2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis: NATO a consolidat securitatea la nivel regional şi global

Iohannis: NATO a consolidat securitatea la nivel regional şi global

Ziua NATO în România este marcată, din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, conform Legii 390/2004. În acest an, este sărbătorită la 5 aprilie.

Pentru instituirea acestei zile au fost luate în considerare data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi momentul arborării drapelului României la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles (2 aprilie 2004), conform mae.ro.

La summitul de la Washington, din aprilie 1999, NATO şi-a reafirmat angajamentul de a invita state din centrul şi estul Europei să adere la organizaţie. Alianţa a prezentat documentul intitulat „Membership Action Plan”, mecanism de pregătire şi evaluare individuală a ţărilor candidate.

Eforturile comune ale factorilor decizionali din România de îndeplinire a obiectivelor Planului Naţional de Aderare la NATO şi demersurile diplomaţiei române au contribuit la adoptarea deciziei din noiembrie 2002, de la Praga, a liderilor statelor membre de extindere a organizaţiei. Oficiali ai Alianţei au punctat eforturile României în spectrul asigurării stabilităţii şi securităţii Balcanilor, în misiuni desfăşurate sub egida Alianţei.

După atentatele teroriste din Statele Unite, de la 11 septembrie 2001, Parlamentul României a hotărât participarea statului român ca aliat de facto al NATO în lupta împotriva terorismului cu toate mijloacele, inclusiv militare. De asemenea, România a oferit Alianţei Nord-Atlantice acces la spaţiul său aerian, maritim şi terestru.

Mesajul preşedintelui Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 5 aprilie, un mesaj cu ocazia Zilei NATO.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

În prima duminică din luna aprilie, România sărbătorește Ziua NATO. În urmă cu 71 de ani, având ca fundament valorile comune ale libertății, democrației şi statului de drept, țări de pe ambele țărmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambițios, fără precedent. Statele fondatoare ale Alianței și-au asumat astfel responsabilitatea și indivizibilitatea securității euroatlantice.

NATO a dovedit de-a lungul timpului și capacitatea extraordinară de a se adapta și de a evolua, caracteristici esențiale pentru o organizație care se confruntă atât cu amenințări clasice, cât și hibride, provenind din multiple direcții strategice. Alianța Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securității la nivel regional și global și a creat condițiile pentru complementaritatea activităților desfășurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizații internaționale.

Relația transatlantică reprezintă un element esențial de susținere a solidarității și coeziunii aliate. Angajamentul SUA sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv de apărare a statelor membre ale Alianței și întărește securitatea europeană confruntată cu provocări semnificative, în special în zona de Est.

În condițiile dificile actuale create de pandemia de COVID – 19, cu extindere globală și consecințe dintre cele mai grave, NATO a luat măsuri rapide şi hotărâte pentru limitarea răspândirii virusului și pentru reducerea riscurilor la adresa militarilor și a civililor, astfel încât Alianţa să-şi poată îndeplini neîngrădit misiunile esenţiale asumate. Este vital ca în perioada care va urma, NATO să se poată concentra și asupra celorlalte amenințări și provocări dinamice sau latente.

România este un Aliat activ al NATO

De altfel, NATO a depus eforturi consistente în ultimii ani pentru creșterea rezilienței Aliaților, inclusiv în domeniul sănătății.

Țara noastră va continua să acţioneze coerent şi convergent, împreună cu ceilalți Aliați, pentru ca organizația la care am aderat în anul 2004 să fie în continuare puternică și de succes.

România este un Aliat activ care acționează cu hotărâre și eficient pentru creșterea credibilității strategice în cadrul NATO şi promovarea profilului României ca pilon de stabilitate şi securitate pe flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă.

Avem pe teritoriul nostru, în București și la Craiova, structuri NATO deplin operaționale – Unitatea NATO pentru Integrare a Forțelor, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și Brigada Multinațională Sud-Est – care întăresc postura de descurajare și apărare a Alianței în regiunea Mării Negre și pe flancul estic în ansamblul său. La aceste structuri NATO, se va adăuga o  capabilitate de comandă și control de nivel corp, pe care România a oferit-o la Summitul Alianței de la Bruxelles, din anul 2018. 

Participăm la operațiile și misiunile NATO din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, iar militarii noștri se bucură de întreaga apreciere din partea Aliaților și a conducerii NATO.

Întărirea securității pe flancul estic al NATO

De asemenea, contribuim la întărirea securității pe flancul estic al NATO în cadrul grupului de luptă din Polonia care materializează prezența înaintată consolidată. 

România va continua să acționeze cu determinare și responsabilitate pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, mai ales pe flancul estic, susținând necesitatea unei prezențe aliate robuste la Marea Neagră. Concomitent, țara noastră își va îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO în Orientul Mijlociu.

Fără îndoială, criza profundă provocată de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranță și pentru NATO, care va trebui să dea dovadă de coeziune și reziliență sporită, în beneficiul statelor membre și al securității globale.Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, unite și eficiente este astăzi mai mare decât oricând. 

La mulţi ani, România! La mulţi ani, NATO!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS