1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaVeau să-mi aranjez grădina. Ce trebuie să știu?

Veau să-mi aranjez grădina. Ce trebuie să știu?

Grădinile frumoase, atractive prin particularitățile lor, nu sunt o întâmplare. Realizarea acestora, ca a oricărui lucru bine făcut, solicită din partea noastră anumite cunoștințe. Deci, ce trebuie să știm pentru ca gradina noastră să fie cea mai frumoasă?

Terenurile aferente construcțiilor de locuit sunt în majoritate de dimensiuni mici. Totuși, ele pot fi amenajate astfel încât rezulatele obținute să încânte privirea. Asta dacă „grădinarul„ are puțin simț artistic, delicatețe sufletească și unele cunoștințe în ale grădinăritului….

Conceperea unui plan

În primul rând, nu încercați să executați nici un fel de lucrare până când nu v-ați făcut un plan. Conceperea acestuia este foarte importantă pentru a evita unele greșeli care vor putea fi apoi rectificate cu cheltuieli în plus de muncă și timp. Important este ca la alcătuirea planului amenajării unei grădini să se aibă în vedere suprafața de amenajat, numărul și mărimea arborilor și arbuștilor. De asemenea, trebuie să ținem cont și de suprafața care va fi ocupată cu flori și iarbă, cea rezervată aleilor etc. În ansamblu, totul va trebui să constituie un întreg unitar.

Îndepărtarea sau mascarea elementelor inestetice

Înainte de a ne hotărî ce anume păstrăm vom privi grădina din două unghiuri mai importante. Prima apreciere se face stând cu spatele spre casă, iar a doua de pe poziția intrării principale.

Vor fi expolatate la maximum arhitectura clădirii de locuit, pomii cu o coroană deosebit de frumoasă, vecinătățile estetice. Mascarea elementelor inestetice se face cu ajutorul plantelor agățătoare sau prin construirea de spaliere sau garduri împletite.

Grădina, un loc cu surprize

Grădina trebuie să fie plină de surprize, oferind colțuri și unghiuri agreabile, plante mereu proaspete, iar la fiecare pas să apară o noutate. Plantările izolate, în grupuri, pete de forme neregulate au efect plăcut spre deosebire de cele regulate. Plantările în straturi drepte și egale sunt monotone, plictisitoare.

Dorința de intimitate

Deosebit de important este și caracterul de intimitate care trebuie asigurat într-o grădină. Ca o primă necesitate apare asigurarea unei împrejmuiri. Gardurile vii, bine îngrijite, sunt dintre cele mai estetice și durabile. Inconvenientul este că se obțin într-un timp îndelungat.Pot fi dublate, însă, de garduri din sârmă împletită sau șipci de lemn.

Cât mai mult timp petrecut afară

Grădina trebuie să aibă rezervată o porțiune de teren plasată mai aproape de casă, care poate fi pavată. Aici se poate servi masa în aer liber, se pot organiza jocuri, se pot face lecturi… Această suprafață poate fi acoperită parțial.  

Mai sunt o mulțime de aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare. Vă amintim câteva dintre ele.

– Tipul de sol va dicta plantarea anumitor specii de plante. De exemplu, trandafirul creează anumite probleme când este pus pe un sol prea nisipos.

– Amplasarea plantelor va fi făcută în funcție de pretențiile lor față de lumină. Se pot alege locuri mai umbrite sau bine însorite.

O informare asupra taliei plantelor, duratei florilor, precum și coloritul acestora este absolut necesară. În felul acesta se pot obține asociații plăcute de plante decorative, care să înflorească din primăvară până toamna târziu.

Întrucât există plante cu frunziș persistent vom plasa, în câteva locuri, exemplare și din această categorie. Acestea vor însufleți grădina în anotimpul alb.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS