6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVești bune. Firme din Dolj au reactivat 10.000 de contracte suspendate anterior

Vești bune. Firme din Dolj au reactivat 10.000 de contracte suspendate anterior

Explicația este aceea că multe firme au decis să recheme personalul la lucru și să renunțe la șomajul tehnic. ITM susține că unele firme și-au trecut angajații cu contracte de muncă part-time și au reactivat contractele. Deci îi plătesc mai puțin, dar îi cheamă la muncă.

Numărul contractelor individuale de muncă (CIM) suspendate în Dolj a scăzut marți, 31 martie 2020, aproape la jumătate față de câte erau suspendate la finalul săptămânii trecute. Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, pe 24 martie figurau ca suspendate 15.055 de contracte de muncă în Dolj.

După ce firmele au aflat de posibilitatea șomajului tehnic de la stat în proporţie de 75% din salariu au dat năvală să suspende contractele angajaților. Astfel, pe 27 martie erau suspendate în Dolj 23.093 de CIM. Însă, pe 31.03.2020, la ora 14.00, mai figurau ca suspendate doar 12.756 de contracte de muncă.

Scăderea este de 10.337 de contracte. La jumătate făţă de câte se suspendaseră până săptămâna trecută. Ceea ce înseamnă că angajatorii au reactivat în acest interval peste 10.000 de contracte de muncă. După ce s-au grăbit inițial să le suspende.


Explicația ITM: I-au rechemat pe angajați la muncă


Contactat de GdS, inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a explicat de ce la Dolj este fenomenul invers față de săptămâna trecută. În cel mai bun scenariu, unii angajatori nu mai vor să depindă de banii pentru șomajul tehnic. Ci se descurcă prin forțe proprii. Unii au scăzut salariile, transformând contractele de muncă în contracte cu timp parțial de muncă.

„Explicația acestei scăderi aproape la jumătate a contractelor suspendate, față de săptămâna trecută, este aceea că angajatorii i-au chemat la muncă pe angajați. De aceea le-au reactivat contractele. Unii dintre ei au găsit alte soluții și nu mai așteaptă șomaj tehnic de la stat. De exemplu, sunt firme care le-au transformat contractele de muncă ale angajaților în contracte part-time. În felul acesta, îi cheamă și la muncă. Dar le-au diminuat și salariile“, a precizat, pentru GdS, inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.

Acesta a spus că, pe lângă faptul că unele firme și-au reactivat contractele de muncă, alte firme au înregistrat salariați noi în REVISAL.

Rămâne de văzut dacă numărul de CIM suspendate la Dolj va mai crește în perioada următoare. Este posibil ca unii angajatori să fi reacționat sub impulsul momentului. În sensul că apucaseră să suspende contractele de muncă înainte să fie publicată OUG nr. 30/2020, care se referea la condițiile de acordare a șomajului tehnic de la stat.

Actul normativ preciza că beneficiază de 75% de la stat doar cei cu CIM active la data intrării în vigoare a ordonanței. Firmele este posibil să fi reactivat contractele de muncă, pentru a le suspenda ulterior, după ce actul normativ producea efecte.


Care era procedura șomajului tehnic și care este acum, prin OUG nr. 32


De asemenea, OUG nr. 30 condiționa acordarea șomajului tehnic de reducerea încasărilor firmelor pe luna martie cu 25%. Ori firmele au motivt că încasările pe martie sunt cele aferente lunii februarie, când nu aveau scăderi de 25%. Între timp, a apărut OUG nr. 32/2020 care elimină obligativitatea de a demonstra angajatorii că le-au scăzut afacerile cu 25%.

Potrivit consultanților fiscali de la Professional Consulting, prin OUG nr. 32/2020 se simplifică procedura de acordare a șomajului tehnic. Astfel: „Angajatorii care își reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului, pe perioada stării de urgență decretate, vor da declarație pe propria răspundere privind încadrarea în situația anterior menționată.

Pot beneficia toți salariații afectați de activitarea redusă/întreruptă (nu mai există limita de 75% din numărul salariaților angajatorului)”, mai informează consultanții fiscali citați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS