7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVeteranul de aproape o sută de ani din Mischii

Veteranul de aproape o sută de ani din Mischii

Unul dintre puţinii veterani de război care au luptat pe frontul de est şi au trecut prin lagărele din Crimeea trăieşte în localitatea doljeană Mischii. Are 99 de ani şi o viaţă de poveste. Bătrânul veteran nu-şi face griji pentru vremurile actuale pe care le trăieşte. Trecutul este cel care dă esenţă existenţei lui de aproape un veac. De curând, militari din Batalionul 1 CIMIC l-au vizitat, i-au adus alimente şi i-au dat onorul în faţa porţii casei din satul Mlecăneşti.

Despre Ion Trufaşu din satul Mlecăneşti şi povestea lui am aflat de pe pagina de facebook Veteranii Armatei României. O poveste de istorie despre luptele de pe font, trăite pe viu. Despre prizonieratul din lagărul de la Sevastopol, unde a petrecut ani buni. Bătrânul povesteşte din aduceri aminte cum a luptat un an şi opt luni pe frontul de est, alături de camarazii de arme din Batalionul Vânători de Munte Aiud. Mai spune cum în Crimeea, la Sevastopol, a pierdut în faţa duşmanului. A fost încercuit şi aşa a ajuns să petreacă patru ani şi jumătate în prizonierat la ruşi. Acum are aproape un secol de existenţă, dar este ager şi plin de energie, doar auzul l-a cam lăsat.

Viaţa şi evenimentele petrecute cu zeci şi zeci de ani în urmă sunt ca un lait-motiv pe care îl repetă tuturor celor care îl întreabă.

Ion Trufaşu şi primarul localităţii Mischii în urmă cu patru ani
Ion Trufaşu şi primarul localităţii Mischii în urmă cu patru ani

„Am fost la Brigada13 Infanterie. Am făcut şcoala de ofiţeri timp de şase luni, la Cotroceni. Şase ani am fost ofiţer, cu grad de locotenent, şi am făcut pista militară de la Deveselu, după care m-am mutat la pista militară din Craiova. După ce am terminat şi cu aceasta, am avut ca atribuţie calea ferată dublă de la Craiova la Filiaşi“, a povestit Ion Trufaşu. Discuţia am purtat-o telefonic, cu ajutorul preotului din sat, care îi este rudă şi îi poartă numele, dar şi al ginerelui său, George.

Printre ultimii veterani

De curând, Ion Trufaşu a fost vizitat de militari din Batalionul 1 CIMIC (unitate militară unică în Armata României, specializată în domeniul cooperare civili-militari).

Într-o perioadă atât de grea, care îi afectează mult pe vârstnici, dar şi în apropierea sărbătorilor pascale, bătrânul veteran a primit de la camarazii militari daruri. În faţa porţii, bătrânul le-a depănat amintiri din timpul celui de-al doilea război. La finalul întâlnirii, a fost salutat cu onoare de militari.

Un veteran din Mlecăneşti are aproape un secol de viaţă
Un veteran din Mlecăneşti are aproape un secol de viaţă

„Au venit, într-adevăr, trei militari, înainte de sărbătorile pascale. Cum socrul meu este veteran de război, au trecut pe la el şi i-au lăsat câteva daruri, cu precădere alimente. Ne-au spus că din Mehedinţi şi până în Dolj el mai este singurul veteran în viaţă. Are aproape o sută de ani, dar este tare sprinten. Militarii l-au felicitat, au vorbit cu el şi i-au dat onorul“, povesteşte ginerele lui Ion Trufaşu.

Din armată, în fruntea primăriei

Ion Trufaşu a fost timp de 22 de ani primarul comunei Mischii. După ce a luptat pe front, în cel de-al doilea război mondial, punându-şi întreaga viaţă în pericol, nea Ion s-a întors în 1947 pe meleagurile unde a copilărit şi s-a şcolit. Aici a devenit primarul localităţii. A pornit totul de la zero în comuna lui de suflet. Comuna Mischii şi satele aparţinătoare nu dispuneau de electricitate şi drumuri asfaltate. Nici vorbă de şcoli sau de cămine culturale. Totul era ca după bombardament în momentul în care frâiele comunei au fost preluate de Ion Trufaşu, cel care şi-a dorit toată viaţa să lase în urmă lucruri demne de laudă. Are 99 de ani şi este un om încă plin de energie şi multă voinţă. Toate acestea datorită situaţiilor prin care a trecut timp de aproape un secol.

„Ziua Veteranilor de Război“

Pe 29 aprilie se celebrează „Ziua Veteranilor de Război“. Data la care este marcată această zi amintește de ziua de 29 aprilie 1902, când Regele Carol a recunoscut pentru prima dată oficial titlul de veteran de război, la cererea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS