6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAproape 13.000 de persoane din Dolj, în șomaj tehnic

Aproape 13.000 de persoane din Dolj, în șomaj tehnic

Până la finele săptămânii trecute, 940 de angajatori din Dolj trimiseseră în șomaj tehnic numărul total sau parțial de angajați.

Sute de firme doljene au solicitat până acum de la stat acordarea șomajului tehnic promis prin legislație, pentru personalul trimis în șomaj tehnic. Este cunoscut faptul că statul acordă 75% din salariul fiecărui angajat trimis în șomaj tehnic, pentru care firmele cer indemnizația. Dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Dosarele se depun online și se prelucrează de către Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj.

În prima zi în care se putea solicita acordarea ajutorului de șomaj de către stat au fost depuse multe solicitări. Acestea vizau peste 1.000 de persoane trimise in somaj tehnic. Au existat firme care au depus în prima zi solicitările. „AJOFM Dolj a înregistrat, în data de 1.04.2020, solicitări pentru acordarea indemnizației de șomaj tehnic de la 164 angajatori, pentru 1.043 persoane“, a informat recent instituția, la solicitarea GdS.

Șomaj tehnic pentru zeci de mii de oameni

De atunci și până la finalul săptămânii trecute, angajatorii doljeni au depus pe bandă rulantă solicitări de acordare a indemnizației de șomaj tehnic de la stat. S-a ajuns la solicitări pentru un număr de 12.766 de persoane ale căror contracte de muncă au fost suspendate.

Se știe numărul solicitanților. Însă, până acum, nu se știe totalul sumelor care vor fi de plată. Sume ce vor fi alocate pentru toate persoanele pentru care firmele au cerut indemnizația de șomaj tehnic. În această perioadă se fac mai multe calcule. Firmele care trmit solicitarea isi calculeaza indmnizatia. Se va anunta ulterior totalul indemnizațiilor cuvenite tuturor celor care au solicitat bani de la stat.

„În perioada 1-3.04.2020, AJOFM Dolj a înregistrat solicitări pentru acordarea indemnizației de șomaj tehnic de la 940 de angajatori, pentru 12.766 de persoane. Referitor la sumele solicitate, precizăm faptul că AJOFM Dolj descarcă, verifică, procesează și centralizează solicitările primite în vederea efectuării plăților către beneficiari, astfel încât, la acest moment, nu vă putem comunica informații certe referitoare la sumele solicitate de angajatori“, a răspuns AJOFM Dolj, la solicitarea GdS.


Procedura legală este ca cererile firmelor să fie procesate rapid de către AJOFM. Astfel încât, în termen de 15 zile de la depunerea cererii, statul să vireze banii reprezentând indemnizația de șomaj tehnic. Apoi, firmele au obligația ca în termen de cel mult trei zile de la data la care banii de la stat le intră în cont să îi vireze către angajați. Se intelege ca este vorba de angajatii trimiși în șomaj tehnic.

Pe indemnizația de șomaj tehnic nu se pot face popriri

Un cititor GdS ne-a scris la redacție întrebând dacă este posibil ca, în momentul în care îi intră în cont banii ce reprezintă șomajul tehnic, banca sau alt creditor pot să îi popreasca. Deci daca se pot popri acei bani, în contul unor datorii. Ne-am interersat pentru cititorii noștri care ar putea fi în situații similare. Așa cum GdS a mai scris recent, nu potr fi instituite noi popriri pe perioada situației de urgență. Deci niciun creditor nu poate pune poprire pe sumele reprezentând șomaj tehnic. Deci nu pot fi poprite sumele ce intră în contul persoanelor cu contracte de muncă suspendate, aflate în aceasta forma de șomaj. De altfel, nici alte categorii de persoane nu se pot trezi cu conturile blocate sau cu alte popriri, în această perioada.

Cadrul legal a fost prezentat de către AJOFM Dolj, la solicitarea GdS. “În ceea ce privește poprirea indemnizației de șomaj tehnic, în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, coroborat cu prevederile art. XVII alin. (1) din O.U.G. nr. 32/2020, pe perioada instituirii stării de urgență prin decretul mai sus menționat, prin efectul legii, se suspendă sau nu încep procedurile de recuperare a debitelor și de executare silită”, se arată în răspunsul transmis redacției de către instituția amintită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS