2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaProducătorii agricoli cer guvernului să se gândească și la ei: „Sunt încurajați «samsarii»“

Producătorii agricoli cer guvernului să se gândească și la ei: „Sunt încurajați «samsarii»“

Fermierii care în aceste zile fac eforturi disperate să-și salveze culturile deja înființate în spații protejate spun că guvernul nu s-a gândit niciun moment la pierderile pe care și ei deja le înregistrează. În plus, spun aceștia, necesarul de legume pentru consumul intern ar putea fi asigurat în solariile românești, doar că nici măcar acum, în condiții de criză, produsele lor nu ajung în supermarketuri.

Sindicatul Producătorilor Olt, afiliat Federației Naționale a Lucrătorilor, a transmis un apel către guvernanți, prin care își exprimă „indignarea și dezamăgirea față de măsurile adoptate de Guvernul României în contextul stării de urgență generate de pandemia COVID-19“.

Guvernul nu a adoptat nicio măsură, spun aceștia, care să vină în sprijinul producătorilor agricoli și să asigure populației legume și fructe produse de către producătorii autohtoni, asta în contextul în care deja s-au impus restricții de circulație și s-au închis piețe agro-alimentare.

„În acest context este de neînțeles de ce Ministerul Agriculturii și Guvernul României nu și-a dat interesul să găsească modalităţi prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazinele de cartier și/sau în supermarketuri ori hipermarketuri. Totodată, nu s-au avut în vedere producătorii agricoli și crescătorii de animale, care în mare parte au PFA-uri, II sau IF-uri și care nu sunt protejați sub nici o formă de prevederile legale adoptate, deși aceștia sunt contributori la bugetul de stat și la bugetele de asigurări sociale, conform dispozițiilor legale“, spun reprezentanții producătorilor.

Zilierii, fără niciun fel de protecție

Dacă producătorii deja înregistrează pierderi, pentru că cei care livrau în această perioadă marfă în piețe și depozite, care s-au închis, nu mai au soluții, cel puțin la fel de afectați sunt și zilierii folosiți în fermele producătorilor mai mici sau mai mari. Măsurile adoptate de guvern se referă la lucrătorii angajați în baza unui contract individual de muncă, în cazul zilierilor, care sunt plătiți în baza unei legi speciale, nefiind gândită vreo măsură de protecție, acuză fermierii. Mai mult, aceștia îi acuză pe guvernanți că nu fac altceva decât să-i încurajeze pe samsari.

Apel către guvern

„Cerem de urgență Guvernului României și Ministerului Agriculturii să identifice măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazine. Totodată, să dispună măsuri prin care să se instituie un control asupra prețurilor de comercializare a legumelor și fructelor, deoarece în momentul de față în piețe și magazine prețurile au ajuns la un nivel greu de controlat, deși producătorii agricoli vând la prețuri foarte mici. Practic, sunt încurajați «samsarii» de produse, care găsesc tot felul de subterfugii pentru a achiziționa produse agricole la prețuri derizorii și apoi le comercializează la prețuri triple sau mai mari.
Dacă nu se vor lua de urgență măsuri pentru producătorii agricoli, aceștia vor fi decapitalizați, nu vor mai fi în măsură să producă, facilitându-se astfel importurile, care oricum au crescut de la an la an, acest lucru fiind vizibil în balanța de deficit comercial a României“, a transmis Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt.


Fermierii cer guvernului să le impună primarilor să se implice și să-i ajute să-și desfacă producția. Mai mult, aceștia cer blocarea importurilor de legume și fructe, dând asigurări că fermierii români pot aproviziona satisfăcător piața.


„În contextul în care UE a dat undă verde privind acordarea unui ajutor de stat până la 100.000 de euro, care poate fi acordat producătorilor agricoli, cerem luarea de măsuri în acest sens pentru ajutarea fermelor mici și a fermelor de familie, iar în contextul aprovizionării consumatorilor cu hrană atât de necesară populației în această perioadă, cerem autorităților implicare imediată pentru a găsi pârghiile de colectare și distribuire doar a produselor românești și chiar interzicerea importurilor de legume, fructe etc. din spațiul intracomunitar și din afara acestuia“, mai spun producătorii, care se tem că dacă nu se va interveni rapid vor ajunge în categoria asistaților social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS