mai multe astfel de edificii“, a mai spus Ion Prioteasa. 

Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu, prin crearea unui Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și introducerea acestuia în circuitul turistic“ este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 4,8 milioane de euro, inclusiv TVA, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 4,2 milioane de euro. 

Centrul „Constantin Brâncuși“, un proiect futurist unic în lume

Perla investițiilor în cultură pe care le face Consiliul Județean Dolj este Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“. Un Centru Turistic Interactiv unic în lume, cu un aspect futurist gândit de celebrul arhitect Dorin Ştefan, a cărui valoare este de aproximativ cinci milioane de euro. 

Complexul muzeal „Constantin Brâncuși“, așa cum l-a proiectat Dorin Ştefan, cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție. La suprafață, Centrul va avea o prismă din sticlă, cu înălțimea de peste 12 metri, conținând interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“.

Contractul de lucrări se află în derulare, constructorul lucrând în prezent la partea metalică pe care va fi prinsă prisma din sticlă. 

Restaurarea culelor din Brabova și Cernătești, proiecte de aproape un milion de euro

CJ Dolj și-a îndreptat atenția și asupra culelor din județ, mai exact cele de la Cernătești și Brabova. Acestea vor fi restaurate și consolidate prin proiecte care însumează aproape un milion de euro. Contractele de lucrări pentru restaurarea și consolidarea Culei Cernăteștilor și a Culei Izvoranu-Geblescu au fost încheiate încă de anul trecut, la o valoare de 1.170.575,78 lei fără TVA, respectiv 1.426.900,33 lei fără TVA. 

Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova are o istorie ce datează din 1870
Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova are o istorie ce datează din 1870

„În egală măsură, trebuie spus că și nouă, Consiliului Județean, ne revine responsabilitatea de a gestiona în mod direct o componentă esențială, care privește amenajarea acestor clădiri și promovarea lor, ca puncte de interes cultural și turistic. În acest sens, cu sprijinul specialiștilor noștri de la Muzeul Olteniei, instituția care administrează în prezent culele, ne vom preocupa de asigurarea dotărilor, achiziționând atât obiecte tradiționale de mobilier ori țesături, cât și mijloace moderne de prezentare a exponatelor, precum ghiduri audio sau echipamente de afișaj“, susține Ion Prioteasa. 

„Vedem în aceste două demersuri o continuare a misiunii pe care CJ Dolj și-a asumat-o, din respect față de istoria bogată a acestei zone, un parcurs de-a lungul căruia am reușit să mai redăm comunității o serie de edificii reprezentative, dacă ar fi să ne referim doar la Casa Băniei, la sediul Secției de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei sau la Palatul «Jean Mihail», care găzduiește Muzeul de Artă“, a mai afirmat președintele Consiliului Județean Dolj. 

CJ Dolj, investiții totale în cultură de peste 30 de milioane de euro

Ion Prioteasa: Valoarea totală a proiectelor din domeniul cultural depășește 30 de milioane de euro
Ion Prioteasa: Valoarea totală a proiectelor din domeniul cultural depășește 30 de milioane de euro

Adunând investițiile în cultură deja realizate de Consiliul Județean Dolj și pe cele aflate în implementare se ajunge la o sumă impresionantă, care depășește 30 de milioane de euro. „Până în prezent, Consiliul Județean a reușit să redea Băniei, la standarde cu adevărat europene, toate instituțiile sale muzeale, Muzeul de Artă Craiova și cele trei secții ale Muzeului Olteniei, prin investiții a căror valoare depășește 17 milioane de euro.

Dacă adăugăm și celelalte demersuri deja finalizate, dacă le adăugăm și pe cele aflate acum în derulare – realizarea a două instituții unice, Muzeul Cărții și Exilului Românesc și Centrul Internațional «Constantin Brâncuși», precum și restaurarea culelor din comunele Brabova și Cernătești –, putem spune că valoarea totală a proiectelor pe care le-am implementat sau le implementăm în domeniul cultural depășește net 30 de milioane de euro“, a conchis președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 

Academicianul Basarab Nicolescu, despre Muzeul Exilului Românesc: Este o operă de reîntregire a culturii naționale

Academicianul Basarab Nicolescu consideră că inițiativa realizării unui muzeu al exilului românesc nu are precedent în spațiul european și că este vorba de o reîntregire a culturii naționale. „Este o mare bucurie pentru mine să văd «încarnată» o idee care, acum câțiva ani, părea un vis, o utopie – ideea creării unui muzeu dedicat cărții și exilului românesc. Este o operă de reîntregire a culturii naționale, în sensul că, din cauza regimului totalitar din țara noastră, o parte din cultura română a fost realizată în străinătate.

Vorbim aici despre fondatori ai logicii, precum Ștefan Lupașcu, despre fondatorul istoriei moderne a religiilor, Mircea Eliade, despre singurul Premiu Goncourt pe care l-a avut România, prin Vintilă Horia, sau despre fondatorul Cenaclului de la Neuilly, Leonid Mămăligă. Toate aceste arhive au ajuns, iar multe altele vor ajunge aici, la Craiova. Muzeul acesta este viu, în dezvoltare continuă, iar documentele donate așteaptă să trăiască, să fie văzute“, a afirmat academicianul Basarab Nicolescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS