-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBlocaj pe piața imobiliară. Cu cât scad prețurile?

Blocaj pe piața imobiliară. Cu cât scad prețurile?

Tranzacții puține, prețuri în picaj, cumpărători și vânzători în expectativă și creditori prudenți (adică băncile). Așa se caracterizează în acest moment piața imobiliară din Craiova. A apărut un indice imobiliar local. Iată cu cât au scăzut prețurile în Craiova, până în acest moment, la nivel de oferte de vânzare.

Efectele crizei încep să se vadă pe piața imobiliară, chiar dacă trendul scăderilor de prețuri este doar la început. Primul impact al stării de urgență asupra pieței imobiliare este acela al scăderii semnificative a tranzacțiilor. Prăbușirea tranzacțiilor a condus la un blocaj al pieței imobiliare. Într-un astfel de context, toată lumea este în expectativă. Vânzători, cumpărători, dezvoltatori imobiliari și chiar și băncile, în calitate de creditori. GdS a analizat situația prețurilor apartamentelor în Craiova în această perioadă, comparativ cu lunile anterioare. A aparut si un indice al prețurilor.

Indicele prețurilor arată o scădere cu 273 de euro pe metrul pătrat

Un indice al prețurilor din Dolj la apartamente a apărut, de ceva vreme, pe site-ul www.craiovaimobiliare.ro. Este o medie a prețurilor locuințelor, raportate la suprafața utilă a fiecărui apartament. Având în vedere că majoritatea ofertelor imobiliare sunt din Craiova și din zonele limitrofe, se poate spune că acel indice al prețurilor este construit cu predilecție pe Craiova.

Indicele imobiliar craiovaimobiliare.ro (ICR) arată un picaj al prețurilor în interval de o lună. Potrivit indicelui, în luna aprilie 2020, prețurile apartamentelor din Craiova au scăzut cu 273 de euro pe metrul pătrat, față de luna martie a acestui an. Astfel, prețul mediu al apartamentelor din Craiova ar fi scăzut de la aproximativ 1.300 de euro pe metrul pătrat, la 1.011 euro pe metrul pătrat.

Reprezentanții www.craiovaimobiliare.ro au explicat, pentru GdS, cum se formează acest indice imobiliar. ICR se calculează ca medie a prețurilor exprimate în ofertele de vânzare postate pe site, pentru a avea relevanță pe piață. De asemenea, indicele imobiliar ține cont de suprafața utilă a fiecărui apartament, pentru că pe site este obligatoriu să se declare suprafaţa utilă a fiecărui apartament scos la vânzare. Astfel că prețul cerut de proprietari este cel exact în momentul în care se împarte la suprafața utilă, nu la cea construită.

Din grafic se mai observă că prețurile apartamentelor se prăbușiseră în Craiova în decembrie 2019. După care au urmat evoluții sinusoidale, dar cu trend de creștere până în martie, inclusiv.

Ce se întâmplă pe piața imobiliară locală

GdS a întrebat specialiștii de pe piața imobiliară care este trendul. „La ora actuală, sunt tranzacții foarte puține. Este vorba despre acele tranzacții aranjate înainte de criză și care acum s-au perfectat. Dar sunt extrem de puține. Sunt clienți interesați să cumpere, dar care stau să vadă cum evoluează piața în perioada următoare. Prețurile încep să scadă, dar este prea devreme pentru un impact real. Efectele crizei vor fi pe termen lung. Deocamdată, lumea nu este impactată pe plan financiar foarte mult. Dar rămâne de văzut ce va fi de aici înainte. Pe măsură ce oamenii vor avea venituri mai mici, impactul se va vedea 100% și în scăderea prețurilor la imobiliare“, a explicat Cristian Clenciu, de la CDC Imobiliare Craiova.

„Piața imobiliară este blocată în proporție de 95% în Craiova. Anunțuri noi de vânzare sunt foarte puține. Iar tranzacții sunt și mai puține. Singurele tranzacții care s-au mai făcut acum au fost cele în care oameni cu foarte mulți bani cash, care locuiau la apartament, au dorit să treacă la casă și au căutat case gata utilate, în care doar să se mute. Dar astfel de tranzacții au fost extrem de puține. În general, oamenii așteaptă să vadă ce se întâmplă. Cumpărătorii așteaptă să scadă prețurile, să vadă ce venituri vor avea. Mulți nu mai vor să se împrumute la bănci, în această perioada. Vânzătorii așteaptă și ei să vadă trendul. Tendința pieței imobiliare este de scădere. Rămâne de văzut cu cât vor scădea prețurile. Nesiguranța este cuvântul de ordine în această perioadă”, a spus Mihnea Marcu, reprezentant al site-ului www.craiovaimobiliare.ro.

El a menționat că la apartamentele vechi există oferta postată, în mare parte, înainte de începerea situației de urgență. Dar nu există cerere de tranzacționare. Acestui blocaj i se adaugă reticența băncilor în a împrumuta persoanele fizice.

Ce se întâmplă cu apartamentele aflate în construcție

Dacă în cazul apartamentelor vechi tranzacțiile sunt aproape inexistente, ce se întâmplă în Craiova pe piața apartamentelor noi? „Am stat de vorbă cu dezvoltatorii imobiliari care au oferte de apartamente noi postate pe site-ul nostru. Toți au spus că vor continua construirea blocurilor, pentru că au încasat avansurile de la oameni. Dezvoltatorii au explicat că vor găsi resurse financiare să continue construirea apartamentelor. Fie de la bănci, fie de la proprietari“, a spus Mihnea Marcu.

Rămâne de văzut cum va evolua și piața apartamentelor noi. Mulți dezvoltatori din Craiova începuseră să construiască pe banii clienților. Redevenise o modă să îți achiți apartamentul în avans, înainte de a fi construit. În acest fel, dezvoltatorul oferea cumpărătorului o reducere din prețul apartamentului. Însă cumpărătorul plătea în avans o construcție care nu exista. Practic, acei dezvoltatori construiesc pe banii clienților. Teoretic, ei nu ar avea nevoie de credite de la bănci pentru a-și finaliza lucrările începute. Timpul va demonstra câți dezvoltatori care au încasat sume importante de la clienți vor termina lucrările și vor livra apartamentele în condițiile contractuale semnate cu clienții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS