6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalubritate - DSP, culpă comună în scandalul dezinfectantului Aldezin

Salubritate – DSP, culpă comună în scandalul dezinfectantului Aldezin

În cazul scandalului iscat din cauza folosirii pentru dezinfecţia blocurilor din Craiova a produsului Aldezin, nu ai cum să nu constaţi că este o culpă comună. Aceasta, după ce pui faţă în faţă adresa trimisă către DSP Dolj de SC Salubritate Craiova, precum şi răspunsul dat de direcţie.

Greşeala aparţine amândurora, fiindcă atât solicitarea, cât şi avizul au un conţinut superficial. Prin adresa din data de 24 martie, Salubritatea întreba DSP Dolj dacă poate să folosească produsul biocid Aldezin, atât pentru suprafeţe de interior, cât şi de exterior, şi nimic mai mult. Nu se spune ce fel de interior, perioada de acţiune, concentraţia produsului sau forma de aplicare.

Solicitare Salubritate

Operatorul a găsit rapid şi un motiv pentru folosirea acestui biocid. Stocul său era zero şi alt biocid nu a mai fost identificat pe piaţă. De remarcat este faptul că, până la momentul dezinfecţiei în scările de bloc din Craiova, Salubritatea nu mai folosise acest biocid.

„Înainte de activitatea desfășurată în scările de bloc, societatea noastră nu a mai utilizat produsul Aldezin“, se arată într-un răspuns dat GdS de către operator.

Atunci, de ce nu a făcut Salubritatea demersurile necesare ca să procure soluţiile cu care a mai făcut dezinfecţii în Craiova?

DSP a dat avizul pe genunchi

La rândul său, DSP Dolj primeşte solicitarea Salubrităţii şi a doua zi îi şi dă avizul. Probabil un aviz dat în grabă, fără să fi aruncat cineva un ochi pe indicaţiile de utilizare ale produsului. Indicaţii care spun clar:

Dezinfectant rapid de uz veterinar: profesional, industrial. Dezinfectarea adăposturilor, suprafeţelor, a utilajelor şi a mijloacelor de transport folosite în creşterea, întreţinerea, reproducerea, producţia, transportul şi livrarea animalelor. Dezinfectarea suprafeţelor din abator, pieţe agroalimentare şi târguri de animale“,

se arată în fişa produsului.

Dacă angajaţii DSP şi cei care şi-au pus semnătura pe aviz se informau mai bine, aflau şi modul de utilizare. „Dezinfecţia se execută în compartimentele golite, în absenţa animalelor“. Cu atât mai mult cu cât Salubritatea specifică în solicitare că pune la dispoziţie documentaţia aferentă produsului.

Proces-verbaş de contravenţie

Cu toate acestea, DSP-ul nu zice nici da, nici ba, ci comunică Salubrităţii că „produsul Aldezin poate fi utilizat în concentraţie de 2% timp de 60 de minute pentru exterior şi interior”. Şi mai face o recomandare: „pentru interior se recomandă însă mai bine dezinfecţia cu lămpi cu ultraviolete“. Nimic imperativ, nimic alarmant pentru specialiştii de la DSP Dolj.

DSP-ul s-a trezit după ce a fost atenţionată de craioveni

Proces-verbal DSP -Inspecţia Sanitară de Stat

După ce este tras de mânecă, DSP Dolj îşi dă seama că a gafat. Apoi Inspecţia Sanitară de Stat sistează operaţiunea de dezinfecţie în blocurile din Craiova şi amendează Salubritatea.

În procesul-verbal de constatare a contravenţiei făcut de DSP se arată cauza amendării: „Utilizarea produsului Aldezin fără a respecta domeniul de utilizare şi aria de aplicare din avizul 1790/04/2024 (avizul comisiei de biocide) în scara blocurilor de locuinţe“.

Aldezin – în categoria TP3, dar şi TP4

Mai trebuie specificat că, în Registrul Naţional al Biocidelor-2020, produsul Aldezin apare ca fiind produs de categoria TP3, adică biocide pentru igiena veterinară, dar şi de categoria TP4, ca dezinfectant pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor.

Totuşi, nu se ştie din ce motiv, producătorul – Pasteur Filiala Filipeşti – a ieşit în aceste zile cu următorul comunicat:

Dezinfecţie cu Aldezin în scările de bloc din Craiova
Dezinfecţie cu Aldezin în scările de bloc din Craiova

„Aldezin este un dezinfectant profesional concentrat, pe bază de glutaraldehidă, cu acţiune bactericidă, virulicidă şi fungicidă, avizat pentru utilizare în domeniul veterinar (categoria TP3) şi în industria alimentară şi de preparare a furajelor (categoria TP4). Este recomandat pentru dezinfectarea suprafeţelor, utilajelor, adăposturilor, abatoarelor, pieţelor agroalimentare şi a recipientelor destinate transportului şi depozitarii produselor alimentare.Până în 2016, Aldezin a fost avizat pentru utilizare în categoria TP2 – spaţii publice, unităţi sanitare, laboratoare şi mijloace de transport.

Certificarea nu a fost reînnoită pentru această categorie, compania alegând să se concentreze exclusiv pe domeniul veterinar. Pe fondul deficitului de dezinfectanţi din România în această perioadă, compania a decis solicitarea reavizării Aldezin pentru utilizare TP2. Produsul a fost testat şi confirmat de un laborator internaţional independent, acreditat de către autorităţile competente, ca fiind eficient, în formularea adecvată, împotriva coronavirusurilor umane cunoscute.

Majoritatea coronavirusurilor se regăsesc abundent şi în lumea animală.În prezent, Aldezin este comercializat pentru categoriile de utilizare TP3 şi TP4 descrise mai sus, cu respectarea tuturor normativelor în vigoare, şi însoţit de toate specificaţiile şi documentaţiile tehnice prevăzute de lege. Aldezin trebuie să fie folosit în conformitate cu indicaţiile de utilizare, concentraţiile şi măsurile de protecţie solicitate. Majoritatea produselor dezinfectante, atât casnice, cât şi profesionale, inclusiv Aldezin şi hipocloritul de sodiu, sunt produse chimice cu potenţial toxic şi iritativ, dacă nu sunt utilizate respectând măsurile de siguranţă şi protecţie adecvate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS