2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJurnal de antreprenor. Cum s-a adaptat Pui Pe Jar la criză

Jurnal de antreprenor. Cum s-a adaptat Pui Pe Jar la criză

Cum s-a reinventat un antreprenor craiovean, pentru a rămâne pe piață și a livra mâncare, în continuare, craiovenilor. Deținătorul brandului local Pui Pe Jar a fost nevoit să renunțe la o parte din angajați, să reorganizeze activitatea și să se replieze pe livrarea la domiciliu. Cu toate că veniturile i-au scăzut considerabil, Pui Pe Jar livrează gratuit câteva porții de mâncare medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova și le oferă o masă caldă foștilor angajați.

După ce zilele trecute am prezentat firme mai mari, cu zeci și sute de angajați, astăzi arătăm prin ce situații trece o firmă mai mică din Craiova. O firmă a cărei activitate a fost afectată parțial de ordonanța militară privind sistarea activității unităților cu activitate de bar și/sau restaurant, printre altele.

Brandul Pui Pe Jar este cunoscut craiovenilor de peste patru ani. În tot acest interval, produsele proaspete din carne preparate pe jar au ajuns pe mesele a mii sau zeci de mii de craioveni. Afacerea s-a dezvoltat pe principiul „Take Away“, în sensul că oamenii vin la Pui Pe Jar, cumpără preparatele și le consumă acasă sau la birou. Numai că situația de urgență din această perioadă a schimbat radical businessul și comportamentul clienților.

Ordonanța militară care obligă sistarea activității în baruri, restaurante și alte unități a afectat parțial activitatea conexă de la Pui Pe Jar. „Am fost nevoiți să închidem Bistro de lângă Pui Pe Jar, unde se servea masa la interior și aveam activitate de alimentație publică, dar am fost afectați și de faptul că populația nu se mai putea deplasa la distanțe mai mari de locuință. Primele măsuri pe care le-am luat au fost de reducere a personalului. Am trimis în șomaj tehnic aproape 60% din personal. Și am intensificat livrarea la domiciliu a preparatelor pe care le mai produce unitatea“, a spus antreprenorul care deține Pui Pe Jar, Raul Iriza.


Carnea preparată pe jar se vinde acum la ghișeul unității


Firma a făcut modificările de rigoare și la sediul de pe Nanterre, astfel încât produsele din carne făcute pe jar și alte preparate să poată fi vândute direct de acolo clienților, în condiții sporite de siguranță alimentară. Concret, firma a făcut un ghișeu la intrarea în unitate, astfel încât persoanele care ajung la Pui Pe Jar să intre foarte puțin în contact cu lucrătorii firmei. Antreprenorul susține că Pui Pe Jar a intensificat livrarea comenzilor la domiciliu, pentru a veni în sprijinul clienților săi, care nu doresc sau nu au posibilitatea să se deplaseze. Livrează mâncare atât persoanelor tinere, cât și celor în vârstă, care nu au voie să iasă din casă. Interacțiunea cu clienții este de foarte scurtă durată. Însuși antreprenorul merge și livrează alimentele necesare celor care le comandă.

„În această perioadă, în care foarte multe persoane stau acasă, ne-au crescut comenzile la domiciliu. Livrez și eu comenzile, împreună cu colegii mei. Interacționăm foarte puțin cu clienții. Oamenii ies cu banii pregătiți, le dăm mâncarea și plecăm. Suntem echipați cu măști, cu tot ce ne trebuie. Ne-am adaptat cerințelor clienților noștri. Și la sediul Pui Pe Jar ne-am adaptat. Inițial, am echipat angajații cu mănuși și chiar cu viziere. Apoi am construit un ghișeu din plexiglas, pentru a limita contactul direct cu clienții. Totodată, am venit cu ideea de a le asigura coșul zilnic de cumpărături. Deci, pe lângă comenzile de la Pui pe Jar, facem cumpărături pentru clienții noștri de la magazinele din proximitate, inclusiv legume și fructe“, a spus Raul Iriza, pentru GdS.

Ghișeul de la Pui Pe Jar


„Noi nu vindem chestii inutile. Noi livrăm hrană atât de importantă oamenilor“


În urmă cu două luni, omenirea nu se gândea că va alerga după alimente și după hrană așa cum a făcut-o în ultima perioadă. De aceea, firmele care produc mâncare au un rol important în societate, mai ales în această perioadă.

„Am făcut eforturi să nu închid activitatea, deși scăderea vânzărilor este semnificativă. Activitatea noastră ca și a altor firme din acest domeniu este importantă. Noi nu livrăm chestii inutile, pe perioada situației de urgență. Noi livrăm hrană atât de importantă oamenilor. Asigurăm alimentele multor concitadini. Produsele noastre sunt din gama fresh-food (mâncare proaspătă – n.r.). Iar ceea ce producem la Pui Pe Jar trebuie să ajungă într-o oră la clienții noștri. Din păcate, după reducerea de personal nu mai putem produce toate preparatele pe care le produceam înainte. Dar facem toate preparatele care sunt afișate la unitate și pe internet”, a menționat Raul Iriza.

Partea cea mai dureroasă pentru antreprenor, după scăderea cererii, este faptul că a trebuit să renunțe la o parte importantă a personalului. „Am făcut suspendarea contractelor de muncă pe criterii sociale. Am renunțat temporar la cei care aveau și alte surse de venit în familie, la cei aflați la distanță. Sper să fie o situație temporară tot ce se întâmplă acum. Iar după ce trece criza, dacă situația își va reveni, dorința mea este să reîntregesc echipa Pui Pe Jar“, a mai spus antreprenorul craiovean.


Pui Pe Jar donează zilnic mâncare la Spitalul de Infecțioase și către foștii angajați


În ciuda faptului că i-au scăzut vânzările semnificativ în această perioada, Raul Iriza nu a uitat de omenie și de gesturile umanitare. Firma să livrează zilnic gratuit câteva meniuri medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova.

Întrebat de ce donează zilnic mâncare la spital, antreprenorul a precizat: „Era normal să procedez așa, din moment ce acel personal medical este cel mai important în această perioada. Ei sunt în „linia întâi“. Medicii de acolo sunt mai importanți decât oricine“. Nu doar la spital donează antreprenorul. El spune că le oferă o masă caldă şi foștilor angajați, aflați acum în șomaj tehnic. Hrana caldă le este oferită pe perioada situației de urgență. Unii dintre aceștia (cei care locuiesc în Craiova) vin să își ia mâncarea direct de la Pui pe Jar. „Atât pot eu face pentru ei, momentan!“, a spus Raul Iriza.


În plină criză, o parte din materia primă s-a scumpit


Pentru ca situația să fie și mai dificilă pentru firma care produce mâncare, o parte din materia primă s-a scumpit, în plină criză. Pui Pe Jar nu a scumpit mâncarea în această perioadă, susține Iriza. Insă unele dintre alimentele cu care se aprovizionează s-au scumpit puțin. Este vorba despre mici scumpiri la pulpele de pui și la anumite legume.


„Vrem ca statul să ne ajute cu adevărat!“


Antreprenorul craiovean spune că pentru ca firmele închise prin ordonanță militară să mai supraviețuiască după ce trece perioada stării de urgență, statul ar fi trebuit să le faciliteze și să reglementeze scăderea tuturor costurilor.

„Așa cum noi respectăm ordonanța militară și am închis activitatea acolo unde ni s-a cerut, tot așa trebuie ca statul să ne exonereze de la plata oricăror sume aferente acelor spații în care funcționam înainte. Mă refer la faptul că statul trebuia să intervină pentru ca noi să nu mai plătim niciun fel de utilități pe perioada cât activitatea este suspendată și niciun fel de chirie. Nu este normal să datorăm utilități și chirie, din moment ce statul ne-a închis activitatea! Fiind o situație de forță majoră, toate aceste cheltuieli ar fi trebuit anulate“, a precizat Raul Iriza.

Antreprenorul craiovean consideră că firmele din domeniul alimentației publice au nevoie cu adevărat de sprijin de la stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS