6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJiul a trecut prin dig

Jiul a trecut prin dig

Digul de la Jiu a fost spart, iar cartierul Mofleni si groapa ecologica de gunoi risca sa fie inundate. Apa a patruns prin galeriile facute de animale.


Locuitorii cartierului Mofleni, situat pe malul râului Jiu, risca sa traiasca experienta din 1972, când sute de case au fost inundate. De aceasta data, Jiul a atins cota de atentie, viitura a patruns in zavoi si apa a strapuns digul la numai câtiva zeci de metri de groapa ecologica de gunoi a Craiovei si la câteva sute de metri de casele localnicilor. Apa, care mai are aproximativ un metru si jumatate pâna sa treaca peste dig, a patruns prin galeriile facute de animale si ameninta sa ajunga la drumul de acces catre groapa de gunoi. Speriati, vazând ca apa inainteaza si risca sa ajunga in strada, localnicii au anuntat oficialitatile, care nu prea s-au grabit sa ajunga in zona. Au venit totusi aici câtiva lucratori de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj, din cadrul Directiei Apelor Jiu, Craiova, si zeci de jandarmi si militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Oltenia, Dolj. „Am fost anuntati telefonic de localnici ca apa a trecut de cealalta parte a digului. Stiam ca Jiul in aceasta zona nu atinsese cota de inundatii, dar când am ajuns la fata locului am constatat ca intr-adevar apa trece prin dig. Pamântul este imbibat cu apa si aceasta a patruns prin galeriile sapate de vulpi, cârtite si serpi. Am cerut sprijinul jandarmeriei si al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Am fost ajutati chiar si de localnici. Din pacate, nu avem utilaje cu care sa operam in teritoriu. Mai mult, un buldozer a ramas impotmolit si lucram cu unul singur, iar oficialitatile nu ne acorda nici un sprijin. Pe moment am adus saci cu nisip pe care ii asezam la gura sparturilor, pentru a nu mai da voie sa treaca apa. Am facut un apel la orice firma, fie ea si privata, care ne poate ajuta contra cost, sa ne imprumute niste utilaje. Pâna in prezent, situatia este sub control si nu cred ca apa va sparge digul si sa-i inunde pe localnici“, a declarat Petre Ciobanescu, tehnician in cadrul Directiei Apelor Jiu.


Localnicii nu mai vor experienta anilor ’70


Disperati ca toata agoniseala le poate fi spulberata in câteva minute de furia apelor, localnicii au venit sa vada ce se intâmpla. Multi au prins inundatiile din 1972 si nu mai vor sa traiasca aceasta experienta tragica. „Asa s-a intâmplat si in 1972, când a venit Jiul si ne-a luat tot. La ce sa ne asteptam?… Vine viitura si nu mai avem ce face. Toata munca noastra este distrusa. Imi este teama, pentru ca ea am casa foarte aproape de dig, la câteva zeci de metri. Am gospodarie, am animale, unde sa ma duc. Tuturor cred ca le este teama. oamenii au si venit aici sa vada daca este un zvon sau este adevarat“, a spus indignat Constantin Frimu, un localnic din cartierul Mofleni. Oamenii se plâng ca digul nu a mai fost refacut de ani buni. Ei spun ca pe alocuri acesta a fost intarit cu dale din beton, dar oameni de rea-credinta le-au furat si si-au pavat cu ele curtile. Acum stau si tremura de frica, apa nu are unde sa se mai duca, deoarece pamântul este plin de apa. „Lunca este plina de apa, gradinile mustesc de apa. Avem beciurile pline, nici nu le mai putem folosi. Ne-am cumparat pompe si scoatem zilnic apa, dar degeaba, vine la loc“, a mai spus un localnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS