Dezinfecţia scărilor de bloc din Craiova a creat un adevărat scandal, în condiţiile sistării acesteia de către DSP Dolj şi amendarea Salubrităţii de Inspecţia Sanitară de Stat.
Lucrurile au stat în felul următor. În condiţiile pandemiei de coronavirus, Primăria Craiova a delegat SC Salubritate să dezinfecteze, începând cu 31 martie, scările de bloc. Asta după ce, în prealabil, pe 24 martie solicita autorizare din partea DSP să folosească pentru dezinfecţie produsul Aldezin. Autorizare primită în data de 25 martie, adică a doua zi.
Unele asociaţii de proprietari au sesizat DSP
În urma unor sesizări de la asociaţiile de proprietari, Inspecţia Sanitară de Stat, structură în cadrul DSP, a efectuat pe 1 aprilie o verificare cu privire la folosirea substanţelor biocide.
Într-adevăr, ISS a constatat că produsul utilizat nu avea indicaţie pentru folosirea ca dezinfectant în spaţii închise. El este încadrat în Registrul Național de Evidență a Produselor Biocide şi nu are indicaţie pentru dezinfecția spațiilor locuibile. Şi nici pentru dezinfecție exterioară a străzilor sau trotuarelor, ci este pentru uz veterinar. Drept urmare, pe 3 aprilie, DSP Dolj sistează dezinfecţia în blocuri pe motivă că Salubritatea foloseşte substanţe periculoase. Mai mult, Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare şi ariei de aplicare a substanţei.
„Indicaţii” DSP
Asta după ce tot DSP Dolj dăduse aviz de folosire a respectivului biocid cu următoarele indicaţii: „produsul Aldezin poate fi utilizat în concentraţie de 2% timp de 60 de minute pentru exterior şi interior. Pentru interior se recomandă mai bine dezinfecţia cu lămpi cu ultraviolete“.
DSP, de la consultanţă la sistare şi anchetă
După ce DSP Dolj a cam realizat că şi-a dat cu stângul în dreptul, la trei zile de la sistarea dezinfecţiei în blocuri vine cu următorul comunicat:
În comunicat se mai spune:
Toată conducerea DSP a semnat avizul
Trebuie menţionat că pe „consultarea“ dată SC Salubritate Craiova SRL pentru folosirea respectivului biocid şi-au dat acordul şi au semnat nu una, ci patru persoane. Pe adresa cu nr. 3794/25.03.2020 au semnat directorul executiv al DSP Dolj, directorul executiv adjunct al DSP, coordonatorul Compartimentului evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi de muncă şi reprezentantul Colectiv igiena mediului.
S-au dezinfectat 500 de scări cu Aldezin
Până la suspendarea activității, angajaţii societății au efectuat dezinfecția într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova. Acestea sunt în zona centrală și în cartierul Craiovița Nouă. În timpul intervenției, Salubritatea spune că lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociații din Craiovița Nouă, dezinfecția avusese deja loc. Şi fusese executată de către operatori privați care au folosit produsul Aldezin.
Firmele DDD au folosit soluţii pe bază de clor
În ciuda acestor declaraţii, reprezentanţii unor firme DDD care au efectuat în această perioadă dezinfecţii în blocuri din cartierul craiovean Craioviţa Nouă spun cu totul altceva.
Cu documentele pe faţă
În lipsa solicitării făcute de către operatorul de salubritate către DSP, a procesului-verbal de constatare şi aplicare a amenzii întocmit de Inspecţia Sanitară de Stat, în toată această isterie creată lipsesc câteva verigi. Acestea ar putea lămuri definitiv situaţia din Craiova în ceea ce priveşte dezinfecţia scărilor de bloc. GdS a solicitat documentele, iar în momentul în care vor sosi le vom prezenta.