2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe criză? CAO se pregătește să-și premieze administratorii

Ce criză? CAO se pregătește să-și premieze administratorii

Aproape 140.000 de lei din profitul Companiei de Apă Oltenia (CAO) vor fi direcționați către cei șapte membri ai Consiliului de Administrație, sub forma unei prime echivalente cu șase indemnizații lunare. Pentru ce? Pentru performanțele din anul 2019, evident.

CAO se pregătește să-și premieze administratorii. Criza economică nu a ajuns și pe la Compania de Apă Oltenia. Dimpotrivă. Din profitul societății pe anul 2019, circa 140.000 de lei vor intra în conturile administratorilor neexecutivi.

Șapte la număr, ei își vor primi drepturile cuvenite conform contractelor lor de mandat, deținute pentru o perioadă de patru ani. Și nu este vorba de indemnizația brută de 3.587 de lei pe care o încasează lunar, ci de o primă la care au dreptul după fiecare an de activitate. De ce? Pentru „realizarea obiectivelor şi criteriilor de performanţă“, de data asta cele aferente anului 2019. 

Mai exact, pe lângă indemnizația lunară, membrii Consiliului de Administrație pot primi și o componentă variabilă, sub forma unei prime în cuantum de maximum șase indemnizaţii fixe lunare acordate la sfârşitul anului, în baza hotărârii AGA, în funcţie de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de mandat. Așa scrie în contractul de mandat, așa se și întâmplă. Că doar e vorba de un drept câștigat.

Deși exprimarea este clară, „pot primi“ și „maximum șase indemnizații“, administratorii CAO primesc tot timpul maximum posibil. Iar cum Compania de Apă a ieșit pe profit și în 2019, prima brută de 21.522 de lei este ca și încasată de către cinci din cei șapte administratori. Și nu pentru că ceilalți doi ar fi mai puțin merituoși, ci pentru că ei nu au prins tot anul 2019 în această funcție. 

CAO se pregătește să-și premieze administratorii. Cine sunt „cei șapte magnifici“ de la CAO

Primele vor fi consfințite în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, care va avea loc pe 11 mai. Miercuri, 15 aprilie, Consiliul Județean Dolj se va întruni în ședința ordinară pentru a aproba, printre altele, și împuternicitul județului la Compania de Apă care să voteze în adunarea de luna viitoare.

Ce se va vota? Bilanțul contabil al CAO, repartizarea profitului net al Companiei, raportul administratorilor și al auditorului independent, plus acordarea drepturilor cuvenite administratorilor neexecutivi, în conformitate cu contractele de mandat. Adică, primele menționate mai sus. 

CAO a lucrat mai bine de două zile la o avarie de proporţii produsă pe strada Mihai Eminescu din Craiova
Angajații CAO au lucrat mai bine de două zile la o avarie de proporţii produsă pe strada Mihai Eminescu din Craiova

Cine va încasa acești bani, calculați pentru perioada ianuarie –  decembrie 2019? În primul rând, câte 21.552 de lei brut vor primi Marian Ghencioiu, Adrian Bonescu, Gheorghe Barbărasă, Alin Paul Dragu și Silviu Ionel Dumitru. Ceilalți doi, Constantin Mitriță și Daniel Ilie, vor încasa „doar“ câte 15.524 de lei, pentru că nu au decât 8,6 luni de exercitare a mandatului. În total, pentru premierea celor „șapte magnifici“, CAO va scoate din vistierie 138.458 de lei. 

Administratorii vechi și noi

Dintre cei șapte, cei mai vechi sunt Marian Ghencioiu (șeful Serviciului Administrare și Întreținere Drumuri din cadrul Primăriei Craiova) și Silviu Dumitru, ale căror mandate au fost prelungite cu încă patru ani în noiembrie 2017.

Tot atunci, au fost numiți trei administratori neexecutivi noi: Adrian Bonescu, soțul directoarei executive de la Direcția de Impozite și Taxe a Primăriei Craiova, Elena Bonescu, Gheorghe Barbărasă, pe atunci secretarul Consiliului Județean Dolj, și Alin Paul Dragu. Administratorii care și-au intrat în drept în cursul anului 2019 sunt, totuși, cu state vechi la Compania de Apă.

Constantin Mitriță este un fost manager al CAO, în timp ce Daniel Ilie, jurnalist și un apropiat al Olguței Vasilescu, a mai fost și în anii trecuți în Consiliul de Administrație al CAO. El a fost președintele Consiliului de Administrație de la Avioane Craiova SA, dar a ocupat și funcția de consilier la Ministerul Muncii, potrivit declarației de avere pe anul 2019 postată pe site-ul ministerului. 

CAO se pregătește să-și premieze administratorii. Cum poți ajunge administrator la CAO

Cum poți ajunge administrator la CAO? În septembrie 2017 a fost publicat anunțul privind recrutarea și selecția membrilor în CA-ul Companiei de Apă. Adică cei care avea să fie numiți în noiembrie 2017. Cum s-a derulat procedura de recurtare?

Cei interesați au depus un dosar de candidatură, iar cei acceptați au susținut un interviu. Comisia de evaluare și selecție a aparținut Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia. Ce cerințe trebuia să îndeplinească un candidat? Studii superioare și minimum cinci ani de experiență în funcții de conducere/coordonare în companii sau unități administrativ teritoriale și structuri asociate acestora.

În plus, mai trebuia să „cunoască trăsăturile pieței în care acționează societatea“ și să nu facă parte din mai mult de trei consilii de administrație. Comisia mai trebuie să fie atentă să aleagă cel puțin doi membri care să aibă studii economice sau juridice și experiență de cinci ani în acest domeniu și să nu selecteze mai mult de doi membri din rândul funcționarilor publici. 

CAO se pregătește să-și premieze administratorii. Indemnizațiile de acum, aprobate cu scandal în ianuarie 2018

Indemnizațiile lunare pe care le primesc acum cei șapte administratori neexecutivi ai CAO –  3.587 de lei brut, plus componenta variabilă, în cuantum de maximum șase indemnizații lunare (prima pentru performanță), au fost aprobate în Consiliul Local Craiova în ședința din ianuarie 2018.

Cu această ocazie, s-a iscat și un scandal între opoziție și executiv pe această temă. 

Consilierii locali din partea PNL au catalogat indemnizațiile și prima anuală ca „nesimțite“, susținând că indicatorii de performanță pentru care administratorii primesc cei 21.552 de lei brut la final de an sunt „umflați din pix“.

Consilierii locali din partea PNL s-au contrat cu executivul pe seama salariilor din administrație și a indemnizațiilor membrilor CA de la Compania de Apă (Foto, Lucian Anghel)
Consilierii locali din partea PNL s-au contrat cu executivul pe seama salariilor din administrație și a indemnizațiilor membrilor CA de la Compania de Apă (Foto, Lucian Anghel)

Executivul s-a apărat atunci, explicând că așa prevede legea, iar administratorii respectivi sunt indemnizați și premiați pentru că au responsabilitate. 

Ce profit a înregistrat Compania de Apă Oltenia în 2019

Compania de Apă Oltenia SA a raportat un profit net, aferent anului 2019, de 15.250.241,81 lei. Plus un rezultat reportat în sumă de 2.727.352,79 lei.

Din acești bani, 7.722.570,15 lei vor fi alocați pentru constituirea surselor proprii de finanțare pentru proiectele cofinanțate din împrumuturi externe, precum și pentru constituirea surselor necesare rambursării ratelor de capital, plății dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente împrumuturilor externe, după cum se explică în raportul atașat hotărârii de Consiliu Județean.

Intervenție a Companiei de Apă la o avarie la rețeaua de apă
Intervenție a Companiei de Apă la o avarie la rețeaua de apă din Craiova

Alți 5.127.512,22 lei au fost trecuți la „alte rezerve pentru constituirea surselor proprii de finanţare“, iar încă 5.127.512,23 lei au fost repartizați pentru dividendele care se vor vira direct în contul IID (Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare). 

În 2019, CAO a realizat venituri totale de 127.085.000 de lei, cheltuielile totale efectuate anul trecut fiind de 107.234.000 de lei. De aici a rezultat un profit brut în sumă de 19.851.000 de lei. De menționat că pentru anul 2020 Compania de Apă și-a propus realizarea unui profit de 7.641.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS