4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJurnal de antreprenor. Deținătorul Moviplast: „Dacă închidem noi, închid și magazine alimentare“

Jurnal de antreprenor. Deținătorul Moviplast: „Dacă închidem noi, închid și magazine alimentare“

Producătorul de pungi din Craiova lucrează 24 de ore din 24. Depinde de materia primă din Italia. Pentru a-și sprijini partenerul de afaceri din Italia, încearcă să își plătească furnizorul în avans. De pungile de la Moviplast depind clienți din industria alimentară din țară și din străinătate.

Rotițele economiei locale se învârt încet, cu probleme, dar se învârt. Astăzi prezentăm la rubrica „Jurnal de antreprenor“ detalii despre un producător de pungi biodegradabile din Craiova.

Observăm cum de activitatea unor astfel de firme depind unii retaileri din industria alimentară. Dacă nu ar avea rapid pungi în care să ambaleze alimentele, în această perioadă unele magazine alimentare nu ar mai putea funcționa, spune antreprenorul contactat de GdS. Este vorba despre deținătorul firmei Moviplast, Virgil Fira.

Continuarea activității firmei sale are importanţă pentru alte firme și pentru populație, în mod indirect. Antreprenorul a sintetizat într-o frază importantă munca echipei sale de 120 de oameni de la Moviplast. „Dacă închidem noi, închid și magazine alimentare cu care avem contracte. Dacă noi nu dăm clienților noștri pungi în care să ambaleze alimentele, ei nu ar putea vinde marfa, într-un anumit interval“, a spus Fira pentru GdS.

Moviplast Craiova

Și nu este vorba doar de clienții din România, ci și de cei din străinătate. Și cei din țară, și clienții din străinătate depind, pe termen scurt, de pungile produse la Craiova. Din producția de pungi de la Moviplast, 30% ajunge pe piața internă. 70% din pungile fabricate la Craiova sunt exportate în spațiul comunitar. Moviplast exportă cel mai mult în Germania, Elveția, Suedia, Belgia și Franța.


Materia primă din UE întârzie. Transportul se mută pe mare


Moviplast nu și-a întrerupt deloc activitatea în această perioadă. Firma lucrează în trei schimburi, 24 de ore din 24. Problema este să aibă materia primă la timp. Din cauza întârzierilor din vămi, transportul de la furnizori din Italia și alte state UE s-a mutat pe mare. Este mai costisitor, iar marfa ajunge mai greu, dar ajunge.

„Am modificat turele de lucru ca să evităm aglomerația la intrarea și ieșirea din schimburi. Lucrăm 24 de ore pe zi, ca și până acum, inclusiv sâmbăta și duminica. Așa este fluxul tehnologic. Avem probleme cu aprovizionarea de materie primă importată din UE. Am fost prevăzători și ne-am aprovizionat din timp. Stocurile de materii prime ne-au permis să lucrăm trei săptămâni fără să depindem de importuri. Până acum două săptămâni am adus materia primă pe căile rutiere, dar sunt întârzieri mari și blocaje în vămi.

Vom mai avea o problemă. Șoferii de la firmele de transport care se întorc în țară vor intra în carantină. Chiar dacă firmele de transport lucrează, nu vor avea personal suficient. De acum încolo vom aduce materia primă pe mare, cu vaporul. Doar că durează și mai mult și a crescut și prețul de transport. Din păcate, nu avem de unde să luăm din altă parte și ne-am reorientat la transportul pe mare“, a spus Virgil Fira, pentru GdS.


Moviplast vrea să își plătească în avans furnizorul din Italia, ca formă de sprijin


Cea mai importantă materie primă vine din Italia. Este vorba despre granule biodegradabile ce stau la baza fabricării pungilor. Moviplast a luat decizia să își sprijine partenerul din Italia, aflat în perioadă dificilă. Plătește în avans materia primă comandată. „Din păcate, nu există alt furnizor decât cel din Italia. Deși furnizorul se confruntă cu dificultăți, dată fiind situația din Italia, ne-a dat asigurări că nu va întrerupe activitatea și ne va trimite marfă. Pentru a veni în sprijinul furnizorului din Italia ne-am gândit să vedem dacă putem să îi plătim în avans materia primă comandată“, a precizat antreprenorul de la Moviplast.

În această perioadă a situației de urgență, antreprenorul de la Moviplast spune că firma să nu se confruntă cu o scădere a comenzilor. Nu produse pe stoc, ci doar la comandă. Firma va lua o pauză, dar toți clienții au fost înștiințați, spune Fira: „De pe 15 aprilie până pe 4 mai oprim activitatea, că să evităm orice situație. Dăm concediu de odihnă la tot personalul. Au fost înștiințați toți clienții noștri și primim acum comenzi de la ei, ca să le asigurăm necesarul de pungi. Nu vom pleca acasă până nu onorăm toate comenzile clienților noștri din țară și străinătate“.


„Să fim optimiști! Statul nu ne va oferi prea multe“


Pentru mediul economic din Craiova și Dolj, Virgil Fira, un antreprenor cu experiență de business de peste două decenii, spune că situația de criză va mai dura.

„Să fim optimiști și să fim conștienți că situaţia aceasta va dura mai mult de o lună-două. Dacă la noi nu se respectă carantina și condițiile impuse, vara tot aici o vom face, în țară. Să fim răbdători! Statul nu ne va oferi prea multe. Deci noi, cei din mediul privat, să nu ne așteptăm că vom avea prea mult sprijin de la stat“, a conchis antreprenorul craiovean. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS