România a trecut de aseară în scenariul 4, cu 65 de persoane decedate, iar Suceava şi alte opt comune din juru municipiului au fost închise.
Au fost raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul coronavirus.
Toate cele 13 persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani au fost internate în Spitalul Judetean de Urgență Suceava, în mai multe sectii, după cum urmează, nefrologie, boli interne, chirurgie plastică, gastroenterologie.
Decesele au fost înregistrate în perioada 22 – 29 martie 2020.
Data confirmării rezultatelor pozitive către INSP este 30 martie 2020.
Raed Arafat a anunțat că 593 din 2109 de cazuri sunt din Suceava. 22 de oameni au murit cu diagnosticul Covid-19, 13 fiind anunțați la finalul zilei de luni. O treime din totalul deceselor de până acum în România vin de la Spitalul din Suceava.
În Suceava, transportul în comun se întrerupe, intră doar mărfuri și persoane care au activități economice, de securitate sau de administrație publică. Nu vor mai exista zboruri, trenuri și transport în comun în orașul reședință de județ, unde trăiesc peste 100.000 de oameni. Este interzisă deplasarea în interiorul orașului. La ieșirea din oraș Poliția și Armata verifică și controlează accesul în zona carantinată.
Ordonanța militară nr.6
Ministrul Afacerilor Interne a anunţat aseară instituirea ordonaneţei militare nr. 6, care prevede:
- Art.1 – Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea,Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
- Art.2 – Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.
- Art.3 – În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea
- a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;
- b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.
- Art.4 – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.
- În zona de protecție nu au voie să circule între localități persoanele care fac parte din alte categorii socio-profesionale.
Încă 13 decese din cauza COVID-19 au fost raportate luni seară de autorități, după ce în presa locală și centrală au apărut semne de întrebare cu privire la numărul real al deceselor de la Suceava. Bilanțul zilei ajunge la 21 de morți raportați într-o singură zi.
21 de decese, anunţate luni
Inițial, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că toate cele 13 decese, care ridică totalul lor la 65, dintre care 21 au fost anunțate luni, sunt ale unor persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, care au fost internate în Spitalul Județean de Urgență Suceava.
„În perioada 22-29 martie la Suceava au fost înregistrare 22 de decese, din care 9 au fost raportate și au fost comunicate public. Spitalul din Suceava a fost închis în data de 25 martie timp de 48 de ore, iar decesele au fost în rândul pacienților acestui spital. La acest moment nu avem informații detaliate referitoare la momentul în care au fost prelevate probele pentru persoanele decedate, respectiv dacă acestea au fost prelevate înainte sau după deces. La acest moment este în desfășurare refacerea anchetelor epidemiologice de către noua conducere a DSP Suceava”.
Dosar penal in rem în cazul de la Suceava
Criza de la Suceava a izbucnit pe 24 martie, după ce doi oameni din Spitalul județean au murit din cauza coronavirusului.
Unul dintre primii pacienți depistați cu coronavirus în România – pacientul nr.6 – a fost aici. Pacientul nr.6, un bărbat de 71 de ani, venise din Lombardia după un tratament cu citostatice, și a traversat cu autocarul distanța de la Nădlac la Suceava. Pe 2 martie i s-a făcut rău, s-a dus la Spitalul județean, a fost internat la UPU, unde abia pe 4 martie a fost diagnosticat cu noul coronavirus și transportat câteva ore mai târziu la Spitalul de Boli Infecțioase de la Iași. Vreme de trei zile, omul a stat la terapie intensivă, i s-au făcut mai multe analize și a intrat în contact cu medici, asistente, pacienți.
În legătură cu situația de la Suceava, există un dosar penal in rem, fără persoane incriminate, aflat în cercetarea procurorilor.