6.2 C
Craiova
marți, 19 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacient care sângera, trimis acasă de SJU Craiova

Pacient care sângera, trimis acasă de SJU Craiova

Valeriu are 67 de ani și suferă de cancer. Bărbatul a fost săptămâna trecută la un centru de imagistică din Craiova pentru un tomograf. Înainte de a ieși pe ușa clinicii, acesta spune că a început să sângereze din zona gâtului. Bărbatul povestește personalul centrului i-ar fi chemat un taxi și l-ar fi trimis să se panseze acasă. Pe de altă parte, reprezentanții centrului privat spun că pacientul nu sângera când a părăsit clinica. A doua zi, pentru că sângerarea nu trecea, bărbatul a sunat la 112 și a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. A așteptat cinci ore, sângerând continuu, până i s-a făcut o perfuzie. Deși sângera în continuare, după perfuzie a fost trimis și de aici tot acasă. „M-au trimis acasă plin de sânge, ca pe porcul pe care îl tai la Crăciun.”

Sângerarea, nu din cauza tomografului, spun reprezentanții centrului

Valeriu spune că a făcut un tomograf la un centru privat miercuri. „Când să ies pe ușă, mai aveam un metru, a început să iasă sângele. M-au trimis să mă pansez acasă”, susține bărbatul. Se gândește că poate substanța de contrast ar fi putut să îi cauzeze sângerarea, dar centrul privat ne-a transmis că „ESTE ABSOLUT EXCLUS ca aceasta să provoace sau să declanşeze sângerări. În acest sens, vă rugăm să consultaţi care sunt efectele adverse ale substanţei de contrast injectate pacientului, respectiv ULTRAVIST 370.”

Bărbatul spune că a ajuns acasă plin de sânge, cu cămașa închegată și puloverul pătat. „Am venit acasă, m-a curățat soția, s-a mai oprit cât de cât. Joi am chemat ambulanța și m-au dus la Urgențe”.

Centrul privat spune că pacientul nu sângera

Personalul centrului i-ar fi chemat un taxi la cererea bărbatului, ne transmit reprezentanții clinicii. „A solicitat angajaţilor din recepţie să efectueze o comandă la taxi, fapt pe care aceştia l-au şi făcut.Tot la acel moment a solicitat personalului să-i verifice pansamentul din regiunea latero-cervicală ( pacientul este diagnosticat cu „Bloc adenopatic laterocervical stâng”). Una dintre asistentele care erau de serviciu i-a răspuns prompt, în sensul că a verificat dacă pansamentul este curat şi aplicat în mod corespunzător. La momentul verificării asistenta medicală a constatat în mod direct că pacientul nu sângera.Acestea au fost adevăratele împrejurări în care a fost efectuată examinarea pacientului Cîrlugea Valeriu. La momentul respectiv, domnia sa nu a semnalat aspecte de genul că s-ar fi simțit rău, că ar fi sângerat, că ar fi acuzat efecte adverse sau alte împrejurări de acest gen. Dimpotrivă, ne-a adresat în mod politicos mulțumiri și s-a îndreptat către taxiul care parcase în fața clinicii. Personalul nostru manifestă un interes şi o grijă deosebită în tratarea fiecărui pacient. Absolut în toate situațiile am procedat la luarea măsurilor impuse de protocoalele medicale.”

Cinci ore de așteptare la UPU și o perfuzie

Cinci ore spune că a așteptat la Urgență să fie văzut de cineva. În tot acest timp, sângele nu se oprea. „Am stat cinci ore pe un scaun, cu sângele curgând pe mine cum curge apa la robinet.” Apoi, spune pacientul, a venit cineva de la ORL și i-a pus un pansament peste pansamentul de acasă, care era îmbibat în sânge. „Așa m-au ținut până la ora 14.00. Au trimis-o pe soție după niște medicamente ca să mi le bage în perfuzie. Și apoi, la 14.00, când s-au schimbat turele, m-au trimis acasă. Am plecat sângerând din spital. M-au trimis așa și mi-au zis să aștept să își facă efectul medicamentul pe care mi-l băgaseră în perfuzie.”

Abia spre seară s-a mai oprit sângerarea, mărturisește bărbatul de 67 de ani. Acesta mai spune că nu i s-a dat nicio rețetă, niciun tratament de urmat acasă. „Nu trebuia să mă interneze, dar puteau să îmi dea tratament acasă, să nu mai fi pierdut atâta sânge. Am 67 de ani, nu pot să mai stau în picioare. Am urcat scările până la etajul IV în genunchi. Se învârte pământul cu mine. Au umblat soția mea și un nepot să îmi ia niște medicamente ca să îmi facă injecții”, mai spune Valeriu. „Ca pe un animal m-au tratat, până și un animal îl îngrijești mai bine. Nu mi-au dat nimic pentru acasă. Mi-au dat ușa. Că pot să plec.“

Managerul SJU Craiova spune că va face verificări

Teodor Sas, managerul interimar al SJU Craiova, spune că va întruni o comisie de anchetă pentru a face verificări cu privire la această sesizare. Vom reveni cu poziția unității medicale.

Ceilalți bolnavi, lăsați în urmă din cauza COVID-19?

Cazul lui Valeriu poate fi și un semnal de alarmă cu privire la neglijarea bolnavilor cu afecțiuni cronice grave, în contextul concentrării resurselor în lupta împotriva coronavirusului. Limitarea drastică a internărilor în unitățile medicale și amânarea intervențiilor chirurgicale programate pot afecta sănătatea oricum șubredă a pacienților cronici. Dacă doar urgențele sunt tratate în spitale, ce putem subînțelege? Că neglijăm tratarea oamenilor care suferă de boli cronice până când aceștia vor ajunge în stadiul în care viața le este pusă în pericol? Stadiu care poate ar putea fi evitat dacă ar beneficia de îngrijirea medicală cuvenită, și nu ar fi amânați până ajung în momentul critic. Să fie asta o soluție rezonabilă?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS