Gravidele din Suceava nu mai au maternitate în oraș. Acestea sunt îndrumate să nască acasă sau la alte spitale din regiune, unde de multe ori nu sunt primite pe motivul lipsei de locuri, a declarat pentru HotNews.ro Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Asociației Moașelor Independente din România.
Aceasta spune că a primit zeci de mesaje de la femei aflate în această situație și chiar de la medici, și a încercat să găsească o soluție cu autoritățile locale, pentru amenajarea unui centru de nașteri provizoriu, unde femeile să nască sub îndrumarea medicilor și a moașelor, și să plece acasă după câteva ore, însă fără succes.
Florin Filip, Horațiu Moldovan și Raed Arafat nu au putut fi contactați
HotNews.ro a încercat de nenumărate ori să ia legătura cu Florin Filip, managerul spitalului din Suceava, care între timp și-a dat demisia, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Raed Arafat, pentru a lămuri situația, dar aceștia nu au putut fi contactați.
Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente din România, spune că în ultimele zile a primit foarte multe mesaje de la gravide din Suceava care spun că nu mai au unde să nască după ce maternitatea din cadrul Spitalului Județean s-a închis, acesta fiind transformat în spital pentru tratarea pacienților cu COVID 19. În oraș mai funcționa și o maternitate privată, însă și aceasta s-a închis.
Nașterea acasă se practică în alte țări
Aceasta spune că nașterea acasă se practică în alte țări, însă nu se poate face peste noapte și în cazuri cu risc mare, de exemplu după o operație de cezariană.
Ce propune Asociația Moașelor Independente din România
Asociația Moașelor Independente din România, membră a Midwifery Unit Network din Spania, propune implementarea de urgență a unor centre de nașteri prin intermediul cărora să se asigure posibilitatea femeilor însărcinate de a naște în siguranță cu asistență de specialitate (moașe și doctori). Astfel de centre de nașteri ar putea fi organizate în cadrul unor spitale mai mici private sau în cadrul unor corpuri separate ale spitalelor de stat cu precădere în zonele în care spitalele nu mai pot oferi servicii de specialitate, fie din cauza transformării în spital dedicat COVID-19, fie din cauza faptului că au fost închise ca urmare a contaminării.
Aceste centre de nașteri au fost implementate cu succes în țări precum Italia, Olanda, Suedia, Spania, UK, iar experții Midwifery Unit Network sunt dispuși să ofere Asociației Moașelor Independente din România tot sprijinul necesar pentru a implementa rapid astfel de unități (24 de ore/unitate), vitale în perioada acestei pandemii, spune Irina Popescu.
10-20 de femei care nasc zilnic
Irina Popescu spune că a propus și la Suceava această soluție, dar fără rezultat.
Ștefan Pușcas, managerul spitalului privat, și-a pus spitalul la dispoziție
Contactat de HotNews.ro, Ștefan Pușcas, managerul spitalului privat, spune că și-a pus spitalul la dispoziție, DSP-ul a venit, a văzut, dar pentru că nu are ATI pentru nou născuți și linie de anestezie (spitalul colabora cu medicii de la spitalul județean care acum nu mai sunt disponibili), acolo nu se poate amenaja maternitate.