1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateActivitatea CEO se poate bloca pentru că nimeni nu vrea să preia câteva sute de mii de acțiuni

Activitatea CEO se poate bloca pentru că nimeni nu vrea să preia câteva sute de mii de acțiuni

Activitatea Complexului Energetic Oltenia (CEO) se poate bloca, dacă nu se va găsi un destinatar pentru peste 560.000 de acțiuni.

Acestea provin de la Societatea pentru Închiderea și Conservarea Minerilor (ICM) SA. Firma a intrat în faliment în urmă cu mai mulți ani și este unul dintre acționarii Complexului Energetic Oltenia. ICM a intrat în faliment și a fost preluată de către lichidatorul judiciar ROVIGO SPRL. În perioada 2012 – 2018, lichidatorul judiciar a încercat să vândă acțiunile ICM, dar nu a reușit. De la un termen la altul s-a ajuns la valoarea minimă de 3,6 milioane de lei(30% din valoare).

S-a discutat preluarea acțiunilor și cu acționarii CEO: Electrocentrale Grup SA, Fondul Proprietatea și Ministerul Energiei (Ministerul Economiei). Nimeni nu a dorit să preia acțiunile respective. S-a solicitat de către Adunarea Creditorilor evaluarea acestora de către o companie autorizată. În 14 februarie a avut loc o selecție de oferte și s-a selectat o companie care va reevalua acțiunile ICM.

ICM deține 0,44% din CEO

Societatea pentru Închiderea și Conservarea Minelor deține 563.417 acțiuni, reprezentând 0,44% din capitalul social și din participarea la beneficii și pierderi. În luna martie a acestui an, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Consiliului de Supraveghere și Adunării Generale a Acționarilor ca acțiunile să fie preluate de oricare acționar, dat fiind faptul că, dacă ar fi cumpărate de un număr mare de acționari, atunci desfășurarea ședințelor AGA ar fi imposibilă, potrivit Legii societăților comerciale.

Complexul Energetic Oltenia a încercat în 2018 să cumpere acțiunile ICM, însă nu a avut fondurile necesare. Potrivit legii, acțiunile pot fi cumpărate din profit sau din rezervele de fonduri. Acțiunile ICM nu sunt listabile la Bursă, ci pot fi vândute direct și cumpărate de către persoane fizice și juridice. Astfel, Complexul Energetic Oltenia s-ar putea trezi cu zeci sau cu sute de acționari, dacă unul din cei trei acționari rămași nu va prelua procentul de 0,44%.

Acționarii CEO
– Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei (77,15%)
– Fondul Proprietatea SA (21,56%)
– Electrocentrale Grup SA (0.84%)
– Închidere și Conservare Mine ( 0.44%)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS